Oves

Oves je obilovina bohatá na beta-glukany (rozpustný derivát celulózy), vitamíny, minerály a vlákninu )(betaglukany - vlákninu rozpustnou ve vodě.

Oves je také bohatý na mangan, který Ovesná kaše s ovocempomáhá při tvorbě kostí , prospívá zdraví pokožky a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje také vysoké množství vitamínu B1, B2 a hořčíku. Pro vznik tzv. kompletní bílkoviny je nutné oves kombinovat s luštěninami (cizrna, čočka nebo fazole). Oves má nedostatek lysinu a threoninu, který je naopak v luštěninách. Oves má velkou nutriční hodnotu a je lehce stravitelný.

Na Britských ostrovech se tradovalo, že zatímco Angličané krmí ovsem pouze koně, Skotové ho jedí sami. Proto jsou angličtí koně ta nejlepší liga a skotští muži rovněž…

Ovesné vločky jsou zdrojem sacharidů (také polysacharidy - betaglukany) proteinů, tuků (zdroj omega 3 a 6), vlákniny, vitamínů skupiny B (B1, B2, B6, B9), D, E a minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku, železa, selenu a zinku).

Oves a jeho účinky:

  • snižuje cholesterol a brání jeho vstřebávání ve střevech (avenasterol)
  • zdroj kvalitních sacharidů
  • podporují zdraví střev a podporují střevní flóru
  • zdroj tuků, proteinů, sacharidů a vlákniny (beta glukany)
  • podporuje zdravý střevní trakt
  • pozitivně působí na nervovou soustavu a zmírňují stres
  • základ snídaňových směs
  • stabilizuje hladinu krevního cukru
  • poskytne zásobu energie na několik hodin
  • vhodný při nervozitě, únavě či psychické vyčerpanosti, nespavosti a depresi
  • bez obsahu lepku
  • vhodný pro diabetiky (k vniknutí do buněk nepotřebuje inzulin)
  • pro Celiakii (porucha střevního vstřebávání) způsobuje alergie na gliadin, protein, který se nachází v glutenu pšenice a jiných obilnin
  • obsahuje vysoké množství hořčíku a kyseliny listové (vitamin B9), která podporuje dobrý metabolismus a nervový systém
  • vhodný pro vegetariány, vegany a Clean eating
  • působí pozitivně na srdce, pevnost a pružnost cév
  • dokáže posílit podrážděný a přepracovaný mozek
  • podporují imunitní systém (i díky beta glukanům)
  • zásobuje tělo energií (vhodné pro diabetiky) a nespotřebovává při tom příliš inzulínu
  • vhodný při rekonvalescenci (po sportovním či duševním vypětí)
  • mírné afrodiziakální účinky
  • zdroj elektrolytů
  • působí blahodárně na nervy a pomáhá proti únavě (díky vitaminů skupiny B, železa, zinku, hořčíku a komplexu dalších cenných látek)

Banánová ovesná kaše s čekankovým sirupem

Kombinace ovesných vloček, banánu a čekankového sirupu je přesně to pravé, co vám dodá po ránu energii pro celý den. Navíc si díky dokonalému propojení chutí skvěle pochutnáte.

Potřebné ingredience na jednu porci:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mléka
  • špetka soli
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo jiného přírodního sladidla 
  • 1 oloupaný banán
  • hrst čerstvých borůvek nebo jiného čerstvého sezónního ovoce

Postup: Ovesnou kaši připravíte tak, že do hrnce se silnějším dnem nasypete vločky a zalijete je mlékem. Přidejte k nim špetku soli a nechte pozvolna zahřívat. Poté přilijte lžíci čekankového sirupu a míchejte do té doby, dokud kaše nedosáhne požadované hustoty. Hotovou ovesnou kaši ozdobte kolečky banánu posypte pobůvkami a ještě zakápněte čekankovým sirupem.

