Jedlé oleje

100% přírodní oleje řadíme mezi superpotraviny. Jedlé oleje jsou jedinečnou zásobárnou přírodních látek, vitamínů ( nejčastěji A, B a E ), minerálů, živin zejména omega kyselin.. Jedlé olejePokud je olej správně vylisován, může mít blahodárné účinky na náš organismus. Přírodní oleje mají pestré spektrum použití jak v teplé a studené kuchyni, tak i v kosmetice pro péči o vlasy a pokožku..

  • oleje pro tepelné zpracování - řepkový, arašídový olej, kokosový, sezamový nebo přepuštěné máslo (ghí)
  • pro studenou kuchyni - lněný, slunečnicový, dýňový, extra panenský olivový olej 

Seznam super jedlých olejů

  • arašídový olej (kouřový bod 227 °C), vhodný pro teplou kuchyni
  • panenský kokosový olej (kouřový bod 177–200 °C -vhodný na smažení, pečení a vaření.....) varianty balení: 1000ml, 500ml, 400ml,, 
  • rakytnikový olej
  • pupálkový olej
  • lněný olej
  • konopný olej
  • sacha inchi
  • cedrový olej
  • amarantový olej
  • olivový olej (kouřový bod 170 až 210 °C)  extra panenský olivový olej se používá pouze pro studenou kuchyni, zdroj vitaminu E
  • rýžový olej
  • makový olej
  • mandlový olej
  • dýňový olej (kouřový bod 140°C) - zdroj nenasycených mastných kyselin, vysokého množství chlorofylu, vitaminu E a zinku
  • olej z ostropestřce mariánského (antioxidant)
  • sezamový olej
  • avokádový olej (kouřový bod 270 °C) zdroj draslíku, vitaminu B6 a Beta-Sitosterol a vitaminů E a C
  • Ghí - přepuštěné máslo
  • chia olej -  olej z chia semínek
  • jedlý arganový olej ( vhodný zejména pro studenou kuchyni )
  • Hořčičný olej
  • řepkový olej ( vhodný zejména pro teplovou kuchyni - vysoký kouřový bod 240 °C) mononenasycených mastných 
  • slunečnicový olej (kouřový bod 110 °C), vysoký obsah vitaminu E
  • para olej

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:

  • řepkový - vitamíny  A, D, E, K
  • hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
  • dýňový -  vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
  • kokosový - vitaminy A, C a E
  • sacha inchi - vitaminy A, E
  • rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
  • konopný -  vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
  •  lněný  - vitamíny C, A, B, E, K
  • sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
  • ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin
  • makový olej - vitamíny B1, B12, E
  • rýžový - vitaminy  A, C, K, PP, E a skupiny B
  • olej z černého kmínu (černuchový) - A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9 - kyselina listová), D, E a 
  • pupálkový olej - vitamin A,  B1, B2,B6, E ( malé množství ),
  • olej z para ořechů - vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6,B9), vitamin C a E
  • moringový olej - vitamíny (A, B, B1, B2, B3, C, E, P)

Jak správně skladovat oleje v kuchyni?

kvalitní oleje (panenské, za studena lisované) je vhodné chránit především před těmito níže uvedenými vlivy. Špatným skladování jedlých olejů můžeme ztratit zpoustu vitamínů, tuků a antioxidantů. Výrobci ochraňují své oleje tím, že je stáčí do tmavých lahví.
  • světlo - důležité je oleje skladovat v temní prostorách, aby nebyli vystaveny slunci, které urychlu rozklad tuků (žluknutí) a dalších výživných látek. Nejvhodnější jsou skleněné nebo keramické nádoby, vyvarujte se plastových nádob
  • teplo - olej může skladovat na temném místě ve spíži do teploty 25°C , temném sklepě nebo v lednici
  • vzduch - důležité je olej v nádobě dobře uzavřít, aby neměl přístup vzduchu, který urychluje žluknutí
  • stáří - po oteření je nutné olej spotřebovat max. do 3 měsíců, je ale důležité dodržovat výže uvedené podmínky (teplota, vzduch, světlo), důsledkem dlouhého skladování je ztráta chuti, pokles obsahu živin.

Jedlé oleje?

  • https://www.awashop.cz/jedle-oleje-c34/

Co je kouřový bod?

TIP: Přidejte do oleje hodně česneku a cibule, jsou bohaté na síru a pomáhají redukovat volné radikály, vznikající při zahřívání oleje.

Jedlé oleje, články:

Jedlé oleje

Jak vyrobit domácí olej pomocí elektrickému lisu

31.01.2016 22:17
Pomocí elektrickému lisu, si můžeme sami doma vylisovat čestvý olej z domácích surovin Orientační výtěžnost oleje ze semen a ořechů

Diskusní téma: Jedlé oleje

Titulek: Obsah jednotlivých vitamínů na 100g Vložil: Marek Datum: 27.05.2016

Dobrý den, zajímal by mě obsah jednotlivých vitamínů v konopných olejích. Nikde jsem to nenašel.

Titulek: Re: Obsah jednotlivých vitamínů na 100g Vložil: TT Datum: 20.01.2017

Jedlé oleje - zdroj vitamínů:
řepkový - vitamíny A, D, E, K
hořčičný - vitaminy E, B1, B2, B3 (PP), B4, B6, B9, K, P, A, D
dýňový - vitamíny A, E, B1, B2, C, D, F, K.
kokosový - vitaminy A, C a E
sacha inci - vitaminy A, E
rakytnikový - vitaminy C, B1 , B2, A, E, K , P
konopný - vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, D, E
lněný - vitamíny C, A, B, E, K
sezamový - vitamíny E, A, D, B1, B2, B3, C
ostropestřecový olej - vitamin E, F, flavonolignany- Silymarin
makový olej - vitamíny B1, B12, E
rýžový - vitaminy A, C, K, PP, E a skupiny B

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>