Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15

pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon.

Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě

Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut) stačí vystavit jejich působení, takto vzniklý kvas obsahující alkohol zahřát a výpary pak vést do chladiče, kde z nich při nižší teplotě zkondenzuje koncentrovaný alkohol – pálenka. Kvasy pro pěstitelské pálení se u nás připravují zejména z plodů slivoně (švestek, durancií, rynglí)

  • švestky mají výtěžnost  10 l  a víceze 100 l kvasu
  • mirabelky, meruňky, broskve, hrušky, třešně, višně mají výtěžnost 5-9 l ze 100 l kvasu
  • jablka strouhaná mají výtěžnost ze 100 l kvasu získáme kolem 7 l destilátu
  • zkvašený vylisovaný mošt z jablek (calvados)  výtěžnost ze 100 l „jabčáku“ získáme až 12 l lahodné pálenky
  • více

Víno ze zahradního ovoce

Ovocná vína připravujeme z ovocné šťávy, vody a cukru. Ovocná šťáva je lepší než drť, která občas do vína přenese pachuť uvolněnou z podrcených semen a slu­pek. Nejjednodušší je použít odšťavňo­vač nebo rozdrcené plody několikrát přecedit přes jemnou textilii. Ovocná šťáva by neměla přijít do kon­taktu s kovovou nádobou ani s kovovým nádobím. Základní podmínkou úspěchu je čistota v průběhu celého procesu. Většina ovocných šťáv je oproti hrozno­vému moštu kyselá a při výrobě je po­třeba přidat vodu a cukr. Tak snížíme podíl kyselin a naopak zvýšíme podíl cukrů. Příliš kyselé šťávy špatně kvasí a mají snahu octovatět.
 
  • Vodu nejprve svaříme s cukrem a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Smícháme ji s ovocnou šťávou a přidáme vinné kvasinky. (Z osobní zkušenosti doporučuji tekuté kvasinky, s nimiž je snadnější práce).
  • Můžeme přidat takzvanou živou sůl pro kvasinky, a to v množství 2 g na 10 l moštu.
  • Takto připravený a dobře rozmíchaný mošt naléváme do skleněných demižonů, které plníme maximálně do dvou třetin objemu a uzavíráme je speciálními kvas­nými zátkami.
  • Šťáva nejlépe kvasí při 20 °C, proces trvá nejčastěji 6–8 týdnů. Ukončení lihového kvašení signalizuje i ukončení úniku bublinek oxidu uhličité­ho zátkou.


 

Články superpotraviny

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>