Vitamin K2

Vitamín K2 se původně vyskytoval v tucích zvířat živených zelenou trávou. Jenže hospodářská zvířata dostávají kukuřici, pšenici a šrot, ve kterých není vitamín K1, v lepším případě suplementaci umělým vitamínem K3, který se nepřeměňuje na K2. Vitamín K2 je nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.
 
  • Vysoké dávky vitamínu A a E brání vstřebávání vitaminu K2.
  • K2 svým způsobem hýbe vápníkem v těle tak, že aktivuje jisté bílkoviny, které vedou vápník do kostí a zubů. Zároveň zamezuje ukládání, nebo i odstaňuje uložený vápník na cévách a v měkkých tkáních, kde je usazování nežádoucí.
 

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K2. 

  • K2 MK-4, menatetrenon je zvířaty vytvářen z vitamínu K1, který se nachází v zelené trávě, (vojtěška apod.). 
  • Vitamín K2 MK-7, menachinon, je produkován bakteriemi. 
  • syntetický vitamín K3, menadion, přidávaný do zvířecích krmiv, z něhož se v organizmu býložravců vytváří K2 ve formě MK-4 v mnohem menší míře než z vitamínu K1.
Vitamín K2 se dále dělí podle počtu opakujících se izoprenových jednotek v bočním řetězci molekuly. Pro podtypy vitamínu K2 používáme zkratku MK a přidáváme specifikaci číslem n (MK-n), kde n označuje počet izoprenových jednotek. Běžné jsou podtypy MK-4, MK-7, MK-8, MK-9, MK-10. Lidský organizmus, resp. bakterie přítomné v lidském organizmu, vytvářejí MK-4. MK-4 ale není bakteriemi vyráběn v těle v dostatečném množství
 

Hlavní příznaky nedostatku vitaminu K2:

  • zvýšená hladina extracelulárního vápníku, hyperkalcémie
  • kornatění tepen a tím spojení zvýšení VLDL cholesterolu
  • impotence
  • bolesti hlavy, zad, svalů a kloubů, mohou být spojené se zánětem,
  • únava, malátnost, svalová slabost, tendence k polehávání.

Ostatní příznaky shodné s hyperkalcémií:

  • pocit horkosti, periferní vazodilatace (roztažení cév)
  • nechutenství (anorexie)
  • nevolnost, zvracení
  • bolesti břicha
  • zvýšené slinění (polydipsie)
  • žízeň, zvýšené močení (polyurie)
  • zácpa
  • psychické změny, depresivní ladění a nálady, letargie, křeče, zmatenost

Jaké má vitamin K2 účinky?

  • ddstraňuje bolesti různého původu, zad, hlavy a svalů (bez cvičení).
  • zlepšuje prokrvení odstraňuje kalcifikaci cév
  • pozitivně působí na vlasy a pleť, zlepší celkový vzhled
  • zlepšuje erekci
  • pomáhá při únavě, nespavosti, ospalosti, nervozitě
  • pomáhá při osteoporóze 
  • dodává sílu a omlazuje - pouze varianta MK-7 
  • brání odumírání buněk po glutamanu sodném
  • zlepšení stavu zubů
  • pozitivně působí u degenerativních chorob (ALS, Alzheimerova, Parkinsonova choroba)
  • působí proti vráskám na kůži, způsobených právě přebytkem vápníku

Zdroje vitaminu K2:

v žádných potravinách z hypermarketu není obsaženo dost vitamínu K2. Dostatečné množství je jen v živočišných potravinách vypěstovaných po domácku. Zvířata potřebuji zelenou travu, aby mohla vytvářet vitamín K2, jetel a vojtěšku.
  • natto, vařené - tradiční japonské jídlo vyrobené z sojových fermentovaných bobů na rýžové slámě ( 90% MK-7)
  • husí játra (100% MK-4)
  • tvrdé a měkké sýry (6% MK-4, 2% MK-5, 1% MK-6, 2% MK-7, 22% MK-8, 67% MK-9)
  • vaječný žloutek (98% MK-4, 2% MK-6) - (obsahuje 40-50 mikrogramů K2 -slepice na trávě)
  • tzv. trávou krmené máslo
  • máslo (100% MK-4)
  • přepuštěné máslo ghee - ze zvířat pasených na trávě
  • Menachinon KMK-7 se vyskytuje především v živočišných tucích (máslo, sádlo, lůj, smetana)
  • kachní sádlo
  • vývar z kostí
  • Smetana, smetanové sýry, méně netučné sýry, tučný tvaroh, plnotučné mléko, maso, vnitřnosti. 
Zdroj: Wikipedie
 

 

Diskusní téma: Vitamin K2

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>