Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17

Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více Rajčatavýživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to neplatí?

  • vaření rozbíjí buněčné stěny, uvolní se tak obsažené výživné látky

Rajčata

rajčata jsou zdrojem antioxidantu lykopenu a to je právě ta látka, která tepelnou úpravou řajčat (dojde k narušení buněčné stěny) je tělem využita na maximum. Rajčata jsou ideální třeba na výrobu domácího kečupu a rajčatové polévky. Více
Takto tepelně upravená rajčata můžeme kombinovat s koření a dalšími bylinami.
  • řajče obsahuje až 4% lykopenu
 

Špenát

pro zpracování špenátu a jeho využití pro tělo je důležitá jeho správná příprava. Místo vaření je vhodné použít spaření, které zachová vitamin B9 (kyselina listová) a železo. Tyto látky podporují růst buněk a podporují reprodukční orgány. Více
 

Chřest

chřest a dýně podobně jako rajčata mají pevnou buněčnou stěnu, která skrývá spoustu výživných látek např. vitaminy A, C a E nebo kyselina listová. Působením tepla povolí buněčné stěny a uvolní tyto látky, které se následně dostanou do těla. Více
 

Dýně

V USA používají dýně na Helouvin, u nás po sklizni dýní je jejich místo na talíři. Dýňová polévka je velmi oblíbená, nejenže výborně chutná, aleDýně navíc obsahuje betakaroten stejně jako mrkev. Po tepelné úpravě se betakaroten lépe vstřebává. Využitelná pro zdraví jsou také dýňová semínka , která jsou zdrojem vitamínů skupiny B, E, A  a minerálů. Více o účincích dýňových semínek

Dýňová polévka - jak připravit?

Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni ( druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením ). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit. Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla. petržel, pažitka, 2 rohlíky
 

Mrkev

pokud mluvíme o mrkvi, většina z nás ji spojuje s obsahem betakarotenu. Betakaroten propůjčuje mrkvím typické oranžové zabarvení. V těle se pak mění na vitamin A, díky němuž dobře vidíme, máme zocelenou imunitu i zdravou pokožku.

Maximum ale z mrkve dostanete, pokud ji povaříte – zvýší se množství snadno vstřebatelného betakarotenu

  • Mezi podobnou zeleninu, která tepelným zpracovám zvýší svoji výživnou hodnotu, můžeme zařadit také květak a brokolici.
Pokud tepelně upravuje zeleninu, je vhodné při její přípravě (vaření) použít tuky (olivový olej, avokádový olej, lněný, kokosový a řepkový olej)
, aby se v nich rozpustily v tucích rozpustné vitamíny. Doporučuje se zeleninu vařit celou ve velkém hrnci s vodou, protože může obsahovat až o 25% živin více, než zelenina nakrájená.
 

Jablka

pro uchování jablek se používá zavařování, které nám umožňuje konzumovat jablka i začátkem léta. Velmi oblíbené je použití jablek do štrůdlů a buchet. Na zimu si lze např. také usušit, jsou zdrojem vlákniny a dobře zasytí. Více
 
 
 
 

Články superpotraviny

13 potravin působících proti zánětům a bolesti

30.12.2015 19:54
Mnoho chutných potravín je zároveň aj účinnými liečiteľmi. Navyše potraviny nespôsobujú nepríjemné vedľajšie účinky ako väčšina liekov.   1. Čerešne Muraleedharan Nair, PhD, profesor prírodných produktov a chémie na Michiganskej štátnej univerzite, zistil, že extrakt z čerešní je...

Kakao, kvalitní čokoláda jako součást paleo stravy

12.12.2015 22:26
Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac%...

Rakytník řešetlákový

10.12.2015 22:28
rakytnik je vytrvalý, trnitý keř, dosahující výšky až 3-4 metry s oranžovými bobulemi. Rostlina je původem z Číny a dálného východu.. Ve 20. století se začal pěstovat v Evropě a Asii. V Česku se pěstuje jako okrasná a ovocná rostlina. Polsko patří mezi výzmámné evropské dodavatele V...

Eleutherococc - sibiřský ženšen

30.11.2015 22:01
Eleutherococcus senticosus ( Eleuterokok ostnitý ), jehož účinky jsou známy již déle než tři tisíce let, a kterému říkáme také zázrak z Tajgy nebo sibiřský žen-šen, se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Nejbližšími příbuznými je arálie...

Vitaminové doplňky nejsou náhradou za ovoce a zeleninu

08.11.2015 01:19
Vzhledem k ročnímu období, věčně nastydlém okolí a zválcována reklamou, rozhodla jsem se podívat na vitamínové doplňky podrobněji. Nejprve bychom měli říci, že například citrony, tak populární právě v zimě, obsahují celou řadu základních živin a vitamínů a tablety s nimi prostě...

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>