Od té doby co pijeme šťávu z Arónie, jsme nebyli nemocní. A to jsme před tím měli vitózy pravidelně na jaře i na podzim. Věřím, že je to díky Arónii.
Arónie černá ( temnoplodec, černý jeřáb )
Temnoplodec, arónie, černá jeřabina, žen-šen Střední Evropy ( angl. Chokeberry - synonyma pro purpurově černé jedlé plody ( obsahují 60 - 75% šťávy ), je ovoce původem ze Severní Ameriky, které začínají být velmi populární pro vysoký výskyt antioxidantů, tříslovin, vitaminů a rutinu. Černý jeřáb roste i v našich zeměpisných šířkách na keřích nebo roubovaných stromech, je velmi trvanlivý a po sklizni plody arónie vydrží až 2 měsíce ( v dobrých podmínkách - netrpí plísněmi jako jiné ovoce ). Velkým propagátorem Černého jeřábu byl ruský biolog Ivan Mičurin. V lidové lečitelství byl hojně zastoupen již v historii, Keltové považovali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části měli za posvátné. Černá jeřabina je považována za velmi cenou superpotravinu, která snižuje krevní tlak, tlumí bolest, zlepšuje metabolismus, je vhodná i pro diabetiky, zlepšuje pevnost a pružnost cév, harmonizuje činnost štítné žlázy.
Co vše můžeme zařadit do jídelníčku s obsahem aronie:
- sušené plody
- 100% lisovaná šťáva z Arónie , (můžeme si ji sami vyrobit v odšťavňovači, v lednici vydrží až 4 měsíce bez konzervantů)
- prášek ze sušených plodů
- čerstvé zralé ovoce ( dozrává od září do října podle slunečního svitu a vydrží až do drobných mrazů )
- marmelády, džemy
- sirupy
- víno z arónie
- zavařené plody, kompoty
- likér z Arónie
- drcené sušené plody arónie
Arónie ( černý jeřáb ) a její účinky
Plody arónie mají až 16% cukrů, nejvíce fruktózy a glukózy, asi 3,5% přírodního sorbitu, málo sacharózy a obsahují až 70% natrpklé a nakyslé velmi silně barvicí šťávy rubínově červené až fialové barvy.
- silný antioxidant
- podporuje a posiluje imunitu
- pohlcovač volných radikálů
- prevence proti rakovině
- pomáhá dobré kondici našich cév (křečové žíly)
- prospívá zdravému krevnímu oběhu
- stabilizuje krevní tlak (i snižuje vysoký krevní tlak)
- přirozený regulátor cholesterolu
- antibakteriální a antiseptické schopnosti
- působí proti žaludečním vředům
- dokáže regulovat nesprávnou činnost štítné žlázy( při její nadměrné či naopak snížené funkci), obsahuje min. 40 mikrogramů jódu na 100 g
- díky vysokému obsahu jódu (žádoucí zejména pro těhotné a kojící ženy a děti. U dětí má jód důležitou roli při rozvoji mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu)
- posiluje funkci jater a ledvin
- vysoký obsah antokyanů 1480 mg na 100 g čerstvých bobulí - 3 x více než u borůvek
- vysoký obsah rutinu který spolupůsobí s vitaminem C (při konzumaci doporučujeme arónii kombinovat s rakytnikem, borůvkou nebo brusinkou)
- působí proti oxidačnímu stresu
- detoxikace organismu (hlavně játra a ledviny)
- antokyany obsažené v arónii zpomalují nebo dokonce zastavují růst rakovinných buněk
- působí v případě karcinomu střev
- působí výrazně protiskleroticky
- proti ateroskleróze (zpevňuje a rozšiřuje cévy a kapiláry) díky rutinu (vitamin P)
- při nedostatku vitaminu P
- celkově posiluje organismus
- vhodný při cukrovce ( vhodná pro diabetiky ) - antidiabetikum, snižuje hladinu krevního cukru a podporuje vlastní syntézu inzulínu.
- prevence proti nachlazení, chřipce a dokonce i zápalu plic
- podporuje správnou funkci jater
- zlepšuje soustředění, paměť a vitalitu - brainfood
- podporuje hojení ran
- obsahuje přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky
Aktivní látky u černého jeřábu-Arónie:
- Sacharidy
- Vitamin P (Bioflavonoidy - polyfenoly, antokyany, hesperin, hesperidin, eriodictyol, quercetin, quercertrin, rutin aj.)
- Vitamíny - C , E , K , B1 , B2 , B6 , B 9, provitamin A, P (rutin)
- Minerály a stopové prvky - draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód (400 mikrogramů jódu na 100 g), mangan, bór, kobalt, molybden
- Organické kyseliny - kyselina jablečná, vinná, citrónová, jantarová
- vysoký obsah jódu
Chut: trpká nasládlá, po přidání cukru připomínách chuť borůvek
Doporučená denní dávka Arónie: u šťáv 50-100ml u sušených plodů jednu až 2 polévkové lžíce (do jogurtů, musli, mléčné koktejly atd.)
u Aronie cca 30 bobulí, nejvhodnější doba na konzumaci je září.
TIP sirup z Arónie za studena: 2 l plodů arónie , 80 g kyseliny citronové, asi 2 až 3 kg cukru (do 5-ti litrové sklenice dáme cca 2l arónie), přidáme kyselinu citronovou, zalije a necháme 32-40 působit. Potom vodu odlejeme přes cedítko a plody arónie rozmačkáme, následně přidáme cca 2kg cukru a mírně promícháme 2-3 hodiny. A máme hotový sirup z Arónie!
Další recepty s Arónií
šťáva a sušené plody z aronie (černý jeřáb)?
Diskusní téma: Arónie
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Potraviny působící proti zánětům
21.10.2017 13:52Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?
17.10.2017 19:41Umíte si udělat zlaté mléko?
13.10.2017 23:03Máte bolavé klouby?
13.10.2017 22:49Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?
12.10.2017 23:17Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny
30.09.2017 22:57Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy
29.09.2017 21:07Jak připravit domácí netypické sirupy?
28.09.2017 20:565 kroků, jak snížit chuť na sladké
22.09.2017 23:15Výhody zdravého jídelníčku
22.09.2017 23:06 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce