Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31

níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě a regeneraci (hudba, joga, meditace..). Klíčový faktor pro dlouhověkost je strava a občasný půst.

Antioxidanty

antioxidanty omezují činnost volných radikálů ( omezují proces oxidace). Tyto látky jsou vysoce reaktivní a velmi rády se spojují s jinými 

antioxidantysloučeninami, které mění. Tím mohou poškozovat buňky a imunitní systém. Dokonce mohou napomoci vzniku mnoha nemocí, ucpávání tepen, ničení kloubů a nervové soustavy a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk. Z hlediska konzumenta lze hodnotit přítomnost antioxidantů v potravinách kladně, jednak prodlužují jejich trvanlivost, jednak jejich užívání má příznivé účinky na jeho zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny.

Mezi antioxidanty patří ořechy (mandle, kešu, vlašské ořechy, lískové ořechy, para), ovocné šťávy (granátová šťáva, acai, noni, šípek, rakytnik řešetlákový) , bobulovité plody (goji, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, arónie, rozinky, amalaki, datle, fíky atd.), koření (kurkuma, zázvor, skořice, česnek), zelenina (rajčata, brokolice, dýně, batáty, červená řepa, mrkev, ...), zelené potraviny (chlorella, spirulina, ječmen, moringa).

Omega 3 mastné nenasycené mastné kyseliny

Omega 3 jsou stavebními kameny mozku, nervového a endokrinního systému. Podílí se na výstavbě buněčných membrán, mají protizánětlivé Omega 3účinky, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění, regulují hladinu cukru v krvi. Omega 3 kyseliny jsou zdravé tuky, které jsou nezbytné pro náš organismus, které jseu obsažené v panenských za studena lisovaných olejích (konopný, kokosový, lněný, sacha inchi, dýňový), rybách (losos, tuňák, ančovičky), semínkách (chia, lněná, konopná, černucha setá, quinoa, sacha inchi), zelenině (listová zelenina, dýně, kapusta) a ořeších (vlašské ořechy, para, mandle)

  • kyseliny alfa-linolenové (ALA) -  obsahují  lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina
  • kyseliny dokosahexaenové (DHA) -  esenciální kyseliny živočišného původu
  • eikosapentaenová kyselina (EPA) -  esenciální kyseliny živočišného původu
 

Zinek a koenzym Q10

Kromě zdravých tuků a antioxidantů dodají ořechy vašemu tělu také pro pleť klíčový minerál zinek. Dále i populární koenzym Q10, který tělo s přibývajícím věkem omezuje jeho produkci.„Tato látka má regenerační účinky, podporuje správnou činnost srdce, je to takový malý elixír mládí. Zinek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Kromě ořechů obsahuje zinek a Q10 také brokolice a mořské plody
  • ořechy, maso, ryby, mořské plody, zelenina (brokolice, špenát) - koenzym Q10
  • ořechy, semínka (slunečnice, dýně), obilné klíčky, listová zelenina - zinek

Železo

Kvůli nedostatku železa se pokožka vysušuje, bledne, navíc slábnou vlasy i nehty, což vede k celkově staršímu vzhledu. Proto je nutné tuto Železominerální látku svědomitě doplňovat prostřednictvím stravy. Mezi nejlepší zdroje železa patří quinoa, vajíčka, červené netučné maso, mořské plody, ořechy, listová zelenina a luštěniny.
 

Koření

koření patří do skupiny superpotravin, které vylepšuje chuť a vůni pokrmů a je takovou třešničkou na dortu potravinové pyramidy. Získává se z listů, plodů, odenků, kůry, kořene, natí a dalších části rostlin. Koření má velmi příznivý vliv na lidské zdraví, to znali již dávné civilizace v Indii, Číně, Africe a Americe.
  • kurkuma, zázvor, skořice, česnek, černý kmin, chilli
  • více

Recept na ranní nápoj na podporu dlouhověkosti:

citronová voda s kurkumou (štáva s poloviny citronu, šálek vlažné vody, čtvrt lžičky kurkumy, osmina lžičky medu, špetka skořice a ohříváme) pijte každé ráno, když je nápoj teplý

 

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>