Kopřivy/prhlava (Urtica dioica)

Kopřiva (list - Flores urticae a nať - Herba urticae) je léčivá bylinka, dokonalý jarní zdroj vitamínů, naši předkové považovali kopřivu za takřka zázračnou rostlinu.Právě mladé lístky obsahují nejvíc 
prospěšných látek. Můžete je přimíchat do salátu, udělat z nich nádivku, přidat je do pomazánky nebo s nimi vylepšit nebo přímo nahradit špenát. Pokud nechcete kopřivy jíst, můžete si z nich udělat rovněž prospěšný léčivý čaj. Kopřivy obsahují kyselinu křemičitou, takže působí močopudně a pročišťují tak především ledviny, ale i další vnitřní orgány. V listech je uloženo také mnoho minerálů (železo, hořčík a vápník), chlorofyl, příznivé organické kyseliny a vitaminy A, B2, B6 a C. Třísloviny v kopřivách rovněž pomáhají zastavit krvácení.
  • v žahavých chlupech obsahuje kopřiva pryskyřičný sekret
  • jednoletá kopřiva žahavka (Urtica urens), která je menší, ale o to pálivější

Využití kopřivy:

  • čaj z kopřivy přpravuje z čerstvých i sušených listů (čistí krev a organismus, podporuje imunitní systém)
  • přísada jídel, do salátů (alternativa špenátu)
  • v kosmetice (zabraňuje vypadávání vlasů, zamezuje tvorbě lupů a vlasům dodává lesk)
  • na zahradě - odpuzuje totiž mšice a housenky
  • ve válce používali na výrobu uniforem
  • pro krmení domácí drůbeže a králíků

Kopřiva a její účinky na zdraví:

  • očista těla (detoxikace)
  • prospívají ledvinám
  • působí proti zánětům
  • pomáhá při chudokrevnosti (anémie), podporuje krevní oběh
  • zdroj chlorofylu (podporuje metabolismus)
  • protiprůjmové a antivirové účinky
  • podporuje činnost slinivky a vaječníků
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • pročiští krev a podporuje krvetvorbu, má vysoký obsah železa
  • zdroj kyseliny křemičité a mravenčí
  • při zánětech močových cest, chorobném zadržování močení
  • vhodná při  kožních problémech (akné, lupénka, ekzémy), dně, artritidě
  • podporuje imunitní systém
  • vhodná při zahlenění žaludku a dýchacích cest
  • pomáhá zejména při nachlazení, zánětu močových cest a při poruchách ledvin (čaj)
  • vhodná při zúžení cév dolních končetin, ischemická choroba dolních končetin, ICHKK
  • vhodná při nemocech žlučníku, jater, plic, močového měchýře a sleziny
  • podporuje slinivku břišní
  • vhodná při močovém písku, ledvinovém písku a kamenech, zánětech močových cest a zástavě močení
  • při revmatu a revmatoidní artritidě
  • vhodná na kuří oko, podporuje rozpouštění kyselin močové v kloubech
  • zdroj elektrolytů (hořčík a vápník)
  • pomáhá zastavit krvácení (třísloviny)
  • snižuje i obsah cukru v krvi
  • působí proti pocení
  • více

Použití: mladé lístky do salátů, všude tam, kde se používá špenát (alternativa špenátu), do zeleninových zelených šťáv, smoothie, dají se sbírat i semena kopřiv, na koupele, na výrobu tinktury

Kontraindikace: nedostatečná činnost srdce a ledvin, nádorová onemocnění a křečové žíly, použití konzultujte s lékařem

Odvar se připravuje z čerstvých nebo sušených listů nebo kořene

Opylení: větrosnubná, opylovaná větrem

Kopřiva dvoudomá vděčí za svůj život někteří živočichové

  • motýly, hlavně babočky v čele s babočkou kopřivovou, které kladou vajíčka na spodní stranu listů, jež pak slouží vylíhnutým housenkám k obživě
  • berušky kladou v žahavých porostech kopřivy vajíčka, zvlášť mladé kopřivy totiž lákají velké množství mšic, které jsou hlavním zdrojem potravy dravých larev tohoto puntíkatého broučka.
Ukazatel kvality půdy:

Říká se, že kde roste kopřiva, tam je blízko člověk. Když se náhodou neobjeví na zahradě, určitě ji najdeme v křoví, u cest, v příkopech, podél vodních toků, na navážkách, ale taky třeba v opuštěných statcích a kravínech. Živnou půdou pro růst kopřivy jsou dusíkaté nánosy. Díky tomu ji lze podobně jako černý bez považovat za velmi spolehlivý indikátor vyššího obsahu dusíku v půdě.V půdě bohaté na dusík se daří okrasným i užitkovým rostlinám. Při jeho nedostatku trpí chlorózou listů, celkovým vyčerpáním a oslabenou imunitou.

Tinktura z kopřivy dvoudomé

Potřebujeme: 1 lžíci mladých kopřivových špiček, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup:kopřivu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky), nakonec přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 6 týdnů.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Kopřivy

Záznamy: 1 - 1 ze 1

Diskusní téma: Kopřivy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>