Štáva z granátového jablka

Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. Štáva je zaslouženě považována za superpotravinu , adaptogen, elixír mládí a zdraví. Domovem granátového jablka je Azerbajdžán ( národní symbol ), kde granátové jablko patří na stůl v podobě šťávy i jako dochucovadla v teplé i studené kuchyni. Granátovník je menší strom, který má plod ( granátové jabko ) o velikosti 10-14cm. Již v Babylonu byl nápoj z tohoto subtropického ovoce používá k léčebným účelům. Ve III tisíciletí před naším letopočtem ji "Předek medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, Granátové jablkoporuch nervového systému a horečkách. Později Avicenna doporučoval užívat šťávu z granátového jablka pro léčbu krčních chorob a úplavice.

Tento nápoj je populární po celém světě. Čerstvá šťáva se připravuje jednoduchým způsobem doma, a to i bez použití odšťavňovače. Odřízněte část kůry a vymačkejte šťávu. Granátová jablka se pěstují na Kavkaze, Střední Asii, ale i na Krymu a subtropických oblastech na pobřeží Černého moře. Z granátového jablka se dělá šťáva a sirup Grenadina, který se používá ve studené kuchyni do salátu a nebo v teplé kuchyni na ryby, kořeněné a grilované maso, které se stává jemnějším a chutnějším. Granátové jablko se pro svoje omlazující, antioxidační a stimulační účinky hojně používáno v kosmetickém průmyslu. Američtí vědci zkoumali různé přírodní šťávy a zařadili šťávu z granátového jablka na třetí místo za šťávu z borůvek a brusinek.

Kdy můžete pít šťávu z Granátového jablka - účinky na zdraví

  • vhodné jako součást stravě těhotné ženy, protože má příznivý vliv na vývoj plodu
  • chudokrevnost
  • normalizuje krevní a žaludeční šťávy
  • čistí cévy
  • posiluje celkovou imunitu
  • prevence nádorů prsu a prostaty
  • neutralizuje volné radikály - antioxidant , v koncentraci antioxidantů překonává i červené víno
  • zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi
  • při léčbě vysokého krevního tlaku ( hypertenze )
  • dobré diuretikum
  • při bolestech v krku a zánětu dásní ( kloktat teplou šťávu )
  • pomáhá bojovat u mužů proti impotenci
  • anémie ( chudokrevnost )
  • stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu
  • zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo
  • snižuje cholesterol
  • odstraňuje toxické látky z těla
  • vědecky prokázán pozitivní účinek proti stresu ( hlavně u managerů )
  • podporuje regeneraci buněk
  • v zimním období pomáhá kompenzovat nedostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů
  • vnější aplikace na popáleniny a rány
  • podporuje srdeční sval
  • zdroj vitaminu B12
  • vyšší obsah vlákniny cca 30%
  • zabraňuje tvorbě zubního plaku
  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • afrodiziakum

Dávkování:  60-120ml deŠtáva z granátového jablkanně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo šťávou z červené řepy a nebo mrkve.

Barva nápoje:  je různá  (v závislosti na ovoci) od fialové až po tmavě červenou barvu. 

Chut šťávy z granátového jablka: mírně kyselá, ale příjemná a osvěžující.

Kontraindikace: překyselení žaludku, zácpa, hemeroidy, pokud šťáva není zředěna může poškodit zubní sklovinu ( může se chránit před jídlem zvýkejte tvrdý sýr ), nízký krevní tlak


Granátové jablko obsahuje cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukru, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), u vitamínů je významně zastoupen vitamin B (B1, B2, B3, B6 a B12 ) , C, K a vitamin A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 15 aminokyselin.

Kontraindikace: léky na ředění krve

Největším producentem šťávy z Granátového jablka je Azerbajdžán

Šťáva z granátového jablka?

Blahodárné účinky granátového jablka

 

Ovocné šťávy

Temnoplodec proti chřipce

10.02.2015 21:50
Černou arónií proti chřipce Chřipková sezóna je opět v plném proudu! Drahé léky a umělé vitamíny nejsou jediným řešením, jak chřipce předcházet a bojovat s ní. Existuje mnoho způsobů, jak bojovat s nachlazením. Kromě léků a vitamínů v kapslích, jsou zde také zcela přirozené...

Diskusní téma: Štáva z granátového jablka

Titulek: Raw tyčinky Vložil: Eurona Datum: 30.12.2021

Mám moc ráda ovoce. Je skvělé a je plné vitamínů. Říká se, že by se mělo jíst jablko každý den aspoň jedno, je dobré plné vlákniny a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Jablko jsou chutné a nejvíce vitamínů je ve slupce. Ne vždy je mám ale doma, proto si dělám zásobu např. raw tyčinek z ovoce nebo s oříšky. www.katalogdrogerie.cz

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>