Kukuřice, turkyně, Indiánské zrní

do listenů zabalené palice (klasy) cukrové kukuřice poskytují oblíbenou a lehce stravitelnou obilninu. Její hodnota se v syrovém stavu vyrovnáKukuřice zelenému hrášku. Sklizená v mléčné až voskové zralosti zrna je cukrová kukuřice vynikající pochoutkou ( přezrálé klasy dávají zrno tuhé a škrobnaté). Stále větší oblibu získává i kukuřice pukancová, sklizená v plné zralosti. Kukuřice mají původ v Jihoamerických Andách, kde byla přestována před více jak 5000 roky. Největším pěstitelem jsou nyní Spojené státy. Po pšenici a rýži je třetí nejpěstovanější obilninou.
Kukuřičká zrna obsahují až 76% vody, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, mangan, železo, hořčík, selen a zinek. Kukuřice neobsahuje lysin a vápník a proto je vhodné kukuřici konzumovat s potravinami, které tyto složky obsahují (luštěniny).
  • pukancová kukuřice - popkorn
  • fialová kukuřice
  • kukuřičná mouka
  • žlutá kukuřice
  • bílá kukuřice
  • kukuřičný škrob
  • kukuřičné vločky

Kukuřice (turecká pšenice) a její účinky:

  • přírodní sedativum ( díky obsahu manganu)
  • podporuje schopnost soustředění a intelektu
  • prospívá pleti a vyživuje vlasy
  • působí proti stresu a podporuje vitalitu (vitamin B5)
  • působí proti omlazování (vitamin B9)
  • podporuje krvetvorbu (železo)
  • podporuje činnost svalů, vazivových tkání a srdce (hořčík)
  • podporuje imunitní systém (selen)
  • podporuje potenci a libido (zinek)
  • podporují mitochondrie (vzniká zde životně nezbytná energie)
  • snižuje hladinu cholesterolu ( díky kukuřičným otrubám)

Vařená kukuřičná zrna:

kukuřičné klasy očistíme a vaříme v osolené vody bez pokličky cca 15 min. Ještě horké uzavřené klasy potřeme máslem a posypeme pepřem a klasy jsou připraveny pro konzumaci - okusování.
  • 2 čerstvé kukuřičné klasy
  • lžíce másla
  • špetka cukru
  • sůl a pepř

Diskusní téma: Kukuřice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>