Pampeliška (smetanka lékařská)

pampeliška (smetánka lékařská) je léčivka, která kvete v průběhu dubna až srpna, na dutých stvolech jsou výrazné žluté květ, které hojně navštěvují včely. Po odkvětu (bílé koule-chmíří) se semínka opatřená padáčkem rozletí do okolí. Listy pampelišky mají typický kopinatý tvar. Čerstvé listy pampališky jsou zdrojem vitamínu C, A, vitamínů skupiny B, chlorofylu, betakarotenu inulinu, draslíku, sodíku, hliníku, mědi, železa, vápníku, křemíku.
 

Pampeliška, pro léčivé účinky se používá:

  • květ (používá se na výrobu sirupu, vína, medu, případně odvaru)
  • listy (do polévek, nebo místo špenátu), 
  • kořen (sbírá se před rozkvětem - březen a duben nebo po odkvětu během října) můžeme jej i sušit
  • stvol

Pampeliška a její účinky:

  • pomáhá čistit krev
  • působí proti dlouhodobé únavě
  • pomáhá při problémech s játry a žlučníkem
  • působí proti dně a revmatismu
  • detoxikace organismu
  • silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater (čerstvé listy)
  • elixír na játra (kořen)
  • povzbuzuje metabolismus (maldé listy)
  • podporuje trávení (kořen)
  • zdroj inulinu (nejpřínosnější kořen sbíraný na podzim)
  • podporuje vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin (kořen)
  • zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu (kořen)
  • zdroj elektrolytů (čerstvé listy)
  • zlepšuje činnost jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu (kořen)
  • pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy (pampeliškový sip - med)
  • více

Kořen pampelišky:

kořen (je nahořklý) pampelišky se sklízí brzy na jaře (v březnu, duben nebo říjen - listopad), po vytažení kořen důkladně omyjeme, nakrájíme podélně na kousky a sušíme je v troubě či sušičce do teploty 50 °C. Dříve se z kořene pampelišky připravovala náhrada kávy stejně jako z čekanky, kořen lze pojídat i v čestvém stavu..

Kořen pampelišky obsahuje také hořčiny, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, fytosteroly, slizovité i minerální látky, zejména draslík, měd, mangan. Nejčastěji se používá ve formě odvaru. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, tj. v březnu, při chladnějším počasí i v dubnu nebo v srpnu a v září, tj. na konci vegetačního období rostliny. Květy pampelišky sbíráme od dubna do června a listy pampelišky od května do září.

Čerstvé stvoly pampelišky:

čerstvé stvoly důkladně omyjte a můžete je žvýkat
 

Čerstvé listy pampelišky:

listy se sbírají před rozkvětem (březen až duben nebo až v říjnu) konzumují se čerstvé nebo sušené, hodí se do jarních salátů
  • zdroj chlorofylu a vitamínů skupiny B

Jak vyrobit tzv. pampeliškový med s meduňkou

na výrobu medu potřebujeme třtinový cukr, pampeliškový výluh, citronovou šťávu a vodu.  Vaříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a květy z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků).
Postup:  Paříme společně roztok třtinového cukru, vody, citronové šťávy a výluhu z pampelišek (můžeme přidat i mátu, tymián či mateřídoušku), pampelišku též můžeme nahradit černým bezem nebo mladými výhonky jehličnanů - smrků). Druhý den jemně přecedíme přes plátno, přisypeme cukr a na mírném plameni vaříme tak dlouho, až med získá konzistenci hustého sirupu - trvá to asi hodinu( pokud budeme vařit déle bude pampeliškový med hutší). A můžeme nalévat do sklenic.
Potřebné ingredience:
  • pampeliškové květy 120 g
  • meduňka 3 snítky
  • citron (chemicky neošetřený) 1 ks
  • cukr 1000 g
  • voda 1000 ml 
Včelí med je v základu roztokem glukózy a fruktózy ve vodě (mimoto obsahuje malé procento pylů, enzymů, bílkovin a dalších látek).
 
zdroj: ireceptář
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Fotogalerie: Pampeliška

Diskusní téma: Pampeliška

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>