Jód

Jód je nenahraditelná minerální látka, resp. stopový prvek. Jód se vyskytuje v mořské vodě a velmi málo v zemské kůře. Jód je velmi prchavá látka, u nás se přidává do kuchyňské soli (pokud necháte pytlík se solí otevřený, po 14- 21 dnech je veškerý jód vypaří - sublimuje). Himalájská sůl neobsahuje žádný jód. Bez jódu nefunguje žádný lidský organismus. Pokud rybí maso necháme odstát na cca 1 hodinu, jód se také ztrácí. Pro tělo je problematický nedostatek i přebytek jódu. Skupina hormonů, které produkuje štítná žláza a které obsahují jód, mají na starost vývoj naší pohybové soustavy a také vývoj mozku a ostatních orgánů. Jód také zkvalitňuje pokožku, nehty, zuby a vlasy. Nedostatek těchto hormonů se tedy může odrazit na inteligenci. Jód se vylučuje z těla močí (až 80%) a zbytek potem, dechem a stolicí.

  • nedostatek jódu - projevuje jako tzv. struma neboli vole. Pojí se s ním únava, zimomřivost, úbytek vitality, tloustnutí, sklony k depresím, ale i poruchy sluchu
  • přebytek jódu - projevuje pocením, vypadáváním vlasů, hubnutím, úzkostmi, třasem a poruchami srdce.
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)

Dospělí mají doporučenou denní dávku 200 mikrogramů, těhotné ženy 230, kojící matky 260 a podobné je to i u veganů.

Zdroje jódu jsou:

  • řasy např. Wakame, kelp - kombu, nori řasa, korýši a chaluhy
  • Irský mech - řasa
  • ryby (mořské i sladkovodní)
  • rafinovaná bílá sůl - jodidovaná sůl(ve formě syntetického jodidu draselného), jód je těkavá látka, po pár dnech po rozdělání vyprchá
  • vincentka (zbytková mořská voda) - přírodní jodid draselný
  • cibulečesnekmedvědí česnek
  • olej Sacha Inchi
  • dýňové semínko a olej, lněné semínko a lněný olej, konopná semínka
  • zelenina a zrniny pěstované v půdě s obsahem jódu (brokolice, špenát, hrášek, mrkev, pórek)
  • domácí vejce
  • byliny (jako tymián, fenykl, jitrocel, řebříček nebo kontryhel.)
  • višně, třešně, jahody
  • mléko, máslo
  • maso (hovezí, telecí, vepřové, drůbeží, vnitřnosti)
  • arónie, černý jeřáb
  • lugolův roztok v kombinaci se selenem a vitaminem E
  • vstřebávání jódu podporuje vitamin E a selen ( slunečnicová semínka, para ořechy, para olej)

Jód a jeho účinky na zdraví:

  • bez jódu tělo nemůže existovat
  • je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy
  • podporuje tělesný růst
  • udržuje zdraví kůže, nehtů, vlasů a zubů
  • pomáhá uvolňovat tělesnou energii
  • stimuluje přímé využívání tuků a reguluje spalování energetických zdrojů
  • zvyšuje obranyschopnost organismu a působí v synergii s antioxidanty (násobně zvyšuje jejich účinek)
  • oteklá víčka - kromě nedostatku a přetěžování očí to může být nedostatek jódu - (zdroj: vejce, brusinky, jahody..)
Lepší vstřebatelnost Lugolova roztoku zvýšíme přidáním selenu a vitamínu E (např. slunečnicová semínka)
 

Jak fungují jodové tablety? Potenciální riziko - belgická jaderná elektrárna Tihange

fungují na jednoduchém principu – po jejich pozření dojde ve štítné žláze k plnému nasycení tímto bezpečným jódem a do organismu se tak už nedostane škodlivý radiojód, který se uvolňuje při jaderném štěpení.

 

Diskusní téma: Jód

Titulek: Coufal Vložil: Jan Datum: 07.11.2021

Denní dávka jódu je obsažena v 6 jablečných semínek.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>