Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15

pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon.

Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě

Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut) stačí vystavit jejich působení, takto vzniklý kvas obsahující alkohol zahřát a výpary pak vést do chladiče, kde z nich při nižší teplotě zkondenzuje koncentrovaný alkohol – pálenka. Kvasy pro pěstitelské pálení se u nás připravují zejména z plodů slivoně (švestek, durancií, rynglí)

  • švestky mají výtěžnost  10 l  a víceze 100 l kvasu
  • mirabelky, meruňky, broskve, hrušky, třešně, višně mají výtěžnost 5-9 l ze 100 l kvasu
  • jablka strouhaná mají výtěžnost ze 100 l kvasu získáme kolem 7 l destilátu
  • zkvašený vylisovaný mošt z jablek (calvados)  výtěžnost ze 100 l „jabčáku“ získáme až 12 l lahodné pálenky
  • více

Víno ze zahradního ovoce

Ovocná vína připravujeme z ovocné šťávy, vody a cukru. Ovocná šťáva je lepší než drť, která občas do vína přenese pachuť uvolněnou z podrcených semen a slu­pek. Nejjednodušší je použít odšťavňo­vač nebo rozdrcené plody několikrát přecedit přes jemnou textilii. Ovocná šťáva by neměla přijít do kon­taktu s kovovou nádobou ani s kovovým nádobím. Základní podmínkou úspěchu je čistota v průběhu celého procesu. Většina ovocných šťáv je oproti hrozno­vému moštu kyselá a při výrobě je po­třeba přidat vodu a cukr. Tak snížíme podíl kyselin a naopak zvýšíme podíl cukrů. Příliš kyselé šťávy špatně kvasí a mají snahu octovatět.
 
  • Vodu nejprve svaříme s cukrem a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Smícháme ji s ovocnou šťávou a přidáme vinné kvasinky. (Z osobní zkušenosti doporučuji tekuté kvasinky, s nimiž je snadnější práce).
  • Můžeme přidat takzvanou živou sůl pro kvasinky, a to v množství 2 g na 10 l moštu.
  • Takto připravený a dobře rozmíchaný mošt naléváme do skleněných demižonů, které plníme maximálně do dvou třetin objemu a uzavíráme je speciálními kvas­nými zátkami.
  • Šťáva nejlépe kvasí při 20 °C, proces trvá nejčastěji 6–8 týdnů. Ukončení lihového kvašení signalizuje i ukončení úniku bublinek oxidu uhličité­ho zátkou.


 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>