I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25

Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce prodlužují život. Jenže opravdu jsou tato odvážná tvrzení založená na pravdě, nebo je to jen způsob, jak z lidí tahat peníze? 

  • dávka = rozdíl mezi zdravím a nemocí, mezi lékem a jedem
  • některé kombinace léku s potravinami mohou způsobovat zdravotní potíže (např. účinky léků může ovlivnit také kouření, mléko a mléčné výrobky, česnek, třezalka tečkovaná nebo kozlík lékařský)
  • díky vysokému obsahu pesticidů se mohou potraviny včetně ryb stát potravinami, které tělu škodí a to platí i pro pesticidy v pitné vodě
  • co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, nemá jistotu co jí...
Prof. Strunecká: Lidské tělo toho hodně vydrží. Evoluce nás vyzbrojila mnohými obrannými mechanismy. Ovšem jen my rozhodujeme, zda vše chceme nechat jen na našem organismu, nebo zda mu pomůžeme a vyhneme se látkám nebo množství, které nám rozhodně neprospívají, ba naopak. 
 

Kokosový olej, zázrak, nebo prokletí?

V jednom nedávném americkém průzkumu se tři čtvrtiny lidí nechalo slyšet, že smýšlí o oleji získávaného z jader zralých kokosových ořechů Kokosový olejjako o velmi prospěšném. Je používán jako prostředek ke snížení vysokého cholesterolu i snížení hmotnosti. Ostatně, takhle se to říká. Jaká je skutečnost? Podle prohlášení Americké kardiologické asociace panenský kokosový olej opravdu pomáhá při vysokém cholesterolu, takže v tom se tamtamy nemýlí. Jenže s hubnutím už je to horší!

„Jedna menší polévková lžíce denně zajišťuje téměř celý doporučený limit nasycených tuků pro většinu dospělých,“ varuje americká výživová poradkyně a mluvčí Akademie výživy a dietetiky Malina Malkani s tím, že jako na dietního zachránce by na kokosový olej rozhodně nespoléhala. Takže pozor!

Avokádo, přítel s jedním ALE

Avokádo jako exotické ovoce je zdrojem „zdravých“ tuků, prevenci cukrovky i srdečních onemocnění. Taky jste to takhle slyšeli? Pak tuto Avokádoinformaci považujte za správnou. Podle výše zmíněné odbornice existuje mnoho důkazů, že strava bohatá na avokádo s vysokým obsahem mononenasycených tuků pomáhá snižovat špatný cholesterol, čímž prospívá srdci. Pokud se však s jeho pomocí snažíte zhubnout, nezapomeňte, že jedna porce avokáda představuje jeho třetinu, nikoli celý plod.

Červené víno, velký otazník

Že dvě deci vína denně zabraňují kardiovaskulárním chorobám? Tohle tvrzení není fakt, ale spíš zbožné přání konzumentů. Ba naopak závěry jisté lékařské studie z tohoto roku se drží zcela jiného scénáře – podle nich i malé množství alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu i jaterních potíží. To je nepříliš povzbudivý názor ředitelky newyorské výukové nemocnice Montefiore Health System Sandry Arevalo.

Jablečný ocet. Mnoho povyku pro nic?

Účinné bělidlo zubů, ničitel infekcí i dietní urychlovač – to je podle všeho jablečný ocet. Věříte tomu? Bohužel vás musíme zklamat. Tahle tekutina má sice má schopnost vás zasytit, nicméně tohle umí všechny druhy octa. V současné době není vědecky potvrzeno, že

„jablečňák“ působí jako prevence rakoviny a co se týče zesvětlování chrupu, ani tam to není žádná sláva. Při dlouhodobém používání může poškodit zubní sklovinu, takže tady recept na perleťové zuby vážně nehledejte.

Grapefruit

Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv. Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali. Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví. 
 

Geneticky modifikované sója (tofu)

Existuje mnoho různých druhů tofu, včetně čerstvého tofu, měkkého nebo hedvábného tofu, pevného tofu, extra pečeného tofu, zpracovaného, Sójafermentovaného, sušeného tofu, smaženého tofu a zmrazeného tofu. Bohužel, většina tofu je nekvašená. A kdyby jenom to.

„V roce 1994 byla první geneticky modifikovaná sója uvedena na americký trh společností Monsanto. Zatímco ceny potravin po celém světě stále rostou, klesá dostupnost sójových bobů bez geneticky modifikovaných organismů. A proto se výrobci v Asii uchylují k používání geneticky modifikovaných sójových bobů. Dnes je nejméně 90 procent veškeré sóji geneticky upraveno,“ apeluje doktor a přiznává, že se jedná o znepokojivě vysoké množství. Opět platí, že co si člověk nevypěstuje, nesklidí a neupraví sám, jakoby ani neměl…

Modifikované potraviny - celoročně dostupná rajčataRajčata

Maso a další

Velký rozdíl může být např. v masu, např. zelené maso x maso z velkochovů, které obsahuje antibiotika, modifikované krmiva (sója, kukuřice) a další škodlivé láty. Totéž platí o vejci, zelenině, ovoci atd...
 

Olivový olej, všeho moc škodí..

Na každém kroku slýcháte, jak je olivový olej tak zdravý, až to přímo láká přidat ho do každého pokrmu, který si připravujete. Opak je však pravdou, víte, kolik je tak akorát? A kolik kalorií se schovává v jedné lžičce? Pokud chcete čerpat všechny zdravotní přínosy olivového oleje, bez újmy na hmotnosti, tak byste neměli překračovat doporučenou jednu lžičku olivového oleje denně. Opravdu jen jedna lžička denně zcela stačí pro doplnění potřebných živin a jako prevence pro pevné a dlouhé zdraví. 
Všechny olivové oleje bez ohledu na typ obsahují v jedné čajové lžičce kolem 500 kj.

 

Zdroj: prostreno.cz

Diskusní téma: I superpotraviny mohou škodit

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>