Mléčné výrobky

  • mléko (nejvíce živin obsahuje čerstvě nadojené mléko volně se pasoucích zvířat) -  zdroj tuků, bílkovin, minerálů či vitaminů A, D, E a K, rychle se mléčné výrobkyvšak kazí
  • sýry
  • syrovátka
  • jogurt
  • kefír
  • máslo (mimo jiné přirozeně obsahuje karoteny a v tuku rozpustné vitaminy A, D, E, K)
  • ghí (přepuštěné máslo)

Jaké mléko najdete v obchodech?

  • plnotučné obsahuje více než 3,5 % tuků,
  • polotučné obsahuje okolo 1,7 % tuků
  • nízkotučné mléko pak mezi 0,3 a 0,7 %

Negativní účinky mléka:

  • mléko tzv.zahleňuje organismus (pokud jsem zahleněný, vykašlávám hleny). Po požití mléka sice můžete pociťovat v ústech a hltanu jemný povlak, ten je však tvořen mléčným tukem. Nejedná se tedy o žádný hlen. V minulosti se této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
  • zdroj kaseinu, který je toxický a tělo ho neumí ztrávit (pasterizací se stává kasein toxickou látkou)
  • Laktózová intolerance se v naší populaci vyskytuje v průměru jen u 8 až 10 % lidí.

Vstřebání vápníku z mléka je umožněno díky vitaminu D, který je rozpustný v tucích, a proto je ho mnohem více v mléce plnotučném. Z čerstvého, neupravovaného mléka se vstřebává až 90 % vápníku.

Přetékající mléko

Vařící mléko vám nepřeteče, když v hrnci během varu ponecháte lžíci. Další fígl spočívá v tom, že okraje hrnce potřete olejem nebo máslem - ani v tomto případě vám mléko nikam neuteče!

Jak připravit zdravější hranolky s pomocí mléka?

Pokud před fritováním namočíte nakrájené brambory na 20 minut do mléka, budou pak hranolky méně tučné. Mléko totiž zabrání bramborám absorbovat během přípravy tolik oleje.
 

Jak zabránit připálení mléka v hrnci?

Pokud mléko vaříte, často se vám vytvoří na dně hrnce skvrny, které jde jen horko těžko odstranit. Dá se tomu přitom snadno předejít. Stačí, když hrnec předtím, než do něj mléko nalijete, vypláchnete vodou. Mléko se pak nebude připalovat.
 

Druhy másla:

  • tradiční máslo - představuje výrobek získaný přímo z mléka nebo smetany s minimální trvanlivostí až šedesát dní (kouřový bod je150–180 °C) 
  • stolní máslo - je z mrazírenské zásoby másla a dostane se do prodeje až po nějaké době, co bylo skladované.
  • solené máslo - dříve se vyrábělo k prodloužení trvanlivosti (s obsahem soli od 0,5–2,5 %)
  • přepuštěné máslo - vyrábí se pomalým rozehříváním másla ve vodní lázni při teplotě nad 100 °C, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi, až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200–250 °C)

Řecký jogurt

Velkou výhodou řeckého jogurtu je, že se z jeho složení odstraňuje tekutá syrovátka, laktóza a cukr, díky čemuž obsahuje až dvojnásobné množství proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty.
  • má jemnou a krémovou chuť
  • zdroj sodíku a vápníku
  • nízký obsah tuků
  • zdroj živých bakteriálních kultur
  • zvyšuje pocit sytosti

Mléčné výrobky

Superpotravina', ktorá vám pomôže vyriešiť niekoľko problémov

19.02.2017 00:03
Poslednou dobou je veľmi moderný používať výraz "superpotravina". Označuje sa tak všetko, čo má pre náš organizmus blahodarný účinok, a to vďaka koncentrovanému množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a rady ďalších prospešných látok. Odborníci sa predháňajú, kto objaví exotickejšie...

Jak vyrobit domácí jogurt?

12.11.2016 23:27
Výroba domáceho jogurtu je jednoduchá. Zahrejete mlieko, pridáte aktívny biely jogurt s minimálnou dobou trvanlivosti (alebo správnu mliekarenský kultúrou) a necháte ho v teple zrieť (např.jogurtovač). Dôležitá je správna teplotu a a primeraná doba zrenia. Aby sa mali baktérie mliečneho kysnutia u...

Diskusní téma: Mléčné výrobky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>