Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35

Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve starověku, informace se dochovali ve starých herbářích a svitcích ze starého Egypta. Také bájný Otzi (ledový muž) měl ve svém škapulíři a střevech halucinogenní a další bylinky. Jeho smrt se datuje na dobu cca 3200 před naším letopočtem (před více jak 5 000 roky), mimo jiné měl i zvláštní tetování, které někteří současní vědci spojují a akupunkturou a jejími drahami. Je toho možná ještě mnoho, co neznáme, čemu nerozumíme a našípředchůdci to dobře znali...

Start popularity superpotravin vyvolal světový bestseller amerického lékaře Stevena G. Pratta a Kathy Matthewsové, kniha z roku 2005, Superpotraviny

  • superpotraviny jsou čistě přírodní nejlépe čerstvé utržené v přírodě nebo zahradě bez minimální úpravy
  • důležitá je také teploty, při tepelné úpravě potravin, pro obsah zejména některých vitamínů (cca 40°C) např. vitamin C
  • vysušováním potravin se také obsah některých vitamínů vázaných ve vodě snižuje (vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H)
  • některé vitamíny aby se uvolnily z potravin potřebují obsah tuků (vitamíny A, D, E, K)
  • některé potřebují naopak zahřát aby s uvolnily léčivé látky (rajčata, bylinné čaje atd.)

Mezi zástupce superpotravin patří:

  • ořechy, semínka, oleje, obiloviny, luštěniny
  • ovoce, zelenina, bylinky, plody, klíčky
  • houby, řasy, zelené potraviny
  • přírodní sladidla (med, javorový sirup, třtinový cukr, caramel)
  • neznečištěná pramenitá voda
  • přírodní afrodiziaka
  • adaptogeny (rostliny vystavené nehostinným podmínkám a díky tomu mají vyjímečnéúčinky na zdraví

Neznámé nebo opomíjené superpotraviny:

  • Nepražené kakaové boby: Šetrné zpracování kakaa při nízkých teplotách umožňuje zachovat prospěšné nutriční látky – antioxidanty. A také významné hodnoty důležitých minerálů, jako jsou železo, mangan, hořčík či chróm.
  • Bezlepkový naklíčený oves: Problém u běžného ovsa pro celiaky je kontaminace lepkem, ke které dochází při pěstování, sklizni či skladování. Právě pro ně je ideální bezlepkový oves. Naklíčením a následnou dehydratací do 40 °C jsou zachovány živiny a enzymy. Navíc v této podobě je oves stravitelnější, plný vitamínů a minerálních látek.
  • Včelí pyl rouskovaný: Pomyslnou královnou mezi superpotravinami je včelí pyl, který tvoří základní složku potravy včel. Je doslova nadupaný vitamíny, enzymy či antioxidanty. Je vhodné ho rozpustit v troše medu. Použít ho pak můžete do jogurtu, müsli, do zmrzliny, dezertů nebo smoothie.
  • Moruše bílá: Plody vypadající jako bílé šišinky jsou sladké díky glukóze a fruktóze. Sušené se nemusejí doslazovat. Jsou bohatým AWA_moruše bílázdrojem vitamínu C a minerálů (vápník, železo, fosfor, hořčík). Moruše obsahují resveratrol, látku s antioxidačními a antibakteriálními účinky.
  • Mumio: biologický komplex užitečných látek, vytvořených samotnou přírodou, který obsahuje více než 85 minerálů a stopových prvků.Má posilující a omlazující účinek, podporuje zdraví kloubů, podporuje mozkové funkce
  • Bergénie tučnolistá: je léčivá bylika běžně rostoucí u nás, má antibiotické účinky, má proti rakovinové účinky, je také přírodní afrodiziakum, je výborná na játra
  • Kalísie vonná, léčivá bylinka, kterou si můžete pěstovat doma v květináči, výborně se množí řízkováním. Podporuje imunitní systém, srdce, štítnou žlázu, dýchací cesty, pomáhá na klouby a při chřipce
  • obyčejná Petržel pěstovaná na zahrádce (může být i kadeřavá), můžeme ji přidávat do polévek, satátů, omáček, brambor, pomazánek, inspiraci se meze nekladou...je to silný antioxidant s obsahem vitamínu C, prospívá imunitnímu systému, obsahuje například chlorofyl, vitaminy A, B, E, dále vápník, hořčík, fosfor nebo draslík.
  • černý česnek
  • křepelčí vejce
  • šrucha zelná, bylina, kterou lze požít jako alternativu špenátu, vydatný zdroj antioxidantů, minerálů, vitamínů a chlorofylu

 

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>