Quinoa ( merlík chilský )

Quinoa je prastará obilnina původem z Jižní Ameriky (Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie). Byla zdrojem potravy Inků a Aztéků a patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And - v Peru, Bolívii, Chile či Ekvádoru (kukuřice, brambory, Quinoa). Quinoa je díky obsahu výživných látek vhodnější náhradou rýže. 
Quinoa bílá, červená a černáQuinoa je přirozené bezlepková potravina, proto je vhodná pro celiaki.  více...  Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: bioflavonoidy (včetně kvercetinu a kempferolu) vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, CA, C,  kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Quinoa patří mezi pseudocereálie, nebo také pseudoobiloviny - stonek, na kterém její zrnka rostou, se nesklízí kvůli klasu, ale právě kvůli semínkům.
  • quinoa bílá - má jemnou máslovou chuť
  • quinoa červená - je křupavější s oříškovou příchutí 
  • quinoa černá - nejkřupavější a chuťově nejvýraznější

Quinoa a její účinky na zdraví:

  • podporuje nervový systém - brainfood
  • antioxidant
  • bezlepková obilnina
  • podporuje růst svalstva - kompletní bílkovina
  • obsahuje minerály důležité pro růst kostí (vápník, železo a fosfor) - v mnohem vyšším množství, než je tomu u pšenice, ječmene nebo kukuřice
  • má zvýšený obsah aminokyseliny histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí,
  • vhodná pro vegany, sportovce, celiaki, vegetariány a Clean eating - zdroj rostlinných kompletních proteinů
  • působí jako prevence osteoporózy
  • doplněk při redukčních dietách
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • zdroj omega kyselin
  • podporuje ledviny
  • zásadotvorná potravina
  • zdroj energie
  • zvyšuje pocit nasycení (vhodná při redukčních dietách)
  • nízký glykemický index (53)
  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi
  • snížuje úroveň krevních cukrů a cholesterolu
  • protizánětlivé, protivirové, protirakovinné a antidepresivní účinky
  • nevýhodou může být snižené vstřebávání vápníku (kyselina fytová může částečně bránit jeho vstřebávání, namočením nebo naklíčením quinoy se většina kyseliny fytové odbourá)
  • podporuje metabolismus a regeneruje tkáně
  • podporuje lepší spánek (díky kombinaci hořčíku a vápníku)
  • podporuje vylučování toxínů, díky obsahu nerozpustné vlákniny
  • působí proti srážení krve
  • působí proti volným radikálům (vitamin E) a zpomaluje proces stárnutí
  • podporuje proces otěhotnění
  • pomáhá při prevenci revmatických zánětů
  • vhodná jako prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny, vysokého krevního tlaku a onemocnění ledvin
  • dobře stravitelná a nenadýmá
  • více
Příprava: před vlastní přípravou by se zvláště nebalená quinoa měla zbavit saponinů, takže se ji nebojte namočit do vody a asi tak 2x propláchněte. potom vaříme v osolené vodě, poměr vody je stejný jako rýže (2 díly vody na 1 díl semínek quinoa). Vaříme po dobu 14 – 18 minut
Použití: můžeme kombinovat se slzovkou a dalšími zdravými obilovinami a luštěninami, příloha k masu, do salátů, do kaší, rizota, na zahuštění polévek
Chuť: neutrální

Quinoa příprava a recepty:

Pečená kořenová zelenina s Quinou

Quinou uvaříme v osolené vodě v poměru 2 : 1 a necháme vychladnout. Zeleninu si omyjeme a nakrájíme na stejné velké kousky. Nakrájenou zeleninu pokapeme olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby péct na 200 ° C po dobu 10-12 minut nebo  až do měkka.
Upečenou zeleninu smícháme s uvařenou Quinou a česnekem. Dozdobíme balsamicovým octem, medem, petrželkou nebo dle chuti.
  • 1 hrnek semínek quinoa 
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká petržel
  • 1 menší červená řepa
  • 1 lžíce olivového oleje ( hořčičný, řepkový, z černého kmínu)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa Balsamico
  • 1 lžíce medu
  • nasekaná petžlenová nať

Semínka Quinoa?

Quinoa články

 

Quinoa

V této rubrice nejsou žádné články.

Diskusní téma: Quinoa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>