5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15

Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit.

Více bílkovin ve stravě

Proteiny jsou pomocníci, kteří dokáží vyrovnat hladinu cukru v krvi. Což je v tomto našem boji ideální první krok. K potravinám, které v sobě mají ty správné bílkoviny, patří:

Větší příjem zdravých tuku

Naše tělo může spálit cukr pro tvorbu energie nebo může pro tvorbu energie spálit tuk. Pokud přestaneme tělu dodávat cukr, začne více konzumovat právě tuk. Tímto způsobem tak Vaše tělo začne spalovat ty správné tuky a pomůže zahájit proces hubnutí. Důležité je, aby šlo o zdravé tuky. Zde se doporučuje, abychom se zaměřili na středomořskou stravu. Do středomořské stravy jsou zahrnuty:

  • Čerstvé ovoce a zelenina (např: špenát, lilek, artyčoky, květák, rajčata, fenykl..)
  • Ořechy (např.: mandle)
  • Semínka (např.: sezamová semínka, chia semínka, bazalková semínka)
  • Kokosový olej, Olivový olej
  • omega 3
  • Drůbež
  • Sýry
  • máslo (zelené máslo), mléko (zelené mléko), Vejce (zelené vejce), Kozí mléko
  • Luštěniny a fazole
  • Bylinky (např.: oregano, petržel, rozmarýn)
  • Ryby, mořské plody 
  • Voda, čaj
  • Sklenku červeného vína s obsahem resveratrolu

Přidejte do svého jídelníčku spoustu vlákniny

Díky vláknině se budeme cítit déle sytí. Díky tomu je v těle podpořena detoxikace. Vláknina uvolňuje cukry obsažené ve stravě postupně. Doporučuje se denně mít přísun cca 35-40 gramů vlákniny. Proto si jídelníček obohaťme např. o:

Doplnění vlákniny je také vynikající pro snížení výskytu cukrovky, vysokého tlaku, ledvinových kamenů, srdečních chorob, aterosklerózy, zácpy, crohnově nemoci, průjmu, hemeroidů, obezity a žaludečních vředů. Myslím, že tohle je až moc velké plus na to, abych se opravdu nad svým zdravým zamysleli a dopřáli si více vlákniny ve svém jídelníčku!

Jezte více potravin, která v sobě obsahují probiotika

Kyselejší potraviny jako je například jogurt nebo  kefír  jsou v boji s bakteriemi perfektním pomocníkem. Také jsou skvělé pro snížení chutě na sladké. K dalším potravinám tohoto druhu se řadí:

  • zelí
  • jablečný ocet
  • citrónová šťáva
  • kombucha
  • kokosový kefír
  • sýr
  • tempeh

Zkuste vyměnit cukr za stévii

Stévie je přírodní sladidlo, které se v dnešní době používá jako alternativa cukru. Je dobrá jako pomocník při překonání chutě na sladké. Máme 2 druhy stévie:

·        Zelený list stévie – je druh nejméně opracovaný. Listy stévie jsou vysušené a zpracované do práškové podoby. Tento prášek je sladký až 40x více než normální cukr. Stévie má nahořklou chuť.

·        Stévie výtažky – některé výrobky už v dnešní době dokáží oddělit sladkou a nahořklou chuť stévie. Tento typ sladidla je po zdravotní stránce lepší než některé druhy sladidel. Tento druh stévie je 200x sladší než běžný cukr.

Na mém eshopu bych Vám mohla nabídnout hned několik variant stévie. Mám pro Vás tabletky nebo kapky s různými druhy příchutí nebo stévia prášek.

Nejlepší alternativy místo cukru

Dalším pomocníkem, jak se zbavit chutě na cukry, jsou jeho přírodní náhražky.Přírodní sladidla

1) Med – jedna lžíce má 64 kalorií a má daleko lepší dopad pro naše glykemické zatížení.

2) Datle – obsahují vitamín B6, mangan, měď, draslík a železo. Jsou snadno stravitelné a jsou dobré pro správný metabolismus.

3)  Cukr z kokosu – je v poslední době velmi oblíbený, jelikož obsahuje spoustu minerálních látek s nízkou glykemickou zátěží.

4)   Javorový sirup – je skvělým zdrojem vápníku, zinku, manganu a draslíku. Javorový sirup je bohatý na antioxidanty. Javorový sirup je přírodní sladidlo, které pomáhá snižovat oxidační stres.

5)  Melasa – se získává přímo ze surového třtinového cukru, varem. Melasa je bohatá na živiny.

6) Balsamikový ocet – je plný antioxidantů a je vynikající na zdravé trávení.

7)  Banánové pyré – banány jsou bohatým zdrojem vitamínu B6 a C, mají spoustu vlákniny a draslíku.

8)  Yacon

Tak co? Už aspoň trošku víte, jak zahnat chuť na sladké tak, aby to nebylo příliš drastické? Jaro je už za rohem, tak je na čase se do této obměny co nejdříve pustit ;) 

Zdroj: harera.cz

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>