Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi červenou rýži a červenou rýží kvasnicovou? Děkuji
Červená rýže
Červená rýže je dobrým zdrojem thiaminu (vitamín B 1), riboflavin (vitamin B 2), E, vlákniny , železa a vápníku .Jde o neloupanou rýži, která
nebyla po sklizni zbavena slupky a broušením a leštěním připravena o povrchovou vrstvu a klíček a obsahuje všechny minerály, vitaminy a další výživné látky na rozdíl od bílé rýže.

Červená rýže se přirozeně používá v Himalájích, jižním Tibetu, Bhútánu, stejně tak v jižní Indii. Výhodou je, že s rýží můžeme pracovat ještě i druhý a třetí den, neztrácí chuť. Díky obsahu tuků, ale rychleji žlukne a proto má kratší trvanlivost než bílá rýže. Červená rýže si zachovává svou pevnost i tehdy, když ji přepečete nebo mírně rozvaříte.
Červená rýže a její účinky:
- má velmi podobné účinky jako hnědá rýže
- superpotravina s obsahem antioxidantů (antokyanů)
- zdroj vlákniny
- bezlepková obilnina
- vyšší obsah tuku (nenasycených mastných kyselin)
- lehce stravitelná, nepůsobí plynatost
- podporuje funkci ledvin
- zlepšuje stav kůže
- podporuje růst vlasů, nehtů, kůže, kostí
- podporuje správné zažívání,...
- vhodná pro diabetiky, nízký glykemický index
- spolu s vápníkem, hořčíkem pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby
- zabraňuje riziko artritidy a osteoporózy.
Chuť: lehce do oříškova, při konzumaci křupe díky slupce
Příprava: Červenou rýži propláchneme ve studené vodě a vložíme ji do hrnce s čistou vodou. Poměr vody a rýže je 2:1. Přidáme kapku oleje a špetku soli. Na mírném ohni vaříme cca 40 - 50 minut pod pokličkou. Pro zkrácení doby vaření je vhodné rýži namočit přes noc.
Použití: jako bílá rýže, do salátů, jako příloha, k omáčkám, k masu, zelenině, do rizota.
Červená rýže?
Více informací o černé rýži
více informací o hnědé rýži
Diskusní téma: Červená rýže
Přidat nový příspěvek
Rýže
Bezlepkové perníčky z rýžové mouky
30.11.2017 21:56
V jedné míse si smícháme veškeré suché ingredience. V druhé míse všechny mokré. Mokré začneme postupně přidávat k suchým a pořádně mícháme. Když nám těsto drží pěkně při sobě, dáme těsto uležet do ledničky, nejlépe přes noc. Následně rozválíme těsto na plát a vykrajujeme tvary pomocí vykrajovacích...
Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu
12.05.2017 22:24
Díky používání průmyslových hnojiv a pesticidů je v rýži obsažen zbytkový arzén, který může způsobit srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny. Vědci z Belfastu zastoupení profesorem Mehargem zkoušeli různé způsoby vaření rýže a měřily zbytkový obsah jedovatého arzénu
Testované...
Jak uvařit rýži?
22.10.2016 23:20
Vařená celozrnná nebo natural rýže
1 hrnek celozrnné nebo natural rýže
4 hrnky studené vody
Rýži propereme a necháme ji okapat. V hrnci uvedeme vodu do varu, přidáme rýži, promícháme, plotýnku stáhneme na střední výkon a za občasného promíchání vaříme nazakrytou rýži asi 30 minut téměř doměkka....
Černá rýže a její aktivní látky
11.10.2016 17:02
Černá rýže, zakázaná rýže? Ano, opravdu! Do našeho podvědomí a taky jídelníčků byla již od mala vštěpována a servírována pouze rýže bílá. Mnoho z nás o ostatních druzích a odlišných zbarveních nevěděla nebo jen něco málo zaslechla. Rozhodla jsem se, že nám tedy dnes něco o černé rýži...
Rizoto z hnědé rýže
11.10.2016 16:42
Hnědá rýže
Hnědá rýže je skvělým produktem pro nahrazení rýže z varných sáčků. Hnědá rýže (můžete použít černou nebo červenou rýži) se řadí ke zdravým produktům bez chemického očištění. Ve slupkách, které na rýži zůstávají je spoustu prospěšných látek, které nám pomáhají regenerovat organismus a...
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY:
Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu
Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod.
Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice
Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...
Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020
Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?
Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup?
Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...
Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...
Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...
Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...
Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek).
s nastupujícím obdobím...
Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...
Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného?
Mykorhiza
Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...
Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...
Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce