Tryptofan ( L-tryptofan )

Tryptofan je esenciální aminokyselina ( tělo si ji nedokáže samo vyrobit, přijímá jej pouze z potravy ) , která je prekurzorem několika důležitých hormonů. To znamená, že tělo využívá tryptofan k produkci těchto hormonů, včetně nálady regulujícího neurotransmiteru serotoninu. Serotonin hraje roli v boji proti úzkosti, podporuje dobrou náladu a výrobu spánkového hormonu melatoninu. Tryptofan také pomáhá tělu produkovat důležitý B-vitamin niacin. Vzhledem k tomu, tělo nemůže produkovat tryptofan sama o sobě, lidé ho musí  příjímat z potravinových zdrojů.

  • aminokyselina dobré nálady
  • tryptofan se mění za pomoci vitamínu B6 na serotonin (přispívající k léčbě depresí, stresu a duševní nerovnováhy)
  • tryptofan je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu, dvou hormonů „dobré nálady“

Tryptofan je v těle přeměňován na látku serotonin, která má poměrně důležitou roli v těle při uvolňovacích mechanismech. Připisují se jí účinky proti nespavosti a uvolňování napětí v důsledku depresí. Má vliv na krevní tlak a peristaltiku střevní stěny. Z biochemického hlediska se serotonin chová jako tkáňový hormon.

Důležitý prekursor pro syntézu neurohormonů serotonin a melatonin, enzymů, vitaminu B3 (nikotinamid).  Aminokyselina tryptofan se převede na nikotinamid ve formě niacinu. Tryptofan je zapotřebí pro různé rozdílné metabolické procesy, zejména proteinů a produkce niacinu, hormonu melatoninu a neurotransmiteru serotoninu. Tryptofan se používá jako lék při léčbě nespavosti, deprese, úzkost, premenstruační syndrom, poruchy příjmu potravy a porucha pozornosti s hyperaktivitou.

Tryptofan se v kombinaci s  vitaminem B6  mění na serotonin. Nedostatek serotoninu může způsobit deprese, migrény, úzkosti, poruchy spánku či nervozitu, ale i schizofrenii.

Kdy používat tryptofan?

  • při poruchách spánku
  • při depresích
  • poruchách nálad
  • schizofrenii
  • při nedostatku vitaminu B3
  • při zvýšené chuti k jídlu
  • při artritidě
  • tryptofan je nezbytný pro vznik serotoninu a melatoninu (díky působení vitamin B6), dvou hormonů „dobré nálady“.

Co může způsobit nedostatek tryptofanu?

Deficit tryptofanu může způsobovat nedostatečnou tvorbu serotoninu, což vede ke změně nálady, nadměrný stres, depresi, poruchám spánku, podrážděnosti, agresivitě, k nutkání k přejídání.

Ve kterých potravinách najdeme aminokyselinu tryptofan?

Kde koupit přírodní zdroje tryptofanu?

Diskusní téma: Tryptofan

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>