Kurkumin (curcumin)

kurkumin má žlutou barvu (používá se jako přírodní barvivo - kurkumová žluť) a vyrábí se extrakcí z oddenků kurkumy. Používá se do kari koření, Kukrkumahořčice, worcesterské omáčky..Kurkumin má nízkou vstřebatelnost, nepatrné množství piperinu (obsažený v černém pepři) zvýší téměř 1000 x vstřebatelnost. Nejvíce kurkuminu obsahuje oddenek rostliny (tzv. podzemní stonek), mnohem méně ho je v kořenech (asi 10x méně). Kurkumin je rozpustný v tucích, proto je vhodné ho přidávat během jídla (do jídla) nebo po jídle
 

Kurkumin a jeho účinky na zdraví:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • protizánětlivé účinky
  • antioxidační účinky
  • pomáhá při nadýmání
  • zlepšuje trávení a urychluje metabolismus (kurkumin v kombinaci s pepřem)
  • pomáhá při léčbě rakoviny tlustého střeva a prostaty
  • zdroj flavonoidů a antioxidantů
  • vhodný při lupénce
  • snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze
  • působí proti tvorbě žlučových kamenů
  • podporuje mozkové funkce
  • vhodný při Alzheimerově chorobě
  • dokáže zabránit rozvinutí tří typů rakoviny kůže, a to melanomu, bazocelulárnímu karcinomu a karcinomu dlaždicových buněk
  • zastavuje šíření rakovinových buněk, zatímco melanomové buňky oslabí nebo i zabije
  • kurkumin nemocné rakovinové buňky zabíjí, zatímco ty zdravé nijak nepoškodí, což chemoterapií dosáhnout nelze
  • pleťové krémy s kurkuminem výrazně snižuje výskyt vrásek,tmavých skvrn a zabraňují změnám pigmentu až o 15 %
  • dokáže nejen projevy stáří z estetického hlediska zmírnit, ale také zmírnit onemocnění související se stářím
  • více

Kurkumin působí v synergii:

  • piperinem
  • resveratrolem (pokud užíváme současně zvyšuje se účinek resveratrolu)
  • garcinolem (garcínia cambogia)
  • v kombinaci s EGCG (extrakt zeleného čaje)
  •  zázvor 
  • kyselinou Boswellovou (v pryskyřici kadidlovníku), dá se kombinovat kurkum in i se zázvorem
  • quercetinem
  • vilcacorou
  • grapefruitovým džusem (působí podobně jako piperin)
Vhodná je kombinace kurkuminu s piperinem (pepř)
Kontraindikace: při poruchách srážlivosti krve
 

Jaký je rozdíl mezi kurkumou a kurkuminem?

Kurkumový prášek je usušená rozemletá rostlina, která se používá jako koření v kuchyni a její užívání je vhodné jako prevence pro udržení si dobrého zdraví. Kurkumin je hlavní farmakologicky účinná látka v kurkumě a je vhodné tuto formu užívat při nemoci. Kurkuminu je v sušeném kurkumovém prášku asi 3,14%
  • 300mg kurkuminu je ale zhruba ekvivalent 9 gramů sušené kurkumy (dvě čajové lžičky) - doporučená dávka
  • tip: např. na lžíci kurkumu s olejem a trochou černého pepře
Rozpuštěná kurkuma v nápoji není vhodná volba. Kurkuma je velmi špatně rozpustná ve vodě a musel by se použít tuk (vhodný by byl např. sójový, kokosový nebo olivový olej).

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>