Pažitka

Pažitka je zdrojem beta-karotenu vitamínu C, K i vitamíny skupiny B (pyridoxin, kyselina pantotenová, niacin, riboflavin, thiamin, kyselina listová) a Pažitkacelé řady minerálů, jako je sodík, draslík,vápník, železo nebo fosfor
 

Pažitka a její účinky:

  • zdroj bílkovin
  • zdroj zea-xanthinu a luteinu
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje tvorbu trávicích šťáv
  • podporuje trávení a čistí střeva
  • usnadňuje zažívání při rekonvalescenci 
  • má protizánětlivé účinky
  • protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek
  • proti střevní parazitům a snižuje krevní tlak
  • chrání před rakovinou jícnu, žaludku, tlustého střeva, prsu i plic
  • velmi nízký obsah kalorií 30kal/100g
  • snižuje produkci cholesterolu (alicin)
  • snižuje tuhost cév
  • snižuje celkový krevní tlak
  • odporou tvorby kostí a jejich posilování
  • zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
  • účinná proti střevním parazitům
TIP: Pažitka má ráda světlé a slunné místo, můžete ji pěstovat i na parapetu. Pažitku nikdy nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat

Jak uchovávat pažit přes zimu?

Pažitka v soli se uchovává stejně jako zelená petržel. Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Dá do skleničky, hodně stlačí, nahoru dá vrstva soli. Zaváže a schová. Pažitka i petržel podrží svou chuť. Polévka, kterou zeleninu kořeníme, se jen málo solí.

Stejným způsobem může konzervovat i listy peptržele

 

Diskusní téma: Pažitka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Články superpotraviny

Omega 3 mastné kyseliny

30.07.2016 22:12
Všade o tom čítame a stále nie je až tak jasné, prečo a na čo nám vlastne omega - 3 je? Pokúsim sa to v tomto článku stručne objasniť. Omega 3 mastné kyseliny sú ľudovo povedané stavebné kamene pre tuky, ktoré sú pre nás a naše telo veľmi priaznivé. Vďaka týmto "stavbám" znižujú omega 3 mastné...

Tekvicové semienka do letného šalátu

26.06.2016 23:33
Tekvicové semienka sú vynikajúcim pomocníkom pre ochutenie nášho obedového šalátu, ktorý sa pre toto letné a krásne počasie úplne hodí. Nie je to ťažké na prípravu, aj to dobre chutí :) Príprava Čínska kapusta, paradajky, mozzarella, jarná cibuľka a čo Vás len napadne :) Zo semienok som pridala...

Chlorella vs. Spirulina

25.06.2016 07:36
V prvom rade si musíme ujasniť, že chlorella je riasa a spirulina je sinice. Spirulinu dokáže naše telo stráviť usušenú a nepomletou, kdežto chlorellu, ktorá je vysušená a neupravená nie. Chlorella obsahuje viac aminokyselín. Chlorella obsahuje väčšie množstvo vitamínu K, tryptofánu a kyseliny...

Jak na únavu při chmurném dnu?

20.06.2016 07:29
Chmurné počasí působí únavně, a proto jsem se rozhodla, Vám dnes doporučit něco málo nejen na povzbuzení, ale taky prospěšné pro Vaše tělíčko :) Guarana je života budič, který detoxikuje tělo a pročišťuje ho. Účinky guarany (Paulinie nápojná) Pomáhá při bolestech kloubů Snižuje chuť k...

Jednoduché a rychlé využití chia semínek

16.06.2016 20:15
 Chia semínka  dnes už známe snad všichni. Umíme je ale využít na maximum a s co nejmenší námahou? Tip na léto nebo skvělá vitaminová bomba po cvičení: Rozmixujeme libovolný počet hrušek a kiwi a přidáme chia semínka. Necháme chvíli uležet. Já jsem si k tomu přidala kustovnici...

S plody goji proti rakovině

10.06.2016 22:50
Kustovnice čínská - goji, pomocník proti rakovině? Plody goji jsou známé svými léčivými a antioxidačními účinky. Je tomu opravdu tak? Po desetiletí je kustovnice čínská využívána v čínské medicíně, kde se osvědčila při léčení řady nemocí, jako je například cukrovka, horečka, vysoký krevní tlak...

Značka superpotravin Mana míří do světa

23.05.2016 15:58
Co je Mana?  MANA dle vynálezce Jakuba Krejčíka je "superpotravina" nebo "superjídlo" , které plně nahradí běžné jídlo. Jedná se o prášek, který se smíchá s vodou a směsí olejů. Jeho hlavní devízou je to, že ho lze velmi rychle připravit i zkonzumovat. Je složený z co...

6 nápojů pro ploché břicho

03.05.2016 23:47
Sladký nápoj ( nebo balená limonáda ) může obsahovat až 68 gramů cukru a to není dobré pro vaše ploché břicho, Naštěstí existuje spousta osvěžujících nápojů, které můžete pít bez pocitu viny, a pomohou vám skutečně zhubnout.   Voda ochucená čerstvým ovocem, džbán vody s mátou a...

Novinky Květen 2016

01.05.2016 13:16
Novinky na webu superpotraviny, představení použití, účinky moringa datlový sirup Javorový sirup kokosový sirup hořčičný olej osvěžující nápoj Chia Fresca - návod Chia pudink - návod Švestky, potravina pro zdravá střeva Skupina potravin pro každý den Kde koupit...

Zdravé sladenie: javorový sirup, agáve, alebo obilný slad?

06.04.2016 00:11
Hľadáte alternatívy k tradičným cukrom? Zamerali sme sa na sirupy. Obilné slady a sirupy, sirup z agáve i javorový sirup môžete používať rovnakým spôsobom ako cukor alebo med. O tom, že klasický repný cukor je biely jed a je lepšie ho aspoň čiastočne nahradiť niečím iným, sa hovorí a píše stále...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 >>