Sléz lesní

Sléz lesní je léčivý bylina, pochází ze Středomoří, ale pěstuje se i u nás. Je zdrojem slizu, tříslovin, silic, šťavelanu vápenatého, pektinu a cukru. Pro léčebné účely se sbírají listy a květy, které jsou mnohem účinnější než listy. Sléz se pěstoval už od raného středověku jako magická rostlina na výrobu amuletů i jako léčivka  Sléz maurský se pěstuje jako letnička, dává vyšší výnosy a snadněji se pěstuje.¨než sléz lesní.
  • Sléz přehlížený (Malva neglecta), mají téměř totožné léčivé účinky
  • Sléz maurský (Malva mauritiana), mají téměř totožné léčivé účinky

Sléz lesní a jeho účinky:

  • při hojení zanícených ran, atopickém ekzému, lupénce nebo kožních zánětech (obklad)
  • chrání a regeneruje sliznice a pokožku
  • urychluje hojení sliznic
  • vhodný při  kašli, zánětu horních dýchacích cest a průdušek
  • zmírňuje svědění a obnovuje růst nových buněk pokožky
  • při onemocněních cest dýchacích (katary, záněty, podporuje rozpouštění hlenů, zmírňuje kašel)
  • obsažené silice rozpouští hleny a uvolnují napětí, napomáhají tak jejich vykašlávání
  • při zánětech mandlí a dutiny ústní (kloktadlo)
  • podporuje zažívání, uklidňuje průjem
  • při žaludečních a střevních problémech
  • vhodný při laryngitídě, faryngitídě a chřipce a nachlazení se obvykle kombinuje s např. s kořenem proskurníku
  • více

Použití: na přípravu macerátu, čaje, na přípravu tiktury, obkladů a kloktadla

Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Sběr: květy a listy od června do září

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

   

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>