Kakaový prášek

kakaový prášek se získává se z nepražených kakaových bobů odrůdy Arriba nacional  lisováním kakaových bobů za studena. Při lisování se Kakaové boby, čokoládakakaové boby zpracovávají tak, aby byli zachovány klíčové vitamíny, minerály, antioxidanty a především enzymy, které se ničí při teplotách nad 40°C. Zároveň si takto upravený kakaový prášek zachovává chuťové vlastnosti a vůni kakaových bobů. Kakaový prášek i kakaové boby májí více antioxidantů, omega kyselin a flavonoidů než např. borůvky, červené víno, černý nebo zelený čaj. Kakaový prášek je bohatý na  minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu. Čokoláda obsahující více jak 70% kakaa je považována za kvalitní.

Účinky kakaového prášku:

  • stimuluje uvolňuje svalstvo
  • rozšiřuje cévy a společně s hořčíkem a vitamíny řady B příznivě ovlivňují centrální nervový systém
  • podporuje pozitivní, mladistvou a jasnou mysl, má stimulující a povzbuzující účinky
  • syrový kakaový prášek je skutečným antidepresivem
  • přírodní afrodisiakum
  • slouží jako vynikající prostředek na doplnění energie a vitality
  • přispívá k posílení imunitního systému
  • silný antioxidant
  • velké množství hořčíku a železa
  • vhodný pro vegetariány, sportovce a clean eating
  • pomáhá proti stárnutí
  • zmírňuje deprese ( neurotransmitery - serotoninu, dopaminu a fenyletylaminu )
  • posiluje činnost mozku díky vitaminu B
  • pomáhá snižovat váhu a spaluje kalorie
  • při zvýšené horečce
  • snižuje cholesterol
  • při anémii
  • při srdečních problémech
  • proti únavě
  • zdroj volných radikálů
  • nepražený jako součást paleo a RAW stravy
  • podporuje optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol ( díky flavonoidům)

Hořká čokoláda a její účinky na zdraví

kvalitní sysokoprocentní čokoláda ( 75% a více procent) obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a žádný ztužený tuk

  • zdroj velkého množství minerálních látek (hořčík, draslík, měď, železo, vápník a fluor)
  • mírní úzkost a působí antidepresivně
  • chrání cévy
  • působí proti únavě
  • přírodní afrodisiakum
  • oddaluje vznik vrásek a působí proti stárnutí
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje vznik endorfinů v mozku
  • snižuje srážlivost krve

Kde koupit kakaový prášek?

Tip: Rozpuštěním v horkém plnotučném mléce získáme vynikající voňavou horkou „čokoládu”.

Použití kakaového prášku: ideální do koktejlů, dezertů a čokoládových snacků, pudingu, zmrzliny, pudingu

Upozornění: vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Skladování: neprodyšná uzavřená nádoba, na suchém místě se stálou teplotou, kakao rychle absorbuje vlhkost

Produkty s obsahem kakaa:

Kakaovo mandlový koktejl - 2 porce

Tenhle krémový lahodný koktejl je plný paleo superpotravin
  • 300g nakrájených banánových plátků ( 2-3 banány )
  • 10g kakaového prášku - 1 polévková lžíce ( nejlépe nepraženého )
  • 30g mandlového másla 
  • 5g vanilkového extraktu
  • 250ml kokosového nebo madlového mléka
  • 60-120ml ledové vody
  • 2-3 g mleté skořice
  • 60g kostek ledu
  • půl lžíce medu
Smíchejte všechny uvedené ingredience důkladně v mixéru. Vodu přidejte 60ml, pokud chcete mít koktejl řidší přidejte dalších 60ml a rozmixujte.
TIP do koktejlu můžete přidat hrst špenátových listů nebo lžičku spiruliny.

Jak používat kakaový prášek na čokoládovou masáž

  1. Připravte si 20 g kakaového prášku.
  2. Prášek vmíchejte do 50 ml masážního oleje
  3. Aplikujte na tělo pacienta.
  4. Po ukončení masáže osprchujte klienta teplou vodou.

Kávu pijte pouze bez mléka, protože může dřaždit slinivku a po delší době může způsobit až zánět slinivky. Vhodnější je cikorka ( je výživná a má čístící tlusté střevo jako kefír). Není vhodné kombinovat kávu s alkoholem. (alkohol v malém množství čístí krev)

Osvěžující nápoj Aztéků s kakaovým práškem

Kakaový prášek

Důvody pro omezení pití kávy

13.01.2017 10:37
neustále se vedou diskuze, jestli káva škodí nebo prospívá. Káva a její pití na jedné straně prospívá a na druhé škodí. Po přečtení stručném přehledu, který je uveden níže, je na Vás jakou cestou se vydáte... Výhody a pozitivní účinky pití kávy na zdraví: povzbuzující účinek omamná vůně...

Mýty o kávě

24.11.2016 00:11
O kávě se léta soudí, že zvyšuje krevní tlak. Na tom však není téměř žádná pravda. Je to mýtus, který se traduje desítky let. kofein má močopudné účinky, tělo si zvykne, a pak i z kávy dokáže získávat tekutiny pravidelné pití kávy pitnému režimu nevadí - nezpůsobuje dehydrataci stačí cca 1,2...

Diskusní téma: Kakaový prášek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...

18 Zdravých způsobů, jak jíst Chia semínka

05.06.2017 19:19
Známe základní fakta o tom, proč byste měli jíst Chia semínka a chutné způsoby, jak je přidat do svého jídelníčku. Chia patří mezi nejžádanější superpotraviny ve městě. Obsahují spoustu důležitých látek pro zdraví: osmkrát více omega-3 než losos o 30 procent více antioxidantů než...

10 pravidel pro mladší a pružnější mozek

04.06.2017 23:44
Následujících 10 pravidel je návodem, jak používat superfoods ve správné kombinaci s dalšími důležitými živinami s cílem maximalizovat účinky na zdraví a mozek. brainfood - potraviny pro výživu mozku Článek: Jídlo pro zdravý mozek Článek: 21 potravin, které vyživí váš mozek Článek: 7 mýtů o...

Kurkuma pomáhá léčit tyto neduhy

04.06.2017 12:39
Kurkuma (indický šafrán)je nezaměnitelné koření, které má typickou žluto-zlatou barvu a propůjčuje zemitou a ostrou chuť tradičním jihoasijským a blízkovýchodním jídlům. Ale když sečtete všechny známé zdravotní účinky kurkumy, je jasné, že je moudré používat kurkumu i u tradičních pokrmů. Za...

Superpotraviny sú drahá zbytočnosť. Nič nie je bohatší na živiny než vajcia!

03.06.2017 23:19
Väčšina ľudí si myslí, že stravovať sa zdravo je drahé. Bohužiaľ tomu nahráva falošný biznis sa superpotraviny a reštaurácie zamerané na vegánov, vegetariánov a makrobiotiky. Sú predražené. Ale zbytočne. Vsádzajú na dovážané superpotraviny, ktoré však nie sú v porovnaní s domácimi plodinami...

20 superpotravin, které jsou plné živin a posílí vaše svaly, kosti, zvýší vaši imunitu a bojují současně proti zánětům

28.05.2017 23:54
Opravdové jídlo je mnohem zábavnější než pojídání doplňků stravy a navíc obsahuje kombinace vitamínů a minerálů vytvořené přírodou. Těchto 20 potravin podpoří vaše srdce, kosti, mozek a dokonce i váš sexuální život Ústřice Měkkýši jsou obecně zdrojem zinku, vápníku, mědi, jódu, železa, draslíku a...
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>