Pampeliška (smetanka lékařská)

pampeliška (smetánka lékařská) je léčivka, která kvete v průběhu dubna až srpna, na dutých stvolech jsou výrazné žluté květ, které hojně navštěvují včely. Po odkvětu (bílé koule-chmíří) se semínka opatřená padáčkem rozletí do okolí. Listy pampelišky mají typický kopinatý tvar. Čerstvé listy pampališky jsou zdrojem vitamínu C, A, vitamínů skupiny B, chlorofylu, betakarotenu inulinu, draslíku, sodíku, hliníku, mědi, železa, vápníku, křemíku.
 

Pampeliška, pro léčivé účinky se používá:

  • květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně odvaru)
  • listy (do polévek, nebo místo špenátu), 
  • kořen (sbírá se před rozkvětem - březen a duben nebo po odkvětu během října) můžeme jej i sušit
  • stvol

Pampeliška a její účinky:

  • pomáhá čistit krev
  • působí proti dlouhodobé únavě
  • pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • působí proti dně a revmatismu
  • detoxikace organismu
  • silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater (čerstvé listy)
  • elixír na játra (kořen)
  • povzbuzuje metabolismus (maldé listy)
  • podporuje trávení (kořen)
  • zdroj inulinu (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)
  • podporuje vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin (kořen)
  • zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu (kořen)
  • zdroj elektrolytů (čerstvé listy)
  • zlepšuje činnost jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu (kořen)
  • pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy (pampeliškový sip - med)
  • více

Kořen pampelišky:

kořen (je nahořklý) pampelišky se sklízí brzy na jaře (v březnu, duben nebo říjen - listopad), po vytažení kořen důkladně omyjeme, nakrájíme podélně na kousky a sušíme je v troubě či sušičce do teploty 50 °C. Dříve se z kořene pampelišky připravovala náhrada kávy stejně jako z čekanky, kořen lze pojídat i v čestvém stavu..

Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.

Čerstvé stvoly pampelišky:

čerstvé stvoly důkladně omyjte a můžete je žvýkat
 

Čerstvé listy pampelišky:

listy se sbírají před rozkvětem (březen až duben nebo až v říjnu) konzumují se čerstvé nebo sušené, hodí se do jarních salátů
  • zdroj chlorofylu a vitamínů skupiny B

Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou

na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu.  Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup:  Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic.
Potřebné ingredience:
  • pampeliškové květy 120 g
  • meduňka 3 snítky
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • cukr 1000 g
  • voda 1000 ml 
Včelí med je v základu roztokem glukózy a fruktózy ve vodě (mimoto obsahuje malé procento pylů, enzymů, bílkovin a dalších látek).
 
zdroj: ireceptář
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Pampeliška

Diskusní téma: Pampeliška

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>