Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57

Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví.

Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurtJogurt s musli a ovocem

  • řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko
  • má vyšší nutriční hodnotu
  • zdroj živých bakteriálních kultur, navozuje pocit sytosti

Do ovocného smoothie použijte bobule čerstvé místo banánu

  • bobulové ovoce obsahuje méně cukru než banán (jeden banán obsahuje cca 14 g cukru)
  • čerstvé bobule jsou zdroj vitamínů (vitamin C) - borůvky, brusinky, arónie, hroznové víno, meruňky, dřínky, rakytnik
  • pestrou nabídku máte celé léto až do podzimu
  • zdroj vlákniny (banán má také vysoký obsah vlákniny), energie a svěžesti
  • můžete také použít čerstvě vylisované šťávy ze sezónního ovoce

Místo proteinového prášku používejte ořechová a semínková másla

ořechová a semínková másla navíc obsahují i zdravé tuky a zajišťují tak větší pestrost
  • jsou také zdrojem proteinů
  • obsahují zdravé tuky
  • snadnější konzumace

Místo grilovaného kuřete použijte zdravé luštěniny 

Používejte skutečné sýry místo zpracovaných

  • podporujete místní producenty (např.ovčí a kozí sýry)

Místo sendviče konzumujte zelozrnný chléb

  • semínka jsou zdrojem enzymů, které snadněji absorbují minerály
  • jsou zdrojem vlákniny
  • chléb je výživnější s větším obsahem vlákniny
  • dobře zasytí

Nahraďte ledový salát špenátem nebo jinou tmavou listovou zeleninou

  • špenát má větší obsah antioxidantů, vitamínů a minerálů, které bojují proti chorobám

Vyhněte se uzeninám s použitím separátu a používejte kvalitní "zelené maso"

  • "zelené maso" (chovy s výběhem a zeleným krmením) je zdrojem energie, maso je prorostlé tukem a snáze se připravuje
  • mezi nejkvalitnější patří dančí, králičí, krůtí a telecí
  • při přípravě masa použijte med, zvyšuje kyselost a tím podporuje lepší trávení masa
  • zdroj vitamínu B12
     

Tip: pokud superpotraviny skladuje, ukládejte je do sklenic nebo keramiky

  • plastové obaly obsahují ftaláty, které se mohou být toxické
  • produkují se nerozložitelné plasty, které zamořují životní prostředí

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>