Recept: Cookies - ovesné vločky s banánem, kakaovými boby, máslo, kakaem a další

Fermentované ovesné vločky

  • mají 100násobek laktobacilů ve srovnání s nejlepšími jogurty
  • díky namočení začnou štěpit sacharidy
  • jsou posilovačem imunitního systému
Postup přípravy fermentovaných vloček: večer předem si dejte ovesné vločky (1 hrnek) do misky a zalijte je vlažnou vodou (1 hrnek) tak, aby byly namočené. Fermentace ovesných vloček by měla ideálně trvat 8 - 12 hodin. Pravděpodobně Vám bude stačit i trochu méně vody. Můžete špetku skořice a sušené ovoce. Misku přiklopte talířkem a nechte při pokojové teplotě fermentovat. Před konzumací může obohatit o čerstvé sezónní ovoce či strouhané ořechy.
 

Ovesné vločky můžeme povařit, zalít horkou vodou nebo necháme přes noc ve vodě či mléce. Přidáme jogurt sušené nebo čerstvé ovoce, případně dosladíme přírodním sirupem nebo skořicí

Ovesná kaše: připravuje se takto. 4 lžíce ovesných vloček namočíte na 24 hodin do vody. Ty pak přidáte do vroucí vody a 15 minut je povaříte na mírném ohni. Kaši podávejte s medem a můžete ji zředit mlékem.

Ovesný nápoj: pro uklidnění je účinný nejen pokrm, ale i nápoj z ovsa. Nálev připravený z ovesné natě (lžíce na šálek vody) se uplatňuje nejen při úzkostech a nespavosti, ale i při problémech s močovou soustavou. Pro posilnění při vyčerpání, nervozitě a nespavosti lze užívat rovněž odvar ze lžíce rozmělněných zelených obilek na šálek vody.

Ovesná koupel: z ovesné natě nebo slámy lze připravit koupel prospěšnou při vyčerpání, ekzémech i poruchách krevního oběhu. 1000g ovsa povaříme a poté přidáme do vany. Koupel v teplé vodě s přídavkem ovsa by měla trvat 15–20 minut. Do vany můžeme přidat i několik kapek levandulové silice, která koupel zpříjemní a prohloubí její uklidňující účinky.

Pleťové masky z ovsa: příznivé účinky ovsa na pleť je možné využít i při přípravě levných a účinných domácích pleťových masek. Namočené vločky lze smísit s jogrtem, olejem, medem, žloutkem a dalšími ingrediencemi. Podobně můžete použít i ovesnou mouku.

Ovesné vločky a jejich účinky na vlasy a pleť

  • na mastné vlasy - suchý šampon z ovesných vloček ( jemný prášek z 1 šálku ovesných vloček, poté smícháme s půl šálkem jedlé sody) touto směsí posypejte vlasy a  důkladně pročešeme kartáčem
  • výživnou koupel z ovesných vloček, do teplé vody nasypte 1-2 šálky ovesných vloček
  • pro zjemnění suchých a hribých rukou (směs mletých ovesných vloček, medu, olivového oleje a vody)

Ovesné vločky a vejce - maska na zjemnění vrášek

Pruh vaty namočte ve vlažné směsi žloutku a ovesných vloček, přiložte ho na obličej, po 15 minutách odstaňte zbytky obličej důkladně omyjte a použijte hydratační krém (nebo noční výživný krém).  Maska je složená z 1 žloutku, 1 lžičky ovesných vloček a 2 lžiček teplého medu.
Vrásky kolem úst a očí se zmírní i v případě, když alespoň dvakrát týdně použijete obklad z čerstvě vymačkané hroznové šťávy (díky obsahu antioxidantů, které působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci).
 

Ovesné vločky?

Oves, ovesná kaše

Ovesná kaše a její účinky

16.05.2017 22:33
Ovesná kaše obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin K, železo, fosfor, vápník, zinek, lecitin a další důležité látky. Ranní ovesná kaše a její účinky: brání přejídání, dobře zasytí má vysoký podíl vlákniny - ta navíc prospívá zažívání i trávení zdroj polyfenolových antioxidantů (Avenanthramid) -...

Diskusní téma: Oves

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>