Ovocné přírodní šťávy
Ovocné šťávy patří právem k superpotravinám. V našich podmínkách se tradičně lisuje šťáva z vinných hroznů, jablek, případně hrušek. Řada zahrádkářských spolků mají lisovny i pro širokou veřejnost. Z ostatního ovoce vyjímečně. 100% šťávu si můžeme vyrobit sami pomocí odśtavňovače a čerstvého ovoce. Doporučujeme používat odšťavňovače, které mají malé otáčky ( nedochází k nastartování hnilobným počesům ve šťávě ) a plastové nebo nekovové součástky( vitamin C se likviduje ve styku s kovem). Můžeme použít též použít plastové struhárko ovoce nastrouhat nasypat do hrubší textilie a potom vylisovat ovocnou šťávu. Štávy můžeme zamrazit a nebo uskladnit na několik dní v ledničce. Ovocné štávy doporučuje pít ráno a večer naopak si můžete dát šťávu ze zeleniny ( mrkev, celer, špenát, červená řepa atd..).
- kombinace ovoce a kávy ještě zvýší močopudný efekt
Ovocné šťávy - seznam:
- Aloe vera
- Arónie - černý jeřáb, sklízíme na podzim, nejlépe před prvním mrazem
- Acai, tropické ovoce, pouze dovozené šťávy, mrazěné, lisované nebo ve formě prášku
- Borůvková a brusinková šťáva ( hlavně na Slovensku), ovoce dozrává v našich podmínkách v průběhu léta, vhodné i pro zamrazení
- Granátové jablko, exotické plody, nejčastěji z okolí černého moře, vyloupou se červená jádra a ty se potom vylisují, nebo můžeme granátovému jablku odříznout horní část a poté vymačkat ručně šťávu do skleničky
- Goji kustovnice čínská, zde si musíme vystačit pouze s dovozovými šťávami. Zjistěte si jak je uvedená šťáva konzervovaná, nejlepší pro zachování vitaminů a dalších látek je moderní konzervace dusíkem, nebo šetrná pasterizace
- Noni, silná antioxidant, superpotravina, pouze dovozové šťávy
- Kokosová voda
- Graviola
- Rakytnik řešetkákový, pěstuje se i v českých podmínkách, sklizeň je komplikovanější, nejlépe stříhat větvičky i s plody.
- Černý ry bíz
- Malina
- Zázvorová šťáva z kořene
100% ovocné šťávy konzervace: dusíkem, pasterizací
atd.
- teplotou nad 35 stupňů se likviduje vitamin C
- pasterizace ( teplota nad 80 stupňů ), při teplotě nad 42 stupňů se likviduje část betakarotenů, enzymů a vitamin C
- paskalizace ( ošetření vysokým tlakem) je šetrný způsob, jak zachovat potraviny nutričně hodnotné po dobu několika týdnů.
- výhodou konzervace dusíkem je zachování vitaminu C, enzymů a betakarotenů
Přírodní šťávy?
- https://www.awashop.cz/prirodni-stavy-c42/
Ovocné šťávy
Diskusní téma: Ovocné šťávy
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Víte co to je oil pulling?
07.01.2018 12:24Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku
05.01.2018 22:58Máte dostatek vlákniny ve stravě?
15.11.2017 10:46Jídelníček pro dlouhověkost
14.11.2017 22:31Jídelníček odolnosti organismu
08.11.2017 21:39Teplý čaj - přichází zima
03.11.2017 17:38Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?
30.10.2017 17:54Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?
25.10.2017 17:15Jak snížit vysoký cholesterol?
24.10.2017 22:46Jak posílit své kosti?
22.10.2017 01:05 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce