Heřmánek pravý

Aktivní složkou heřmánku je bisabolol, který má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Nejznámější využítí heřmánku je ve formě bylinného čaje (používá se pouze heřmánkový květ). Heřmánek kvete bílými lístky okolo  žlutého květního lůžka, a to v období od června do srpna. Heřmánek je léčivá bylinka, která je zdrojem terpenů, flavonoidů, sterolů, silic, kumarinů, sacharidů a vitamínů.
Občas se pravý heřmánek plete s velmi podobným heřmánkem římským nebo rmenem rolním. Heřmánek pravý se ale pozná poměrně lehko, jelikož jeho typickým znakem je velmi intenzivní vůně a také žlutý vyklenutý střed květů. Heřmánek římský je naopak nižší a květy nemají charakteristickou vůni. Rmen zase nemá vyklenuté a duté lůžko středu květu a ještě má více listů než heřmánek pravý.
 
  • kvete od června do srpna a plodem je drobná neochmýřená nažka o délce asi 1 mm. 

Heřmánek a jeho účinky na zdraví:

  • prospívá spánku
  • zvyšuje vylučování žluči (silice)
  • je účinný při rýmě, kašli a nachlazení
  • posiluje imunitní systém
  • uvolňuje svaly a nervy
  • tlumí bolest hlavy
  • mírní pocení
  • protizánětlivé, antispastické a uklidňující vlastnosti
  • působí protizánětlivě a dezinfikuje sliznici
  • protinádorové účinky
  • antipyretické účinky (deriváty kyseliny benzoové)
  • působí proti stresu a úzkosti
  • uvolňuje a urychluje hojení bolestivých svalů
  • působí proti průjmu a břišním křečím
  • pomáhají s uvolňováním křečí (flavonoidy a terpeny)
  • využívá se i při mokvavých ranách, kožních vyrážkách a na kloktání při bolestech zubů
  • působí proti nadýmání a plynatosti
  • podporuje látkovou výměnu a následně přispívá k hubnutí
  • působí proti zánětům
  • při kašli a nachlazení
  • při bolestech zubů, vhodný na dásně a proti aftům
  • při menstruačních bolestech či problémech 
  • vhodný na vnitřní léčbu hemeroidů
  • více

Jak připravit heřmánkový olej?

až po hrdlo naplníme čerstvými heřmánkovými květy lahvičku, kterou zalejeme olivovým olejem, aby květy byly ponořené. Lahvičku dobře uzavřeme a necháme stát 14 dní na slunci. Skladujeme v chladničce. 

Koupele z heřmánku pak mají tišivý účinek a dobrý vliv na celý nervový systém. Během těžkých chorob a stavech vyčerpanosti se díky nim budete cítit zdravými a vnitřně uklidněnými. Využívá se také v pěstění krásy. Heřmánkový nálev se používá na umývání vlasů, ty se pak stanou vzdušnějšími a získají pěkný lesk.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

Lahvičku naplníme 

Fotogalerie: Heřmánek

Tato fotogalerie je prázdná.

Diskusní téma: Heřmánek

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>