Překyselení organismu
- acidobazická rovnováha má významný vliv na procesy stárnutí a vznik civilizačních nemocí
- je-li tělo překyselené, znamená to, že mu chybí minerály, které je nutné mu dodat (např. elektrolyty -vápník, hořčík a sůl)
Zdroje překyselení organismu:
- špatné stravovací návyky (kyselá strava by měla tvořit pouze 20% jídelníčku)
- nezdravé životní prostředí kolem nás
- stres (na vnější podněty tělo reaguje vylučováním různých látek. A ty jsou většinou kyselého charakteru)
- tepelně zpracované, rafinované a chemicky konzervované potraviny
- pití velkého množství kávy (kardamom toto překyselení eliminuje)
- potraviny např.mléko ( laktózové i bezlaktózové - zahleňuje) - jako náhradu lze použít rýžové mléko, které nezpůsobuje překyselení
- nekvalitní voda
- špatný tzv. mělký dech, nekvalitní spánek
- dehydratace- špatný pitný režim, nedostatečný příjem vody a tekutin
- překyselená krev
- chemické přípravky (léky) - nabourávají rovnovahu ph v těle
- před spánkem konzumace masa, škroby, tuky
Projevy a příznaky překyselení organismu:
- bolesti
- pálení žáhy
- svalové křeče
- únava a častá podrážděnost
- častá nachlazení a virózy
- bílý potah na jazyku a zápach z úst
- zahlenění a zácpa
- stav pleti (velké póry v obličeji, celulitida
- poškození vlasů a nehtů
- znatelná změna váhy (ztlostnutí nebo zhubnutí)
- degenerativní choroby
- akné a ekzémy
- cisty
- vředy, otoky
- plísně, kvasinky
- celulitida
Jak zjistit, že mám překyselený organismus?
Překyselení se dá změřit pomocí pH moči. Ideální hodnota je 7, 3.
Co způsobuje překyselení organismu:
- rakovinu
- cukrovku - diabetes
- obezitu
- arteriosklerózu - kornatění tepen (infarkt miokardu)
- cevní mozková příhoda (Ischemická i hemoragická)
- důsledkem překyselení organismu je osteoporóza
- roztroušená skleróza
Jak vylučujeme kyseliny z těla?
- stolice, klystýr
- močení
- pot - kůže
- slzami
- plícemi
Jak bojovat proti překyselení organismu?
Potřebné je dodat tělu minerály a zásady. Zprostředkují je ovoce a zelenina, ideálně pokud jsou součástí každého jídla, které konzumujeme. Místo produktů z bílé mouky je vhodné konzumovat celozrnné obilniny a celozrnné pečivo. Alkohol a příliš sladké nápoje co nejvíce nahrazujme čistou vodou bez bublinek. Při přípravě pokrmů používejme koření a bylinky, nevyhýbejme se houbám (žampiony a lesní houby jsou bohaté na minerály, jako jsou vápník, draslík a hořčík, které v běžné stravě často chybějí), zato se vyhýbejme cigaretám. Důležité také je, jak jíme: lepší je jíst pomalu a nejíst pozdě večer – jste-li fanoušky půlnočních svačinek, zkuste je omezit!
- změníme životní styl (životní prostředí)
- doplňujeme minerály, stopové prvky, aminokyseliny, enzymy a vitaminy (např. zelené potraviny, superpotraviny)
- upravíme jídelníček (výživový poradce)
- aloe vera gel
- při pravidelném pití kávy přidáváme kardamom, skořici nebo chilli
- pravidelný pohyb a sport v přírodě v krajním případě se zátěží (posilovna, aktivní sport...)
- konzumujeme čestvé ovoce a zeleninu
- detoxikace
- dostatečný spánek a odpočinek
- neutralizující, hřejivé zábaly, koupele (soda, mořská sůl, epsomská sůl), masáže
- fytoterapie (např. levandule pod polštář)
Potraviny působící proti překyselení organismu:
- čistá voda (hydratace), šťávy z čerstvé zeleniny včetně dužiny a ovoce
- 200-300ml vlažné vody a polovina středně velkého citrónu
- fermentovaná zelenina
- jedlá soda (soda bicarbona) s vodou (vyrovnává kyselost těla) 0,5 - 1 lžičku sody do sklenice studené vody
- koření - zázvor, česnek, cibule, kurkuma, skořice, chilli, sůl
- ředkev a ředkvička, brokolice, špenát, okurky, chřest, zelí
- rajčata, mrkev, celer, řepa, zeninová nať, hlávkový salát , květák, kapusta
- čistý lecitin
- houby
- citrón
- mango, meloun, olivy, rozinky, pomeranče, banány, hrušky, jablka, maliny, meruňky
- sušené fíky
- sójové boby, fazole
- mandle, lískové ořechy, semínka (slunečnice, len, dýně, sezam, chia, naklíčená semena)
Stava by měla být tvořena syrovou zeleninou a ovocem dle sezóny (a naší zeměpisné šířky) a menší část by měla tvořit strava vařená
TIP proti překyselení:
studená káva, meduňka, zázvor a zelený ječmen. Ten je sice pro většinu lidí znám až posledních pár let, přesto se už ale skvěle osvědčil při neutralizaci kyselosti. Pokud jste si dopřáli výtečný nedělní oběd nebo jste se přejedli na rodinné oslavě a nyní ležíte na gauči s nafouklým břichem, pak zapomeňte na léky a raději vypijte sklenici šťávy ze zeleného ječmene. Díky tomu se kyselina v krvi spojí s minerálními látkami a vy budete moci lépe trávit.
Studená káva prospívá: čím teplejší kávu pijete, tím více je kyselejší, proto neodsuzujte ihned lahodný šálek dobré kávy ve studenější variantě. Překyselení organismu kávou můžeme eliminovat přidáním kardamomu nebo skořice
Diskusní téma: Překyselení organismu
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Znáte čínskou datli - jujube
04.08.2017 22:00Goji a jejich příspěvky pro zdraví
04.08.2017 19:52Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?
01.08.2017 21:4811 Přínosů vlašských ořechů pro výživu
31.07.2017 22:3614 přínosů pro zdraví, lněné semínko
28.07.2017 20:27Kurkuma
23.07.2017 23:42Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví
19.07.2017 21:40Datle, 13 zajimavých výhod
18.07.2017 23:38Překvapující benefity mandlí
18.07.2017 22:29 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce