Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36

Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst Včelí domácí medvaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.. Klíčovým faktorem pro jejich dlouhou životnost je jejich správné zpracování, skladování a další podmínky. Další alternativou je zamražení surovina a potravin při teplotě více jak  -10°C. 

Seznam surovin pro dlouhodobé skladování

  • Včelí domácí med (bez jiných škodlivých složek) - odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie a také malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů
  • Slivovice - skleněná sklenice a dobře utešné víčko, pokud jsou zakopané v zemi vydrží desítky roků
  • Ocet - kyselost dosažená při fermentaci zabraňuje tomu, aby v octu rostly nějaké další bakterie. Díky tomu je u octa zaručené, že dlouho vydrží.
  • Víno - archivní (ve vlhkých sklepích v temnu při teplote cca 5°C)
  • Cukr (třtinový, xilitol..) a sůl (jedlá himalájská sůl je podzemí miliony roků a postupně se těží, mořská, rafinovaná atd.) - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou - tyto suroviny jsou ideální pro konzervaci . Pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží tzv. navěky. Proto se sůl používá při výrobě šunky a cukr při výrobě marmelády.
  • Tmavá čokoláda s obsahem kakaa větším jak 70%, nejlépe 90% - pokud je uchovávána při konstantní teplotě na temném místě, může čokoláda vydržet i roky
  • Sušené luštěniny - klíčem je zpracování a skladování, sušením se zvyšuje koncentrace cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky. Pokud se k nim dostane vlhkost, při skladování, začnou luštěniny plesnivět..
  • Bílá rýže bez tuků a otrub - pro dlouhodobou trvanlivost rýže je klíčová atmosféra a teplota, pokud se skladuje v plechovkách vydrří až 30 roků. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Neplatí to ale pro hnědou, červenou nebo černou rýží - protože obsahují tuky a otruby, které se mohou rychleji kazit. Hnědá rýže, ačkoliv je často považovaná za zdravější, nevydrží tak dlouho. Vláknité plevy totiž obsahují nenasycené tuky, které mohou žluknout a rýži znehodnotit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a je cítit jako stará barva, raději ji vyhoďte.
  • Sójová omáčka - díky kombinaci soli a fermentace vydrží min. 5 roků

Mezitradiční způsob dlouhodobého skladování potravin a surovin patří:

  • Konzervy
  • Zavařené maso a zavařeniny
  • Fermentované výrobky
  • nakládání do soli
  • džemy  s použitím cukry vydrží i roky
  • med se také používá na konzervaci, je to dáno vysokým obsahem cukru a zamezení přístupu vzduchu
  • alkohol (výluhy z bylin, prodů a rostlin)
Zdroj globe.cz

Diskusní téma: Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>