Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu. Vláknina je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena. Níže uvádíme několik typů, jak přidáním některých superpotravin do stravy získáme potřebnou vlákninu. Rozpustnou vlákninu obsahuje hlavně ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy, nerozpustnou obilniny a semínka.
Jaké účinky má vláknina?
- zvětšuje objem stolice (je častější a pravidelnější) a změkčuje ji
- váže cholesterol a tím snižuje jeho hladinu v krvi
- nerozpustná vláknina podporuje střevní funkci, váže rakovinotvorné látky , toxiny a cholesterol a usnadňuje jejich vylučování z těla
- je doporučována při redukčních dietách
- snižuje chuť k jídlu a urychluje vyprazdňování
- stabilizuje hladinu krevního cukru, při vysoké hladině v prevenci žlučových kamenů
Semínka
semínka patří mezi vydatné zdroje vlákniny,
proteinů a navíc jsou zdrojem
omega 3 kyselin a dalších výživných látek. Jejich použití je
univerzální, lze je použít pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, salátů,
smoothie atd. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohly projít trávicím traktem bez toho, aniž by si tělo z nich bylo schopno odebrat všechny cenné látky. Semínka patří i do skupiny tzv.
brainfood - potravin pro výživu a regeneraci
mozku.
Semínka včetně ořechů jsou vhodná do snídaňových směsí, smoothie, salátů, moučníků, pečiva i polévek
- snižují hladinu cholesterolu
- prevence rakoviny
- semínka mají schopnost nabobtnat (vytvoří pocit nasycení)
- před konzumací je vhodné si je nadrtit
Chia semínka
- zdroj proteinů, vlákniny a omega 3 kyselin
- podporují zdravé zažívání
- neobsahují lepek
- více
Lněná semínka
- zdroj antioxidantů (lignany), vlákniny, proteinů, omega 3
- zdroj esenciálních vitamínů a minerálů, draslík, železo, měď, hořčík a zinek, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, E.
- více
Černucha setá
Černucha setá (černý kmín, Nigella sativa) se používá jako koření (součástí kari koření). Obsahuje vitaminy A, B1, B2, B3, B9, D, E a z minerálních látek železo, měď, draslík, zinek, vápník, fosfor a také mastné nenasycené kyseliny Omega 3 a 6, aminokyseliny, flavonoidy, fytosteroly, třísloviny, silice.
- podporují detoxikaci organismu
- zdroj zdravých tuků omega 3 a vlákniny
- více
Mák
Mák setý je jednoletá bylina, která dorůstá výšky až 180 cm., která je již po staletí využíván nejen jako výborný zdroj energie, ale také k přípravě nejrůznějších medicínských a léčebných přípravků. Antičtí atleti například konzumovali směs semen máku, medu a vína pro zdraví a sílu. Mák je vyjímečný.přírodní rostlinný zdroj s nejvyšším obsahem
vápníku.( cca 1 400 mg na 100 gramů ), hořčíku 340 mg a železa 12mg. Mák modrý je zdrojem vitamínu E, vitamínů skupiny B, hořčíku, vápníku, draslíku a fosforu.
- podporuje růst svalové hmoty
- zdroj energie a vitality
- více
Slunečnicová semínka
slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka (mouka) a olej patřily mezi základní potraviny.
- zdroj tryptofanu, který podporuje tvorbu serotoninu
- zdroj rostlinných tuků, antioxidantů, proteinů a vlákniny
- podporují mozkové funce
- více
Zelenina
zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk
přežít, je to základní stavební materiál společně s
bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D,
B12 a
jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (
vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení).
Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce .
Více
Brokolice
- zdroj vlákniny, vitamínu C a minerálů
Košťálová zelenina
Špenát a listová zelenina
- špenát, hlávkový salát, ledový salát
Kořenová zelenina
- červená řepa, mrkev, petržel, pastiňák, křen
Ovoce
čerstvé ovoce je nejlepší způsob jak dostat do těla spoustu energie, vlákniny, vody a dalších výživných látek.
Podle výzkumů má pro tělo největší přínos čerstvé ovoce přímo ze stromů. Velmi oblíbené smoothie (rozmixované ovoce) je spíše modním trendem. Ve smoothie je menší obsah vlákniny v porovnání s konzumací celého ovoce, která zasytí a proto vypijete větší množství smoothie a tím budete mě větší příjem kalorií. A pokud nemáme dostatečný výdej, pak je to spíše mínusem..
- maliny, avokádo, kdoule, banány, granátové jablko, jablko, švestky, meruňky, fíky, datle
- sušené plody
- více
Ořechy
ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů,
zejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.
- mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, makadamové ořechy, para ořechy
Obiloviny
Obiloviny jsou pěstované pro zrno) patří k základům pilířům stravy, jsou hlavním zdrojem sacharidů. V této kategorii najdete kompletní spektrum
obilovin, od nejběžnějších ( pšenice, kukuřice, rýže, ječmen, žito, pohanka, proso ) po málo známé ( kamut, čirok, quinoa, teff - milička, amarant,
slzovka obecná...), v běžné podobě (semen, mouky, vloček) i v podobě exotičtější (kuskus, bulgur, polenta).
- quinoa, slzovka, rýže, ovesné vločky, pohanka, špalda
- ideální luštěniny kombinovat s obilovinami
- zdroj vlákniny a proteinů
- více
Luštěniny
luštěniny jsou zdrojem
bílkovin - proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B, vápníku, želaza a
fosforu. Luštěniny (obsahují hodně lysinu a málo
methionu) je vhodné konzumovat společně s
obilovinami (jsou zdrojem esenciální aminokyseliny methioninu) - toto spojení zajišťuje tělu příjem všech esenciálních
aminokyselin.(tzv. kompletní bílkoviny - důležité zejména pro vegetariány).
Pokud se stravujete vyváženě, pravděpodobně je obsah vlákniny v potravinách naprosto dostačující a nemusíte se obávat, že jí máte málo.
Nadměrný příjem vlákniny, zejména luštěnin, může způsobit žaludeční potíže, nejčastěji
nadýmání, plynatost a bolest. Opatrnosti je třeba i u poruch jícnu, tam by mohla vláknina způsobit obstrukci (ucpání). Pozor také na alergie. Pokud jste alergičtí na jitrocel, nepoužívejte přípravky , kde je obsaženo jeho semeno.
Vysoký příjem vlákniny může snižovat účinnost některých léků. Při užívání vlákniny je vhodné počkat s užíváním léků 2 hodiny. Vláknina by mohla vstřebávání léků zpomalit.