Shitake

Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti, Má světle až tmavě hně dý klobouk, velký až 10 cm. Je zdrojem riboflavinu (vitamín B2), niacinu (vitamin B3) a vitamínu D2. bsahují všech osm esenciálních aminokyselin a esenciální mastnou kyselinu zvanou kyselina linoleová, které mohou podporovat budování svalů a zlepšovat trávení.

Houba Shiitake a její účinky:shiitake, japonská houba

  • posiluje celkovou obranyschopnost organismu
  • pravuje množství cholesterolu v těle
  • má protivirové a protirakovinné účinky
  • vhodné pro vegetariány jako náhrada masa
  • chrání játra
  • má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální účinky
  • zdrojem vitaminu řady B a vitaminu D
  • příznivě ovlivňuje metabolismus tuků
  • podporuje léčbu únavového syndromu
  • podporuje léčbu HIV
  • při léčbě jater (cirhóza, hepatitida)
  • trávicího systému (léčba žaludečních vředů)

Shitake nachádza všestranné použitie v orientálnej i európskej kuchyni najmä pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Má veľmi nízku energetickú hodnotu. Nasýti, chutí a pritom nás nezaťaží prebytočnú energiou - nepriberá sa po nej. Pomocou shitake môžeme v našom jedálničku nahradiť mäso alebo ju možno použiť na dochutenie všetkých druhov mäsitých pokrmov. Shitake je výborným doplnkom ku kuraciemu a králičiemu mäsu. Znamenite sa hodí do polievok a omáčok.

Shitake môžeme upravovať všetkými tradičnými spôsobmi. Môžeme ich dusiť, smažiť, grilovať, fritovať, zapekať a prípadne aj údiť. Aby vynikla ich výrazná a jedinečná hubová chuť, pri dusení šetríme vodou a huby podlievame minimálne. Dusené shitake sú vhodné na prípravu šalátov, napr. S paradajkami, hlávkovým šalátom alebo s kapustou. Shitake môžeme obaľovať ako rezne alebo je smažiť ochutené iba rascou a soľou. Pri grilovaní môžeme shitake potierať zmesou oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.

TIP: Shiitake na česnekovém másle (2 porce) Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.

  • 200 g shiitake čerstvé
  • 15 g másla
  • 2 rozetřené stroužky česneku
  • 1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny (petržel, koriandr, kopr)
  • kmín
  • 1 čl citrónové šťávy
  • strouhanka

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>