Pravda o vápníku

15.11.2015 11:55

Všichni už po generace slýcháme, jak musíme dodávat tělu vápník, protože se nám bez něj budou lámat kosti a že naše pravidelná sklenice Zdroje vápníkumléka všechno napraví. Po této radě, musí ovšem ti, kteří trpí alergií na laktózu, běhat po světě neustále v sádře. Máme tady pár zajímavých informací, kde všude vápník spolu s jídlem do těla dostáváme a zda ho opravdu máme tak málo, jak se traduje. Víme, že dostatečný přísun vápníku pomáhá budovat naše  kosti  a zuby. Dva nedávné přehledy literatury vycházející z British Medical Journal ukazují, že jenom vápník, nezabrání zlomeninám a jeho zvýšený příjem má jen malý vliv na změnu hustoty kostí.

Všechno se změnilo v posledních několika letech a většina lidí nepotřebuje doplňky vápníku. Vápník obsahuje vysoké procento přirozené stravy, ovoce, zelenina či obiloviny. Pokud nejsme vyloženě riziková skupina, zdravě se stravujeme, nepotřebujeme přídavné vápníkové doplňky. Rizika předávkování organismu vápníkem, daleko převyšují přínosy pro většinu lidí. Více vápníku například znamená zvýšené riziko zácpy a ledvinových kamenů.

Podle Národní nadace pro osteoporózu je doporučené množství vápníku denně.

  • Dospělí 1000 až 1200 miligramů (mg) vápníku denně.
  • Děti do 4 let - 600 mg denně
  • 4 - 10 let - 750 - 900 mg denně
  • 10 - 19 let -  1100 - 1200mg denně
  • Těhotné a kojící ženy - 1200 mg denně

Riziko přináší, pokud užíváte lék na osteoporózu, který je založen na steroidech. V tomto případě je potřeba doplnit vápník spolu s vitamínem D a to proto, aby se zabránilo úbytku kostní dřeně. Ale pro většinu lidí je jak vápník, tak vitamín D, obsažen ve stravě v dostatečném množství a není třeba ho doplňovat uměle.

 Můžeme si udělat i jednoduchý test, jak zjistit, zda máme vápníku dostatek. Například křeče a parestézie, „mravenčení“ končetin. Stává se vám, že se v noci vzbudíte s těmito pocity v končetinách a nemáte je přeležené? Tak to může být signál, že trpíte nedostatečným množství vápníku v těle.

Nemusíme zrovna vypít mlékárnu, abychom zvýšili příjem. Je mnoho rostlinných zdrojů, ze kterých můžeme čerpat.

Zásadní zdroje vápníku jsou:

  • Brokolice, kapusta a všechny její druhy,semínka (mák, len, chia, bazalka),  mrkev, ořechy, (mandle, vlašské ořechy)
  • Mandlové a kešu mléko obsahují 450 mg vápníku na 100 ml. 
  • Kravské mléko oproti tomu 300 mg vápníku na 100ml.
  • více o zdrojích vápníku

Hlavní příčiny nedostatku vápníku je jeho nedostatečný příjem potravou a to v důsledku onemocnění například.

  • Crohnova choroba, chronický průjmem, celiakie
  • Osteoporóza (řídnutí kostí)
  • Paradontóza

Tyto látky rozkládají využití vápníku v těle.
 

Otruby a potraviny s vysokým obsahem vlákniny překvapivě brání vstřebávání vápníku z potravy.  Je proto užitečné, jíst potraviny bohaté na vápník a potraviny bohaté na vlákniny, odděleně. Pochopitelně, že ovesné vločky s mlékem jsou zdravé jídlo, ale otuby si nasypeme raději do ovocného smoothie.

  • Kofein 3-4 šálky kávy za den, zvyšují vylučování vápníku ledvinami.
  • Protein, příliš vysoký příjem bílkovin, má rovněž nepříznivý vliv na využití vápníku.
  • Sůl kuchyňská, při příjmu soli vyšší než 5g za den, opět zvyšuje vylučování vápníku ledvinami. Počítejme do denního příjmu soli, které nevidíme, jako jsou soli v pomazánkách či pečivu.
  • Fosfáty, příliš vysoký příjem fosfátu brání absorpci vápníku. Proto prosím, klobásy, uzeniny a sladkosti ve velmi omezené míře.
  • Nedostatek vitamínu D, narušuje vstřebávání vápníku ze střev.

Tyto potraviny obsahují vysoké množství vápníku


Hlavními zdroji vápníku patří mléko, mléčné výrobky, na vápník bohaté minerální vody a zelená zelenina, jako je fenykl, kapusta, brokolice, pórek.

Následující potraviny jsou také bohaté na vápník.

  • Ryby (sardinky, sledi)
  • Obilniny, ovesné vločky, celozrnná mouka, obilniny, sojové mouky a produkty
  • Mléko a mléčné výrobky obecně, tvaroh, sýr, jogurt, kefír, kyselé mléko, podmáslí, kysaná smetana
  • Vejce
  • Zelenina, brokolice, mangold, fenykl, kapusta, pórek, špenát
  • Luštěniny - bílé fazole a čočka
  • Ovoce a ořechy (mandle, lískové ořechy)
  • semínkaslunečnicová semínkachia semínka, , mák, sezam)
  • Rybíz, maliny, ostružiny
  • Nápoje (Kokosová voda), minerální voda s vysokým obsahem vápníku
  • Koření, bazalka, majoránka, tymián, řeřicha, petržel, kopr, šalvěj, oregano, meduňka, rozmarýn.
  • Sýry - parmezán, ementál, gouda, eidam, niva, feta, Camembert, mozarella
  • Bylinky - petržel, řeřicha, pampeliška, pažitka, křen
  • Například kopřiva a kopřivové nápoje jsou také ideálním zdrojem vápníku a máme jí, od jara do zimy, na každé louce. Pokud budeme jíst dostatek zdravých potravin, nemusíme se osteoporózy ani zlomenin obávat.

Rozlišuje dva základní stavy:

  1. Nedostatek vápníku (hypokalcémie) - poruchy růstu u dětí, řídnutí kostí (osteoporóza), měknutí kostí (osteomalcie)  Příznaky: třídání zácpy a průjmu, bušení srdce, záchvaty úzkosti, dýchací potíže, svalové záškuby, křeče a svalové bolesti. Mezi další příznaky nedostatku vápníku patří potíže při chůzi, opary a afty v ústech, pálení žáhy, lomivost nehtů, padání vlasů, bolestivé menstruační krvácení nebo skřípání zubů během spánku.
  2. Předávkování vápníkem (hyperkalcémie) zvracení, únava, slabost, žízeň, deprese, snížení reflexů a tvorba ledvinových kamenů.

Kde koupit přírodní zdroje vápníku?

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>