Glutathion

Glutathion (GSH) je tripeptid (složen ze tří aminokyselin) složený z aminokyselin kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu, nacházející se v buňkách živočichů, rostlin i bakterií. Glutathion je silný antioxidant a vzniká v játrech. Je koenzymem enzymu glatathion peroxidázy, který v těle mění jedovatý a karcinogenně působící peroxid vodíku na neškodnou vodu a molekulární kyslík. Pokud máme nedostatek glutathoinu, mnohem rychleji stárneme, na pokožce se nám tvoří skvrny, hrozí nám diabetes, onemocnění plic a zažívacího traktu a dokonce Parkinsonova nemoc.
 

Nízký obsah glutathoinu v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami. Rizika nejsou uváděna. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

  • zdroje glutathoinu: brokolice, zeli, květák, pivovarské kvasnice, bioaktivní syrovátkový protein, gluthatoin je obsažen ale i v mase či ovoci
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci glutathionu: česnek, cibule a dále brokolice, kapusta, zelí, květák, řeřicha
  • cvičení a sport podporuje zvyšování hladiny glutathoinu
  • tělo si vyrábí tento antioxidant sámo, jeho produkce se s věkem snižuje
  • nezdravá strava, znečištění, toxiny, léky, stres, trauma, stárnutí, infekce a radiace poškozují všechny vaše glutathiony

Jak působí glutathion na zdraví:

  • zlepšuje činnost lymfocytů a fagocytů a tak bojuje proti zánětům
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a zmírňuje ji
  • potlačuje příčiny některých očních chorob - šedý a zelený zákal
  • snižuje nitrooční tlak a odstranit příčinu šedého zákalu
  • zlepšuje činnost a zvyšuje výkon srdce a zabraňuje vzniku řady srdečních chorob
  • zlepšuje stav nervového systému, zlepšuje průběh nervových i psychických onemocnění (např. psychózy, schizofrenie apod.)
  • snižuje produkci cytokininů, které se podílejí na autoimunitních onemocněních
  • zvyšuje protinádorovou imunitu a podporuje protinádorový účinek
  • bojuje proti virovému poškození jater
  • chrání před radiačním zářením a snižuje citlivost na alergeny
  • zlepšuje únavový syndrom
  • zlepšuje výživy vlasových kořínků
  • podporuje trávící systém
  • zlepšuje metabolismus všech buněk organismu a zabraňuje tak jejich předčasnému stárnutí.
  • mírní následky onemocnění slinivky a zvyšuje sníženou produkci inzulín
  • pomáhápři diabetu, zlepšuje jeho stav a chrání orgány těla před diabetickým poškozením
  • podporuje kardiovaskulární systém
  • podporuje detoxikační proces v játrech, odstraňuje těžké kovy, nejrůznější toxická farmaka, ale také následky elektromagnetického záření a UV záření
  • podporuje zvýšenou činnost ledvin a chrání je před nemocemi, stejné platí i pro činnost jater (chrání je před vznikem cirhózy
  • podporuje proces přeměny škodlivého peroxidu a odstranění aktivního kyslíku hraje velkou roli glutathion, který brání vzniku hydroxylového radikálu
  • chrání organismus před oxidačním stresem (podílí se na odstraňování peroxidu vodíku)
  • chrání před poškozením kyslíkovými radikály
  • Glutathion umí převést alkohol na netoxickou látku a tak kocovině zabránit

Co snižuje hladinu glutathoinu?

  • silný oxidační stres
  • špatná životospráva (málo pohybu, nevhodné stravovací návyky, toxické látky atd.)
  • různé patologické stavy
  • strava (zejména vysoký obsah cukrů a dalších toxických látek)

Jak se projevuje nedostatek glutathoinu v těle?

  • rychlým stárnutím
  • makulární degenerací
  • diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí
  • křečovitými stavy
  • Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami (Alzheimerova choroba, demence)
  • rakovina

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>