Rýže
Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10% vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80% sacharidů (z toho 1,3% je vláknina), 7% bílkovin, 0,7% tuků, nejméně výživná je v předvařené formě. Při úpravě bílé rýže (mletí a broušení) dochází k ničení 67% vitaminu B3, 80% vitamínu B1, 90% vitaminu B6, polovině manganu, polovině fosforu a 60% železa, veškeré vlákniny jakož i esenciální mastné kyseliny obsažené v surové bílé rýži.
- Čína je s roční sklizní 145 milionů tun a podílem 30 procent na světovém trhu suverénně největším producentem rýže.
Zdravější alternativy bílé rýže: hnědá, červená a černá.
- při zažívacích problémech
- zdroj plodnosti
- podporuje metabolismus
- pozitivně ovlivňuje imunitu (díky obsahu glukanu a vitamínu E) - zpomaluje proces stárnutí
- mírní průjem a zácpu
- při poruchách trávení
- nejkvalitnější obilné bílkoviny
- neobsahuje lepek
- podporuje růst svalů
- zdroj esenciálních aminokyselin
- zbavuje tělo od toxinů
- stabilizuje obsah cukru v krvi
- výborně pohlcuje vlhkost (pokud Vám spadne mobil dovody, vložte jen do nádoby se suchoz rýží), můžete ji dát všude tak, kde chcete pohlcovat vlhkost
- suchý zdroj tepla (nahřejete rýží nebo sůl v mikrovlnace a přiložíte na namožené, ztuhlé nebo bolestivé svaly či krční páteř)
- vodu v které proplachujete rýži (obsahuje minerály, fosfor, dusík a draslík) můžete použít jako výživnou zálivku rostlin
Druhy rýže:
- bílá rýže natural
- bílá rýže basmati
- červená dlouhozrná rýže ( je dobrým zdrojem vitaminu B1, B2, vlákniny, železa a vápníku)
- černá rýže
- hnědá rýže natural
- hnědá rýže basmati - nejkvalitnější rýže
- parboiled je speciální druh rýže přecházející zvláštní úpravou, díky které se minerální látky a vitamíny přenášejí napařováním ze slupek do zrn (z hlediska výživy se však nevyrovná hnědé rýži natural)
- Divoká rýže - Indiánská rýže (nazývaná také kanadská, divoká nebo černá) je vlastně zrno vysoké vodní trávy; má oříškovou chuť a pozoruhodný obsah vitamínů skupiny B
Kompletní rozdělení rýží i dle oblasti pěstování:
- africká: zrna mají červené otruby, pěstuje se hlavně v západní Africe, pochází z doby před 2 až 3 tisíci let z delty řeky Niger
- arborio: italská krátkozrnná rýže na risotto, uvařená je uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňuje velké množství škrobu
- basmati: dlouhozrnná, po uvaření sypká a voňavá rýže, pěstuje se převážně v Indii a Pákistánu
- bhútánská červená: střednězrnná polobroušená rýže červené barvy
- calaspara: španělská kulatozrnná rýže používaná na vaření paelly
- calrose: v Kalifornii pěstovaná střednězrnná rýže vhodná i na sushi
- carnaroli: jeden z italských střednězrnných druhů rýže určený pro přípravu risotta, zrnka jsou po uvaření uvnitř pevná, ale na povrchu velmi měkká a škrobnatá
- černá: do této skupiny patří různé celozrnné dlouhozrnné rýže se semeny černé barvy, jsou velmi výživné, pěstují se v Itálii, Francii, Číně, Laosu (rýže Khaw Dam) i jiných zemích
- červená Red Cargo: celozrnná dlouhozrnná, po uvaření sypká rýže, pěstuje se v Thajsku
- červená z Camargue: francouzská nebroušená krátkozrnná rýže, po uvaření mírně lepí
- fialová: neloupaná dlouhozrnná laoská rýže
- indiánská divoká rýže: fakticky se nejedná o rýži, ale o příbuzný druh trav s tenkými dlouhými černými zrny, zizánii, který se pěstuje v Severní Americe, roste v mělkých vodách s mírným prouděním, nad hladinu vody vykukují jen klasy, zrna se konzumují nebroušená a jsou bohatší na bílkoviny než jiné obilniny, obsahují veškeré esenciální bílkoviny (včetně lysinu) a také vitamíny skupiny B, železo, hořčík, fosfor, zinek a mangan
- jasmínová: tato dlouhozrnná rýže po uvaření voní a mírně lepí, pochází z Thajska
- koshihikari: v Japonsku, USA a Austrálii oblíbená krátkozrnná sushi rýže
- lepkavá (lepivá): zahrnuje škrobnaté a po uvaření velmi lepivé druhy, které se v jižní a jihovýchodní Asii používají k vaření dezertů, kaší, sushi i slaných jídel. V Evropě se používá lepivá bezlepková rýžová mouka i jako náhrada pšeničné lepkové mouky na přípravu bezlepkového chleba (doporučujeme však jen 25% celkového podílu mouky)
- maratelli: italská střednězrnná risottová rýže, po uvaření jsou zrna uvnitř pevná, ale na povrchu uvolňují ve větším množství škrob
- mléčná: bílá krátkozrnná rýže velmi vhodná pro přípravu kaší a dezertu - mléčné rýže (odtud pochází její název)
- patna: je podobná rýži basmati, ale zrna má ještě delší (i více než 6 mm), je rozšířená v Indii
- sasanishiki: krátkozrnná sushi rýže z Japonska
- sladká: krátkozrnná celozrnná rýže, tento druh je oblíbený v Japonsku a připravují se z ní dezerty a kaše
- thaibonnet: sypká dlouhozrnná rýže pěstovaná v Itálii
- vialone nano: italská střednězrnná rýže na rizoto, uvařená je uvnitř pevná, ale z vnější strany zrn se uvolňuje značné množství škrobu
- yamada nishiki: japonská krátkozrnná rýže sloužící především k výrobě saké
Rýže, obsah proteinů a vlákniny - srovnání
- Bílá rýže - obsahuje 6,8g proteinů, 0,6 vlákniny
- Hnědá rýže: 7,9g proteinů, 2,8g vlákniny
- Červená rýže: 7,0g proteinů, 2,0 vlákníny
- Černá rýže: 8,5 proteinů, 4,9 vlákniny
Různé druhy rýže, rýžové mouky a rýžový olej?
Rýže
Jak vařit rýži, aby se minimalizoval obsah arzénu
12.05.2017 22:24Jak uvařit rýži?
22.10.2016 23:20Černá rýže a její aktivní látky
11.10.2016 17:02Rizoto z hnědé rýže
11.10.2016 16:42Obiloviny
Quinoa se sýrem a pečenou zeleninou
24.09.2016 18:33Bezlepková amarantová kaše s ovoce
15.09.2016 15:36Diskusní téma: Rýže
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Víte co to je oil pulling?
07.01.2018 12:24Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku
05.01.2018 22:58Máte dostatek vlákniny ve stravě?
15.11.2017 10:46Jídelníček pro dlouhověkost
14.11.2017 22:31Jídelníček odolnosti organismu
08.11.2017 21:39Teplý čaj - přichází zima
03.11.2017 17:38Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?
30.10.2017 17:54Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?
25.10.2017 17:15Jak snížit vysoký cholesterol?
24.10.2017 22:46Jak posílit své kosti?
22.10.2017 01:05 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce