Metabolismus

Metabolismus, je soubor všech enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Potraviny zrychlující metabolismus podporují proces hubnutí. Pro zdravé hubnutí je kromě aktivního pohybu, pitného režinu, pravidelného spánku a omezení příjmu kalorií podstatná také pravidelná a vyvážená strava (rostlinná i živočišná).

  • na rychlosti metabolismu závisí spalování tuků
  • pocit únavy má na metabolismus podstatný vliv

Bazální metabolismus

Bazální metabolismu je energie nutná pro udržení základních životních funkcí, jako je dýchání, srdeční činnost, nebo činnost mozku za bazálních podmínek, tedy v klidu, nalačno a v přiměřeně teplém prostředí.Bazální metabolismus (BM) se u každého jedince liší. Je řízen hormonem štítné žlázy, tyroxinem a do jisté míry je dán i geneticky. Bazalní metabolismus je zjednodušeně množství energie, kterou člověk vydá v klidovém stavu. je to ta energie, kterou lidský organismus spotřebuje na základní úkony, jako je třeba dýchání, proudění krve, látková výměna, funkce mozku, imunitní funkce organismu, obnova a regenerace pokožky, nehtů atd.
  • čím více svalů, tím vyšší BM
  • BM stoupá i při horečce – už při teplotě 38°C se zvýší o 14%
  • vyšší hladina hormonů štítné žlázy, i zvýšená hladina adrenalinu úzkost a nervové napětí se podílí na vyšším BM
  • s přibývajícím věkem BM klesá (od 30. rokiu věku klesá)
  • opakující se hladovky, striktní diety snižují BM (hladovím, tak šetřím)
  • u průměrných lidí tvoří BM 60-75% podíl na celkovém energetickém výdeji
  • bazální metabolismus zvýšíme pohybem (např. cvičení v posilovně) a pravidelnou stravou
 

Několik tipů na potraviny, které zrychlují metabolismus:

  • chilli, kurkuma - tlumí chuť k jídlu, zdroj kurkumimu, podporují rychlejší spalování tuků
  • kajenský pepř - snižuje chuť k jídlu, a navíc zrychluje metabolismus, což vede k rychlejšímu spalování tuků
  • ananas - má nízkou energetickou hodnotu a je také výborným zdrojem vlákniny
  • zelený čaj - nepřekyseluje žaludek, zdroj teinu
  • med - nižší glykemický index, náhrada cukru
  • jablečný ocet - zdroj pektinu, podporuje trávení
  • ryby - jsoz zdrojem jódu, přes šťínou žlázu reguluje metabolismu
  • fazole - mají nízký glykemický index a je zdrojem vlákniny
  • rýže
  • ořechy - navozují pocit sytosti, zdroj energie a zdravých tuků
  • chia semínka, lněná a bazalková semínka - jsou hydroskopická, zdroj energie a vlákniny
  • skořice - podporuje rychlejší spalování
  • zázvor
  • kombinace zázvoru, citronu a medu - při nachlazení, při bolestech v krku, únavě,i spálí přebytečný tuk
  • vhodná detoxikace těla nastartuje metabolismus

Co může být příčinou nefunkčního metabolismu?

  • genetický - dědičný faktor
  • opakované neustálé hubnutí a přibírání - když trpí hlady, tělo si uloží všechno pro horší časy
  • nepravidelný stravovací režim (důležitá správná snídaně), špatný pitný režim, hladovění a jednostranné, přísné diety
  • dlouhodobé sezení nebo nedostatek spánku
  • psychické nastavení (stres zpomaluje metabolismus)
  • bez aktivní svalové hmoty rychlý metabolismus nikdy neudržíme dlouhodobě (doporučuje se kombinace aerobního a posilovacího cvičení)
  • dehydratovaný organismus (bolest hlavy a únava)
  • jednotvárná strava bez obsahu kompletních proteinů (bílkoviny jsou stavebními kameny pro svaly - pstruh, losos, krůtí a kuřecí maso, vejce, mléčné výrobky, kozí nebo ovčí sýr, fazole, cizrnu nebo čočku, tempeh, tofu)
  • nízká hladiny železa - svaly nemají dostatek kyslíku na svoji práci a metabolismus stagnuje (zdrojem jsou červené bobulovité ovoce, vnitřnosti, fazole, brokolice)
  • nefunkční lymfatický systém - neodstraňuje škodliviny z těla
  • špatná funkce štítné žlázy

Diskusní téma: Metabolismus

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>