Cizrna, tzv. římský hrách

Cirzna nazývaná královnou luštěnin a také je příbuzná hrachu (je však větší a chutnější než hrách) a patří na třetí místo mezi nejvýznamějšími Cizrnaluštěninami za hrachem a fazolemi. Tato luštěnina má charakteristický tvar (kulovitý tvar s charakteristickým zobáčkem). Kořeny jejího pěstování padají do období již před více jak 7500 lety a její domovinou je středomoří. 

Cizrna je zdrojem vápníku, hořčíku, draslík, manganu, železa, zinku a fosforu, provitaminu A, vitaminu C, vitaminu E, vitaminu B9 (kyseliny listové) a vitaminu B15 (kyseliny pangamové) – účinného antioxidantu.

Cizrna a její účinky:

  • vysoký obsah bílkovin
  • vyrábí se z ní oblíbený hummus
  • rychle a kvalitně zasytí
  • neobsahuje lepek
  • antioxidant
  • nízký glykemický index - vhodná při redukčních dietách
  • vysoký obsah vlákniny působí proti zácpě
  • stimuluje peristaltiku střev
  • působí jako prevence proti civilizačním chorobám (kardiovaskulární choroby, obezita, rakovina)
  • vhodná pro vegany a vegetariány jako náhrada masa
  • působí proti stresu a depresím
  • působí proti předčasnému stárnutí
  • snižuje i hladinu cholesterolu
  • vhodná pro těhotné ženy - zdroj kyseliny listové
  • vhodná na kombinaci s obilovinami - kompletní zdroj bílkovin
  • podporuje spánek, díky produkci melatoninu, spánkového hormonu, díky obsahu vitamínu B6
Chuť: připomíná oříšky či jedlé kaštany
Příprava: před vařením je potřeba cizrnu namočit cca na 8 hodin do vody, v tlakovém hrnci se vaří cca 60 min. nebo v hrnci cca 90 - 120 min. Pokud chceme odstranit nadýmání cizrny vaříme ji s bylinkami jako je bazalka, saturejka, oregano nebo majoránka či libeček.
Použití: vařená - vhodná do salátů, k těstovinám, k přípravě pomazánek
 
Zapečená cizrna s kari: teď byste rozhodně měli vyzkoušet cizrnu. Nejen kvůli její výborné oříškové chuti, ale hlavně kvůli jejímu složení. Cizrna neboli římský hrách je nadupaná vitamíny, minerály a bílkovinami a skvěle tak vegetariánům nahrazuje maso. 
Cizrnu si namočte zhruba den dopředu a poté ji vařte 45–60 minut v tlakovém hrnci (papiňáku). Cibuli nakrájejte na malé kousky, na větší kousky pokrájejte rajčata. Mrkve nastrouhejte na hrubším struhadle. Na dno zapékací mísy nalijte olej a pokryjte ho dohromady smíchanými a okořeněnými ingrediencemi. Smetanu šlehejte s vejci a sýrem. Výsledná hmota by měla mít hladkou konzistenci, proto si na pomoc můžete vzít tyčový mixér. Ušlehanou směsí zalijte cizrnu a vše pečte v troubě na 180–200 °C maximálně 30 minut. 

Ingredience - pro 2 - 3 osoby: 250 g cizrny, 1 velká nebo 2 menší mrkve, 1 cibule, sušená rajčata, 2 vejce, 200 ml smetany ,1 krémový sýr typu Lučina, 1/2 lžičky kari, na dochucení sůl, pepř a kurkumu

Pokud máte rádi pálivé, můžeté k dochucení použít i chilli papričku.

 

Cizrna?

Diskusní téma: Cizrna

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>