Štáva z granátového jablka
Od nepaměti, šťáva z granátového jablka ( latinsky:malum granatum, rusky: granatus ) byl považována za "krále vitamínů". Šťáva z granátového jablka se získává z granátových červených zrníček, které jsou pod slupkou. Štáva je zaslouženě považována za superpotravinu , adaptogen, elixír mládí a zdraví. Domovem granátového jablka je Azerbajdžán ( národní symbol ), kde granátové jablko patří na stůl v podobě šťávy i jako dochucovadla v teplé i studené kuchyni. Granátovník je menší strom, který má plod ( granátové jabko ) o velikosti 10-14cm. Již v Babylonu byl nápoj z tohoto subtropického ovoce používá k léčebným účelům. Ve III tisíciletí před naším letopočtem ji "Předek medicíny" Hippokrates podával při onemocnění trávicího traktu, poruch nervového systému a horečkách. Později Avicenna doporučoval užívat šťávu z granátového jablka pro léčbu krčních chorob a úplavice.
Tento nápoj je populární po celém světě. Čerstvá šťáva se připravuje jednoduchým způsobem doma, a to i bez použití odšťavňovače. Odřízněte část kůry a vymačkejte šťávu. Granátová jablka se pěstují na Kavkaze, Střední Asii, ale i na Krymu a subtropických oblastech na pobřeží Černého moře. Z granátového jablka se dělá šťáva a sirup Grenadina, který se používá ve studené kuchyni do salátu a nebo v teplé kuchyni na ryby, kořeněné a grilované maso, které se stává jemnějším a chutnějším. Granátové jablko se pro svoje omlazující, antioxidační a stimulační účinky hojně používáno v kosmetickém průmyslu. Američtí vědci zkoumali různé přírodní šťávy a zařadili šťávu z granátového jablka na třetí místo za šťávu z borůvek a brusinek.
Kdy můžete pít šťávu z Granátového jablka - účinky na zdraví
- vhodné jako součást stravě těhotné ženy, protože má příznivý vliv na vývoj plodu
- chudokrevnost
- normalizuje krevní a žaludeční šťávy
- čistí cévy
- posiluje celkovou imunitu
- prevence nádorů prsu a prostaty
- neutralizuje volné radikály - antioxidant , v koncentraci antioxidantů překonává i červené víno
- zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi
- při léčbě vysokého krevního tlaku ( hypertenze )
- dobré diuretikum
- při bolestech v krku a zánětu dásní ( kloktat teplou šťávu )
- pomáhá bojovat u mužů proti impotenci
- anémie ( chudokrevnost )
- stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu
- zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo
- snižuje cholesterol
- odstraňuje toxické látky z těla
- vědecky prokázán pozitivní účinek proti stresu ( hlavně u managerů )
- podporuje regeneraci buněk
- v zimním období pomáhá kompenzovat nedostatek minerálů, vitamínů a antioxidantů
- vnější aplikace na popáleniny a rány
- podporuje srdeční sval
- zdroj vitaminu B12
- vyšší obsah vlákniny cca 30%
- zabraňuje tvorbě zubního plaku
- snižuje riziko mrtvice a infarktu
- působí jako prevence proti rakovině
- afrodiziakum
Dávkování: 60-120ml denně cca 30-60 min před snídaní, doporučujeme ředit vodou nebo šťávou z červené řepy a nebo mrkve.
Barva nápoje: je různá (v závislosti na ovoci) od fialové až po tmavě červenou barvu.
Chut šťávy z granátového jablka: mírně kyselá, ale příjemná a osvěžující.
Kontraindikace: překyselení žaludku, zácpa, hemeroidy, pokud šťáva není zředěna může poškodit zubní sklovinu ( může se chránit před jídlem zvýkejte tvrdý sýr ), nízký krevní tlak
Granátové jablko obsahuje cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukru, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), u vitamínů je významně zastoupen vitamin B (B1, B2, B3, B6 a B12 ) , C, K a vitamin A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 15 aminokyselin.
Kontraindikace: léky na ředění krve
Největším producentem šťávy z Granátového jablka je Azerbajdžán
Šťáva z granátového jablka?
Blahodárné účinky granátového jablka
Ovocné šťávy
Diskusní téma: Štáva z granátového jablka
Titulek: Raw tyčinky Vložil: Eurona Datum: 30.12.2021
Mám moc ráda ovoce. Je skvělé a je plné vitamínů. Říká se, že by se mělo jíst jablko každý den aspoň jedno, je dobré plné vlákniny a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Jablko jsou chutné a nejvíce vitamínů je ve slupce. Ne vždy je mám ale doma, proto si dělám zásobu např. raw tyčinek z ovoce nebo s oříšky. www.katalogdrogerie.cz
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021
26.02.2021 01:34Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce