Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?
17.10.2017 19:41Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme podle druhu od 1 -2 hodin (kešu) po až 8-16 hodim (mandle, vlašské a lískové ořechy). - více najdete se spodní části v tabulce..
Proč ořechy máčet?
- voda aktivuje životodárné enzymy v ořeších
- máčení též eliminuje počáteční zárodky plísní
- máčením se aktivuje v plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů
- máčením se také odstraní veškeré nečistoty, které jsou na plodech
- zlepšuje se stravitelnost a podporuje to jejich stravitelnost - ořechy se tzv. aktivují
- pro využití všech výživných látek konzumujeme ořechy včetně slupky (takže u mandlí ulupku po máčení neloupeme)
Doba máčení a klíčení pro ořechy a semínka
Druhy ořechů
- makadamový ořech ( 76% ), dále draslík, hořčík, vápník, železo a vitaminy skupiny B
- pekanový ořech ( 65-75% ), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
- para ořechy ( 72% ), dále 14% bílkovin, hořčík, fosfor, draslík,železo, vitamin E a vitaminy skupiny B
- vlašské ořechy ( 63% ), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
- lískové oříšky ( 60% ), 12% bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a vitaminy skupiny B
- Mandle ( 54% ), 20% bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
- arašídy ( 50% ), 26% bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
- pistácie pravá, 50% tuků, 20% bílkovin, draslík, hořčík, železo,měř, vitaminy skupiny B
- ledvinovník - kešu ( 42% ), 17% bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a vitaminy skupiny B
- kokosový ořech ( do 40% ), 6% bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
- Pro konzumaci ořechů je vhodné je předem namočit do vody - jsou pak měkčí a lépe stravitelné
- Jak vyrobit ořechová mléka?
- Ořechová másla
- ořechovo - ovocné tyčinky RAW ME
- Více informací o ořeších a superpotravinách
Skladování ořechů:
- vyloupané v hermeticky uzavřených nádobách ( mají menší trvanlivost, časem žluknou ) v chladném, temném a suchém místě
- v mrazáku vydrží vyloupaná jádra až jeden rok
- v ledničce je můžeme skladovat měsíce, max. půl roku
- ponechané ve skořápce, je nutné je důkladně usušit, vydrží i roky při dobrém skladování
- nakládané v medu
- více
Kde koupit ořechy?
- HARERA life
- AWA shop, osobní odběr Brno a Praha
- AWA shop Slovensko