Domácí nutella z avokáda
18.07.2017 20:57Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku) a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše
- avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E, železa, draslíku)
Seznam potřebných ingrediencí:
- 1 zralé avokádo
- 20 g kakaa na vaření (nejlépe se sníženým obsahem tuku)
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 430-50 g agávového sirupu či jiného přírodního sladidla
TIP: jak vyrobit domácí nutelu z lískových oříšků, kakaa a datlí?
Jak si vyrobit domácí nutellů z lískových ořechů, datlí a kakaa:
- 200g mandlí (alternativně lískových ořechů) - nerestujeme
- hrst vypeckovaných datlí (alternativně přírodní sladidlo nebo datlovou pastu)
- kakaový prášek podle chuti, já dávám polévkovou lžíci, ale mohou být i 4 lžíce
- alternativně 1-2 lžíce rostlinného mléka
- na mírné rozředění, pokud bude potřeba, použijeme 100ml mléka, kdo s ním má problém, dá vodu, nebo lžíci neutrálního oleje, například slunečnicový, ten nemá žádnou výraznou chuť. Ale pozor, ořechy samy o sobě jsou tučné, mě se víc daří ředit mlékem a déle mixovat.
Nejprve umixujeme ořechy, děláme to tak dlouho, dokud nezačnou pouštět olej. Pokud se nám to nevede, nevadí, přidáme tekutinu, datle, kakao a mixujeme vesele dál. Každý nemá profi mixér nebo sekač co rozdrtí i buvolí kost, tak se nelekejte, když budete mít pocit, že rozmixované ořechy jsou stále suché. Proto si pomáháme tekutinou či olejem. No a to je všechno, máme hotovou čoko-ořechovou pomazánku, kterou sníte sami a teprve druhý pokus předložíte dětem.

Domácí nutella z více druhy ořechů
ořechy na močíme přes noc ve vodě a všechny níže uvedené ingredience důkladně umixujeme do hladka. Pokud je směs moc hustá doředíme mlékem, vodou.
- hrst mandlí (cca 50-60g)
- hrst lískových oříšků
- hrst kešu ořechů
- přírodní sladidlo 50- 100g
- 50g nepraženého RAW kakaa (alternativně karob)
- špetka soli
- případně přichutit skořící nebo vanilkou
- alternativně můžeme použít i para, vlašské nebo pekanové ořechy
Skladování: v lednici nebo ve sklepě