Pampeliška (smetanka lékařská)
Pampeliška, pro léčivé účinky se používá:
- květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně odvaru)
- listy (do polévek, nebo místo špenátu),
- kořen (sbírá se před rozkvětem - březen a duben nebo po odkvětu během října) můžeme jej i sušit
- stvol
Pampeliška a její účinky:
- pomáhá čistit krev
- působí proti dlouhodobé únavě
- pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
- působí proti dně a revmatismu
- detoxikace organismu
- silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater (čerstvé listy)
- elixír na játra (kořen)
- povzbuzuje metabolismus (maldé listy)
- podporuje trávení (kořen)
- zdroj inulinu (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)
- podporuje vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin (kořen)
- zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu (kořen)
- zdroj elektrolytů (čerstvé listy)
- zlepšuje činnost jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu (kořen)
- pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy (pampeliškový sip - med)
- více
Kořen pampelišky:
kořen (je nahořklý) pampelišky se sklízí brzy na jaře (v březnu, duben nebo říjen - listopad), po vytažení kořen důkladně omyjeme, nakrájíme podélně na kousky a sušíme je v troubě či sušičce do teploty 50 °C. Dříve se z kořene pampelišky připravovala náhrada kávy stejně jako z čekanky, kořen lze pojídat i v čestvém stavu..
Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.
Čerstvé stvoly pampelišky:
Čerstvé listy pampelišky:
- zdroj chlorofylu a vitamínů skupiny B
Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou
- pampeliškové květy 120 g
- meduňka 3 snítky
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- cukr 1000 g
- voda 1000 ml
Diskusní téma: Pampeliška
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?
17.10.2017 19:41Umíte si udělat zlaté mléko?
13.10.2017 23:03Máte bolavé klouby?
13.10.2017 22:49Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?
12.10.2017 23:17Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny
30.09.2017 22:57Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy
29.09.2017 21:07Jak připravit domácí netypické sirupy?
28.09.2017 20:565 kroků, jak snížit chuť na sladké
22.09.2017 23:15Výhody zdravého jídelníčku
22.09.2017 23:06 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce