Shitake
Japonská houba Shiitake ( šitake ) česky houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes nazývaná také elixír života nebo houba dlouhověkosti, Má světle až tmavě hně dý klobouk, velký až 10 cm. Je zdrojem riboflavinu (vitamín B2), niacinu (vitamin B3) a vitamínu D2. bsahují všech osm esenciálních aminokyselin a esenciální mastnou kyselinu zvanou kyselina linoleová, které mohou podporovat budování svalů a zlepšovat trávení.
Houba Shiitake a její účinky:
- posiluje celkovou obranyschopnost organismu
- pravuje množství cholesterolu v těle
- má protivirové a protirakovinné účinky
- vhodné pro vegetariány jako náhrada masa
- chrání játra
- má antibakteriální, antivirové, protiplísňové a antiparazitální účinky
- zdrojem vitaminu řady B a vitaminu D
- příznivě ovlivňuje metabolismus tuků
- podporuje léčbu únavového syndromu
- podporuje léčbu HIV
- při léčbě jater (cirhóza, hepatitida)
- trávicího systému (léčba žaludečních vředů)
Shitake nachádza všestranné použitie v orientálnej i európskej kuchyni najmä pri redukčných, makrobiotických a vegetariánskych diétach. Má veľmi nízku energetickú hodnotu. Nasýti, chutí a pritom nás nezaťaží prebytočnú energiou - nepriberá sa po nej. Pomocou shitake môžeme v našom jedálničku nahradiť mäso alebo ju možno použiť na dochutenie všetkých druhov mäsitých pokrmov. Shitake je výborným doplnkom ku kuraciemu a králičiemu mäsu. Znamenite sa hodí do polievok a omáčok.
Shitake môžeme upravovať všetkými tradičnými spôsobmi. Môžeme ich dusiť, smažiť, grilovať, fritovať, zapekať a prípadne aj údiť. Aby vynikla ich výrazná a jedinečná hubová chuť, pri dusení šetríme vodou a huby podlievame minimálne. Dusené shitake sú vhodné na prípravu šalátov, napr. S paradajkami, hlávkovým šalátom alebo s kapustou. Shitake môžeme obaľovať ako rezne alebo je smažiť ochutené iba rascou a soľou. Pri grilovaní môžeme shitake potierať zmesou oleja, cesnaku, citrónovej šťavy a soli.
TIP: Shiitake na česnekovém másle (2 porce) Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.
- 200 g shiitake čerstvé
- 15 g másla
- 2 rozetřené stroužky česneku
- 1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny (petržel, koriandr, kopr)
- kmín
- 1 čl citrónové šťávy
- strouhanka
Články superpotraviny
Zelené potraviny
22.09.2017 22:41Zázračný maralí kořen
18.09.2017 15:56Maca paruánská, peruánská viagra
18.09.2017 14:43Jak lépe vstřebávat hořčík?
18.09.2017 14:28Jak zmrazit sklizenou zeleninu?
07.09.2017 08:12I superpotraviny mohou škodit
30.08.2017 20:25Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky
30.08.2017 12:36Základní informace o jódu
17.08.2017 20:40Poznáte všetky účinky mrkvy?
16.08.2017 22:55 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce