Sezam černý

Doporučujeme konzumovat spíše sezam přírodní, tedy neloupaný, protože v něm zůstává uchováno více vitaminů a minerálů, které jsou uloženy černý sezamv obalu Černý sezam je chuťově o něco výraznější než světlý. Černý sezam je zdrojem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, B9, E a z minerálů obsahuje vápník, měď, železo, mangan, zinek, hořčík, draslík, fosfor, selen a sodík dále obsahuje 20% bílkovin, 50% rostlinných olejů , 16% sacharidů a 9% vlákniny

Sezamové semínko černé a jeho účinky na zdraví:

  • vhodné na výrobu rostlinného mléka
  • zdroj lignanů-antioxidanty (sesamolin, sesamolem a sesamin) a fytosterolů- fytochemikálie)
  • vhodné na nervy, proti depresím, úzkosti, stresu, podporuje mozkové funkce - brainfood
  • podporuje trávení působí proti zácpě
  • vhodný při anémii
  • vhodné při osteoporóze
  • urychluje hojení zlomenin
  • podporuje výživu vlasů, nehtů a kůže
  • působí jako prevence proti šednutí vlasů
  • posiluje obranyschopnost
  • podporuje metabolismus
  • reguluje krevní tlak
  • podporuje anti aging
  • chrání játra před poškozením volnými radikály ( sesamin)
  • prevence rakoviny tlustého střeva
  • černý sezam obsahuje protirakovinové látky včetně kyseliny fytové, hořčíku a fytosterolů - prevence proti rakovině
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • podporuje zdravý spánek
  • podporuje klouby a kosti (zdraví a flexibilitu)
  • pomáhá snižovat bolesti spojené s otoky a artritidou
  • pomáhá předcházet křečím u astmatických záchvatů, prevence onemocnění dýchacích cest
  • přes pozitivní působení na játra prospívá zraku a výživě očí (játra posílají čistou krev do očí a tak podporují jejich funkce)
  • prevence diabetu
  • posiluje zdraví srdce
  • snižuje hladinu cholesterolu (fytosteroly blokují produkci cholesterolu)
  • pomáhá k ochraně proti poškození DNA způsobené zářením
  • na kůži brání vzniku vrásek a pigmentaci
  • bělí zuby a reguluje zubní plak
  • více

Použití: na zahuštění polévek, do jogurtů, musli, kaší, salátů i pro přímou konzumaci (namočená přes noc jsou lépe stravitelná), nebo naklíčená - vodě 2 -3 dny

Doporučená denní dávka 10-15g

Diskusní téma: Sezam černý

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>