Denní dávka jódu je obsažena v 6 jablečných semínek.
Jód
Jód je nenahraditelná minerální látka, resp. stopový prvek. Jód se vyskytuje v mořské vodě a velmi málo v zemské kůře. Jód je velmi prchavá látka, u nás se přidává do kuchyňské soli (pokud necháte pytlík se solí otevřený, po 14- 21 dnech je veškerý jód vypaří - sublimuje). Himalájská sůl neobsahuje žádný jód. Bez jódu nefunguje žádný lidský organismus. Pokud rybí maso necháme odstát na cca 1 hodinu, jód se také ztrácí. Pro tělo je problematický nedostatek i přebytek jódu. Skupina hormonů, které produkuje štítná žláza a které obsahují jód, mají na starost vývoj naší pohybové soustavy a také vývoj mozku a ostatních orgánů. Jód také zkvalitňuje pokožku, nehty, zuby a vlasy. Nedostatek těchto hormonů se tedy může odrazit na inteligenci. Jód se vylučuje z těla močí (až 80%) a zbytek potem, dechem a stolicí.
- nedostatek jódu - projevuje jako tzv. struma neboli vole. Pojí se s ním únava, zimomřivost, úbytek vitality, tloustnutí, sklony k depresím, ale i poruchy sluchu
- přebytek jódu - projevuje pocením, vypadáváním vlasů, hubnutím, úzkostmi, třasem a poruchami srdce.
- vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)
Dospělí mají doporučenou denní dávku 200 mikrogramů, těhotné ženy 230, kojící matky 260 a podobné je to i u veganů.
Zdroje jódu jsou:
- řasy např. Wakame, kelp - kombu, nori řasa, korýši a chaluhy
- Irský mech - řasa
- ryby (mořské i sladkovodní)
- rafinovaná bílá sůl - jodidovaná sůl(ve formě syntetického jodidu draselného), jód je těkavá látka, po pár dnech po rozdělání vyprchá
- vincentka (zbytková mořská voda) - přírodní jodid draselný
- cibule, česnek, medvědí česnek
- olej Sacha Inchi
- dýňové semínko a olej, lněné semínko a lněný olej, konopná semínka
- zelenina a zrniny pěstované v půdě s obsahem jódu (brokolice, špenát, hrášek, mrkev, pórek)
- domácí vejce
- byliny (jako tymián, fenykl, jitrocel, řebříček nebo kontryhel.)
- višně, třešně, jahody
- mléko, máslo
- maso (hovezí, telecí, vepřové, drůbeží, vnitřnosti)
- arónie, černý jeřáb
- lugolův roztok v kombinaci se selenem a vitaminem E
- vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)
Jód a jeho účinky na zdraví:
- bez jódu tělo nemůže existovat
- je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy
- podporuje tělesný růst
- udržuje zdraví kůže, nehtů, vlasů a zubů
- pomáhá uvolňovat tělesnou energii
- stimuluje přímé využívání tuků a reguluje spalování energetických zdrojů
- zvyšuje obranyschopnost organismu a působí v synergii s antioxidanty (násobně zvyšuje jejich účinek)
- oteklá víčka - kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu - (zdroj: vejce, brusinky, jahody..)
Jak fungují jodové tablety? Potenciální riziko - belgická jaderná elektrárna Tihange
fungují na jednoduchém principu – po jejich pozření dojde ve štítné žláze k plnému nasycení tímto bezpečným jódem a do organismu se tak už nedostane škodlivý radiojód, který se uvolňuje při jaderném štěpení.
Diskusní téma: Jód
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Víte co máte v lednici?
10.08.2017 20:05Znáte čínskou datli - jujube
04.08.2017 22:00Goji a jejich příspěvky pro zdraví
04.08.2017 19:52Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?
01.08.2017 21:4811 Přínosů vlašských ořechů pro výživu
31.07.2017 22:3614 přínosů pro zdraví, lněné semínko
28.07.2017 20:27Kurkuma
23.07.2017 23:42Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví
19.07.2017 21:40Datle, 13 zajimavých výhod
18.07.2017 23:38Překvapující benefity mandlí
18.07.2017 22:29 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce