Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15

pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon.

Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě

Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut) stačí vystavit jejich působení, takto vzniklý kvas obsahující alkohol zahřát a výpary pak vést do chladiče, kde z nich při nižší teplotě zkondenzuje koncentrovaný alkohol – pálenka. Kvasy pro pěstitelské pálení se u nás připravují zejména z plodů slivoně (švestek, durancií, rynglí)

  • švestky mají výtěžnost  10 l  a víceze 100 l kvasu
  • mirabelky, meruňky, broskve, hrušky, třešně, višně mají výtěžnost 5-9 l ze 100 l kvasu
  • jablka strouhaná mají výtěžnost ze 100 l kvasu získáme kolem 7 l destilátu
  • zkvašený vylisovaný mošt z jablek (calvados)  výtěžnost ze 100 l „jabčáku“ získáme až 12 l lahodné pálenky
  • více

Víno ze zahradního ovoce

Ovocná vína připravujeme z ovocné šťávy, vody a cukru. Ovocná šťáva je lepší než drť, která občas do vína přenese pachuť uvolněnou z podrcených semen a slu­pek. Nejjednodušší je použít odšťavňo­vač nebo rozdrcené plody několikrát přecedit přes jemnou textilii. Ovocná šťáva by neměla přijít do kon­taktu s kovovou nádobou ani s kovovým nádobím. Základní podmínkou úspěchu je čistota v průběhu celého procesu. Většina ovocných šťáv je oproti hrozno­vému moštu kyselá a při výrobě je po­třeba přidat vodu a cukr. Tak snížíme podíl kyselin a naopak zvýšíme podíl cukrů. Příliš kyselé šťávy špatně kvasí a mají snahu octovatět.
 
  • Vodu nejprve svaříme s cukrem a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Smícháme ji s ovocnou šťávou a přidáme vinné kvasinky. (Z osobní zkušenosti doporučuji tekuté kvasinky, s nimiž je snadnější práce).
  • Můžeme přidat takzvanou živou sůl pro kvasinky, a to v množství 2 g na 10 l moštu.
  • Takto připravený a dobře rozmíchaný mošt naléváme do skleněných demižonů, které plníme maximálně do dvou třetin objemu a uzavíráme je speciálními kvas­nými zátkami.
  • Šťáva nejlépe kvasí při 20 °C, proces trvá nejčastěji 6–8 týdnů. Ukončení lihového kvašení signalizuje i ukončení úniku bublinek oxidu uhličité­ho zátkou.


 

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>