Pampeliška (smetanka lékařská)
pampeliška (smetánka lékařská) je léčivka, která kvete v průběhu dubna až srpna, na dutých stvolech jsou výrazné žluté květ, které hojně navštěvují včely. Po odkvětu (bílé koule-chmíří) se semínka opatřená padáčkem rozletí do okolí. Listy pampelišky mají typický kopinatý tvar. Čerstvé listy pampališky jsou zdrojem vitamínu C, A, vitamínů skupiny B,
chlorofylu, betakarotenu inulinu, draslíku, sodíku, hliníku, mědi, železa, vápníku, křemíku.
Pampeliška, pro léčivé účinky se používá:
- květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně odvaru)
- listy (do polévek, nebo místo špenátu),
- kořen (sbírá se před rozkvětem - březen a duben nebo po odkvětu během října) můžeme jej i sušit
- stvol
Pampeliška a její účinky:
- pomáhá čistit krev
- působí proti dlouhodobé únavě
- pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
- působí proti dně a revmatismu
- detoxikace organismu
- silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater (čerstvé listy)
- elixír na játra (kořen)
- povzbuzuje metabolismus (maldé listy)
- podporuje trávení (kořen)
- zdroj inulinu (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)
- podporuje vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin (kořen)
- zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu (kořen)
- zdroj elektrolytů (čerstvé listy)
- zlepšuje činnost jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu (kořen)
- pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy (pampeliškový sip - med)
- více
Kořen pampelišky:
kořen (je nahořklý) pampelišky se sklízí brzy na jaře (v březnu, duben nebo říjen - listopad), po vytažení kořen důkladně omyjeme, nakrájíme podélně na kousky a sušíme je v troubě či sušičce do teploty 50 °C. Dříve se z kořene pampelišky připravovala náhrada kávy stejně jako z čekanky, kořen lze pojídat i v čestvém stavu..
Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.
Čerstvé stvoly pampelišky:
čerstvé stvoly důkladně omyjte a můžete je žvýkat
Čerstvé listy pampelišky:
listy se sbírají před rozkvětem (březen až duben nebo až v říjnu) konzumují se čerstvé nebo sušené, hodí se do jarních salátů
- zdroj chlorofylu a vitamínů skupiny B
Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou
na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu. Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup: Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic.
Potřebné ingredience:
- pampeliškové květy 120 g
- meduňka 3 snítky
- citron (chemicky neošetřený) 1 ks
- cukr 1000 g
- voda 1000 ml
Včelí med je v základu roztokem glukózy a fruktózy ve vodě (mimoto obsahuje malé procento pylů, enzymů, bílkovin a dalších látek).
zdroj: ireceptář
Články superpotraviny
10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...
04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo.
Co je jujube?
Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...
04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...
01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte....
Noni šťáva ( Morinda citrifolia )
tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...
31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu.
Více informací o Vlašských ořeších:
Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...
28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...
23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...
19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.
Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...
18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den.
Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...
18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...