Ovocné přírodní šťávy
 
 
Ovocné šťávy patří právem k superpotravinám. V našich podmínkách se tradičně lisuje šťáva z vinných hroznů, jablek, případně hrušek. Řada zahrádkářských spolků mají lisovny i pro širokou veřejnost.  Z ostatního ovoce vyjímečně. 100% šťávu si můžeme vyrobit sami pomocí odśtavňovače a čerstvého ovoce. Doporučujeme používat odšťavňovače, které mají malé otáčky ( nedochází k nastartování hnilobným počesům ve šťávě ) a plastové  nebo nekovové součástky( vitamin C se likviduje ve styku s kovem). Můžeme použít též použít plastové struhárko ovoce nastrouhat  nasypat do hrubší textilie a potom vylisovat ovocnou šťávu. Štávy můžeme zamrazit a nebo uskladnit na několik dní v ledničce. Ovocné štávy doporučuje pít ráno a večer naopak si můžete dát šťávu ze zeleniny ( mrkev, celer, špenát, červená řepa atd..).
- kombinace ovoce a kávy ještě zvýší močopudný efekt
 
Ovocné šťávy - seznam:
- Aloe vera
 - Arónie - černý jeřáb, sklízíme na podzim, nejlépe před prvním mrazem
 - Acai, tropické ovoce, pouze dovozené šťávy, mrazěné, lisované nebo ve formě prášku
 - Borůvková a brusinková šťáva ( hlavně na Slovensku), ovoce dozrává v našich podmínkách v průběhu léta, vhodné i pro zamrazení
 - Granátové jablko, exotické plody, nejčastěji z okolí černého moře, vyloupou se červená jádra a ty se potom vylisují, nebo můžeme granátovému jablku odříznout horní část a poté vymačkat ručně šťávu do skleničky
 - Goji kustovnice čínská, zde si musíme vystačit pouze s dovozovými šťávami. Zjistěte si jak je uvedená šťáva konzervovaná, nejlepší pro zachování vitaminů a dalších látek je moderní konzervace dusíkem, nebo šetrná pasterizace
 - Noni, silná antioxidant, superpotravina, pouze dovozové šťávy
 - Kokosová voda
 - Graviola
 - Rakytnik řešetkákový, pěstuje se i v českých podmínkách, sklizeň je komplikovanější, nejlépe stříhat větvičky i s plody.
 - Černý ry bíz
 - Malina
 - Zázvorová šťáva z kořene
 
100% ovocné šťávy konzervace: dusíkem, pasterizací 
atd.
- teplotou nad 35 stupňů se likviduje vitamin C
 - pasterizace ( teplota nad 80 stupňů ), při teplotě nad 42 stupňů se likviduje část betakarotenů, enzymů a vitamin C
 - paskalizace ( ošetření vysokým tlakem) je šetrný způsob, jak zachovat potraviny nutričně hodnotné po dobu několika týdnů.
 - výhodou konzervace dusíkem je zachování vitaminu C, enzymů a betakarotenů
 
Přírodní šťávy?
- https://www.awashop.cz/prirodni-stavy-c42/
 
Ovocné šťávy
Diskusní téma: Ovocné šťávy
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce
 
