Kdoule (Cydonia vulgaris)

Kdoule je podobná tvarem a barvou jablku nebo hrušce - kříženec, žlutý plstnatě chlupatý dužnatý trpký plod je bohatým zdrojem vitaminu C, Kdoulevitamínů skupiny B, zinku, vápníku,  draslíku, mědi, železa, fosforu a vlákniny. Také je bohatá na určité organické sloučeniny, jako jsou katechiny, epikatechiny, limonen a různé další fytonutrienty, které přispívají ke zdraví organismu. 
  • v syrovém stavu je dužnina téměř nepoživatelná, tuhá, kyselá a trpce svíravá
  • ideální je plody krátce povařít nebo podusít - příjemně voní a hlavně lahodně chutnají
  • jsou vydatným zdrojem pektinu

Kdoule a její účinky na zdraví:

  • podporuje odolnost organismu (vitamin C)
  • podporuje očistu těla, díky vysokému obsahu vlákniny
  • podporuje metabolismus a podporuje proces hubnutí
  • díky obsahu draslíku pomáhá udržet správnou hladinu krevního tlaku a usnadňuje účinný přenos tekutin v buňkách těla
  • zdroj antioxidantů, hrají klíčovou roli v prevenci různých druhů rakoviny
  • přispívají k léčbě atopické dermatitidy a dalším kožním onemocněním
  • podporují trávení
  • snižují výskyt vrásek a pomáhají chránit pokožku před účinky UV záření
  • antirevmatické účinky (pečné nebo dušené kdoule)
  • více
Kdoule se používají hojně na vaření a pečení, protože ovoce je příliš tvrdé na konzumaci a navíc obsahuje hodně hořkých tříslovin.
 
Kontraindikace: před přípravou jakékoliv pokrmu vyjměte semínka z plodů kdoule - obsahují látku amygdalin, která se v žaludku promění v kyanid . Větší konzumace semen kdoule může vést k otravě.
TIP:  pár kousků zarlého ovoce si schovejte a vložte je volně do prádelníku nebo na dno skříně, stejně jako to dělaly naše babičky. Kdoule bude postupně vysychat a přitom dodá vašemu oblečení jemnou nezaměnitelnou vůni. Ta má navíc žádoucí pozitivní účinky – dokonale odpuzuje šatní moly.

 

Články superpotraviny

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>