Homocystein (hcy)

homocystein je toxická aminokyselina (vzniká přirozemě při metabolismu z aminokyseliny methioninu), která byla objevena v roce 1932. Vědce však začala zvýšeně zajímat teprve od roku 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci – homocystinurie, tedy výskyt homocysteinu v moči.

  • čím nižší hladina homocisteinu, tím lépe (4-10)

Pokud v organismu probíhá vše tak, jak má, buněčný homocystein se v průběhu látkové výměny rozloží na dále zužitkovatelné neškodné látky. K tomuto procesu jsou nutně zapotřebí některé vitaminy skupiny B - B9 kyselina listová, vitamin B6 a B12, někdy i B2. Jestliže nejsou přítomny v dostatečném množství, dochází k poruchám, homocystein zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinemie.

  • vysoká hladina homocysteinu (hyperhomocystemie) není příčinou, ale pouze následkem nedostatku vitamínů B11 a B12 - (důsledkem je potom Infarkt, mrtvice, Alzheimerova choroba...)
  • zvýšená hladina homocisteinu slouží jako indikátor nedostatku kyseliny listové u osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob
  • zvýšená hladina homocysteinu poškozuje enzymy, bílkoviny, cévní stěny, podporuje vznik cholesterolu a volných radikálů, narušuje biochemické reakce
  • čím vyšší je koncentrace homocysteinu v krevní plazmě, tím větší je i riziko vzniku civilizačních chorob

Co způsobuje vyšší hladinu homocysteinu?

jde o soubor tzv. civilizačních onemocnění. Vysoká koncentrace homocysteinu (společně s nedostatkem mikronutrientů a celkovým překyselením organizmu) patří mezi hlavní příčiny civilizačních chorob:

  • kardiovaskulární onemocnění srdce a cév
  • žaludeční a dvanáctníkové vředy
  • zánětlivá onemocnění střev
  • revmatismus
  • demence včetně Alzheimerovy choroby , Parkinson, roztroušená skleróz
  • chronický únavový syndrom
  • poruchy plodnosti, předčasné porody
  • potraty, vrozené vývojové vady plodu
  • alergie
  • pokles imunity
  • nádorová onemocnění
  • zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu
  • překyselování organismu
  • působí na rychlou tvorbu vrásek

Otrava  homocysteinem vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za různými výše uvedenými chorobami. Při poruše metabilismu se homocystein hromadí v buňkách, přechází do krve a začne vyvolávat shora uvedená poškození. Je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B - B6, B9 - kyselina listová a B12 zajišťují  proměnu homocysteinu v neškodící látky.

Rizikové skupiny, kde může být vyšší hladina homocisteinu:

  • vegani a vegetariáni (chybí vitamin B12) - může mít homocystein hladinu 60
  • alkoholici
  • kuřáci
  • lidé nad 50 let (s věkem hladina homocysteinu stoupá)
  • těhotné
  • obecně je u mužů hladina vyšší než u žen

Co můžeme udělat pro normalizaci hladiny homocysteinu?

  • omezit konzumaci průmyslově vyráběných potravin (tavené sýry, uzeniny, těstoviny, knedlíky, pečivo, sladké pečivo, sladká jídla, slazené limonády) - clean eating
  • změna stravovacích návyků (vysoký příjem vitamínů)
  • upravit acidobazickou rovnováhu
  • užívat přesně stanovené dávky zcela obyčejných vitamínů, které snížují toxický homocystein až k hranici absolutní bezpečnosti 6,4 mmol/l.
  • vitamin B9 - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu

Přírodní zdroje vitamínů skupiny B

  • B9 kyselina listová:  tmavě zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, žloutky, meruňky, avokádo, dýně, fazolě a celozrnné obiloviny. 
  • Vitamin B6 pyridoxin: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (červená, hnědá, černá), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka a listová zelenina. Vařením, skladováním a zpracováním se ztrácí až 50% vitamínu B6
  • Vitamín B12 játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty. Vitamin B9, B12 a železo působí v interakci,měli by být v rovnováze
“Hcy je nejlepší předpovědní factor, který vám napoví, je-li vám předurčeno dožítí vysokého věku v dobrém zdravotním stavu, nebo naopak: předčasně úmrtí a trápení se různými civilizačními chorobami!” 
karelerben.cz

Odkazy na vědecké práce o homocysteinu

POTRAVINA B6 pyridoxin B9 kyselina listová B12 kobalamin Železo
Avokádo ano ano ne ano
Špenát ne ano ne ano
Červená řepa ano ano ne ano
PIVOVARSKÉ KVASNICE   ANO    
JÁTRA     ano ano
HOVĚZÍ MASO ano ano ano ano
VEPŘOVÉ MASO ano ne ano ano
RYBY losos ano ne ano ano
MLÉKO ano ano ano
 
ne
Vejce       ano
CIZRNA ano ano ne ano

 

Biochemické zdraví - Dr. Hořejšová

Diskusní téma: Homocystein

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17