Homocystein (hcy)
homocystein je toxická aminokyselina (vzniká přirozemě při metabolismu z aminokyseliny methioninu), která byla objevena v roce 1932. Vědce však začala zvýšeně zajímat teprve od roku 1962, kdy byla stanovena nová klinická jednotka nemoci – homocystinurie, tedy výskyt homocysteinu v moči.
- čím nižší hladina homocisteinu, tím lépe (4-10)
Pokud v organismu probíhá vše tak, jak má, buněčný homocystein se v průběhu látkové výměny rozloží na dále zužitkovatelné neškodné látky. K tomuto procesu jsou nutně zapotřebí některé vitaminy skupiny B - B9 kyselina listová, vitamin B6 a B12, někdy i B2. Jestliže nejsou přítomny v dostatečném množství, dochází k poruchám, homocystein zvyšuje hladinu v krvi a vzniká takzvaná hyperhomocysteinemie.
- vysoká hladina homocysteinu (hyperhomocystemie) není příčinou, ale pouze následkem nedostatku vitamínů B11 a B12 - (důsledkem je potom Infarkt, mrtvice, Alzheimerova choroba...)
- zvýšená hladina homocisteinu slouží jako indikátor nedostatku kyseliny listové u osob se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních chorob
- zvýšená hladina homocysteinu poškozuje enzymy, bílkoviny, cévní stěny, podporuje vznik cholesterolu a volných radikálů, narušuje biochemické reakce
- čím vyšší je koncentrace homocysteinu v krevní plazmě, tím větší je i riziko vzniku civilizačních chorob
Co způsobuje vyšší hladinu homocysteinu?
jde o soubor tzv. civilizačních onemocnění. Vysoká koncentrace homocysteinu (společně s nedostatkem mikronutrientů a celkovým překyselením organizmu) patří mezi hlavní příčiny civilizačních chorob:
- kardiovaskulární onemocnění srdce a cév
-
žaludeční a dvanáctníkové vředy
-
zánětlivá onemocnění střev
-
revmatismus
-
demence včetně Alzheimerovy choroby , Parkinson, roztroušená skleróz
-
chronický únavový syndrom
-
poruchy plodnosti, předčasné porody
-
potraty, vrozené vývojové vady plodu
-
alergie
-
pokles imunity
-
nádorová onemocnění
-
zvýšení hladiny škodlivého LDL cholesterolu
- překyselování organismu
- působí na rychlou tvorbu vrásek
Otrava homocysteinem vzniká nenápadně, je dlouhodobá a až dosud zůstávala skrytá za různými výše uvedenými chorobami. Při poruše metabilismu se homocystein hromadí v buňkách, přechází do krve a začne vyvolávat shora uvedená poškození. Je k tomu vybaven značnou toxicitou a chemickou agresivitou. Vitamíny skupiny B - B6, B9 - kyselina listová a B12 zajišťují proměnu homocysteinu v neškodící látky.
Rizikové skupiny, kde může být vyšší hladina homocisteinu:
- vegani a vegetariáni (chybí vitamin B12) - může mít homocystein hladinu 60
- alkoholici
- kuřáci
- lidé nad 50 let (s věkem hladina homocysteinu stoupá)
- těhotné
- obecně je u mužů hladina vyšší než u žen
Co můžeme udělat pro normalizaci hladiny homocysteinu?
- omezit konzumaci průmyslově vyráběných potravin (tavené sýry, uzeniny, těstoviny, knedlíky, pečivo, sladké pečivo, sladká jídla, slazené limonády) - clean eating
- změna stravovacích návyků (vysoký příjem vitamínů)
- upravit acidobazickou rovnováhu
- užívat přesně stanovené dávky zcela obyčejných vitamínů, které snížují toxický homocystein až k hranici absolutní bezpečnosti 6,4 mmol/l.
- vitamin B9 - přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu
Přírodní zdroje vitamínů skupiny B
- semínka (chia semínka, slunečnice, len, sezam, bazalka..)
- ořechy (mandle, kušu, vlašské ořechy..)
- listová zelenina (špenát, kapusta, salát, zelí..)
- obilniny (Quinoa, teff, chia semínka, celozrnná rýže)
- luštěniny (čočka, fazole, cizrna)
- játra, maso, mléko,vejce
- rajčata, brokolice, chřest, avokádo ( B6, B9, B5, B1, B2, B3)
- červená řepa
-
B9 kyselina listová: tmavě zelená listová zelenina, mrkev, kvasnice, játra, žloutky, meruňky, avokádo, dýně, fazolě a celozrnné obiloviny.
-
Vitamin B6 pyridoxin: pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, otruby, játra, ryby, sójové boby, neloupaná rýže (červená, hnědá, černá), vejce, ořechy, ovesné vločky, melasa, zelí, kapusta, pohanka a listová zelenina. Vařením, skladováním a zpracováním se ztrácí až 50% vitamínu B6
- Vitamín B12: játra, hovězí, vepřové a rybí maso, vejce, mléko, mléčné produkty. Vitamin B9, B12 a železo působí v interakci,měli by být v rovnováze
Odkazy na vědecké práce o homocysteinu
POTRAVINA | B6 pyridoxin | B9 kyselina listová | B12 kobalamin | Železo |
Avokádo | ano | ano | ne | ano |
Špenát | ne | ano | ne | ano |
Červená řepa | ano | ano | ne | ano |
PIVOVARSKÉ KVASNICE | ANO | |||
JÁTRA | ano | ano | ||
HOVĚZÍ MASO | ano | ano | ano | ano |
VEPŘOVÉ MASO | ano | ne | ano | ano |
RYBY losos | ano | ne | ano | ano |
MLÉKO | ano | ano | ano |
ne |
Vejce | ano | |||
CIZRNA | ano | ano | ne | ano |
Biochemické zdraví - Dr. Hořejšová
Diskusní téma: Homocystein
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?
17.10.2017 19:41Umíte si udělat zlaté mléko?
13.10.2017 23:03Máte bolavé klouby?
13.10.2017 22:49Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?
12.10.2017 23:17Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny
30.09.2017 22:57Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy
29.09.2017 21:07Jak připravit domácí netypické sirupy?
28.09.2017 20:565 kroků, jak snížit chuť na sladké
22.09.2017 23:15Výhody zdravého jídelníčku
22.09.2017 23:06 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce