Teplý čaj - přichází zima
03.11.2017 17:38- čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí.
Cibulový čaj
Zázvorový čaj

Jak připravit zázvorový sirup?
Heřmánkvý čaj

Skořicový čaj
- horký skořicový čaj nejen pořádně zahřeje (podporuje prokrvení), ale všestranně podpoří metabolismus a pomůže třeba i s hubnutím
- zamezuje i nadměrnému zadržování vody v těle
- více
TIP pro dobrý spánek, čaj s banánem a skořicí:
Nalijte přibližně 2 šálky vody do kastrůlku a nechte ji vařit. Až voda začne vřít, tak přidejte oloupaný banán. Nechte vařit asi 10 minut a následně odstraňte z ohně. Do takto připraveného banánového odvaru přidejte skořici a promíchejte. Hotový čaj přeceďte a popíjejte před spaním.
- Ingredience: jeden, banán, čtvrt lžičky skořice a voda
Kopřivový čaj
Jak připravit šípkový čaj?
Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a umletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.
Jak připravit čaj bobulí goji, kustovnice čínské

- posiluje imunitní systém, působí jako ochrana před nachlazením a chřipkou
- goji kustovnice čínská a její účinky
Tradiční čaj pro stimulaci připravíme povařením 2-3 čajových lžiček plodů ve 3/4 litru vody, vaříme cca 3 minuty a poté vodu scedíme Hotový čaj můžeme přisladit medem s citrónem či skořicí.
Další variantou je přidat do hotového bylinkového čaje sušené bobule goji a necháme louhovat po dobu 5-10 minut. Namočené bobule v čaji se neznehodnotí, ale stávají se šťavnatými, takže je můžeme nadále pojídat – buď k připravenému čaji, nebo samostatně.
Denní dávku goji můžeme povařit také společně s několika sušenými švestkami nebo čínskými červenými datlemi - jujube. Doporučuje se vařit v půl litru vody 5-10 min. Vařit je ale můžeme také ve víně.
Čaj z kotvičníku zemního

- přírodní afrodisiakum
- stimunlant, podporuje výkon a růst svalové hmoty
- zlepšuje peristaltiku střev
Čaj z plodů a květů hlohu
Dozrálé plody mají oranžovo-červenou barvu a používají se ve formě čaje, tinktury nebo se z nich zvyknou dělat i zavařeniny nebo džem. Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 l vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 denně před jídlem.
- je vhodný k podpůrné léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku, zlepšení průtoku krve v srdci, k podpoře srdeční činnosti
- hloh je "srdeční bylinou", podporuje normální činnost srdce, normální funkce nervové a oběhové soustavy
- zdroj provitamínu A, C, E, K, železa, vápníku, hořčíku
- více