Máčení

pro máčení ve vodě jsou vhodné semínka, ořechy, obiloviny, pohanka. Mačením jsou uvedené potraviny lépe stravitelné. Další možností je fermentace, které se nejčastěji používá u zeleniny (kvašené zelí, okurky atd.). Další alternativou je klíčení semínek (ješmen, řeřicha, vojtěška, hrách, brokolice ) obilovin, luštěnin...

Semínka

semínka zalijeme vodou a pár hodin nechat nabobtnat. Semínka pustí sliz a jsou tak lépe stravitelné v trávícím traktu a mohou se využít včechny obsažené žininy. Nejčastěji se používají
  • chia semínka
  • bazalková semínka
  • lněná semínka
  • slunečnicová a dýňová semínka
  • zeleninová semínka

Ořechy

  • vlašské ořechy - mášíme min 8 hodin, potom jsou křupavé, čerstvé a měkkě
  • kešu - stačí cca 2-3 hodiny, pokud je to déle velmi změknou a již nemají dobrou chuť
  • mandle - peckovice máčíme cca 8 hodin
  • lískové ořechy - máčíme jeden až dva dny

Obiloviny

Obilí dáme do vhodné nádoby (dobře poslouží například zavařovací sklenice), zalijeme vodou, a necháme bobtnat. Délka máčení závisí na mnoha faktorech, především na druhu a stáří semínek. Necháváme je ve vodě tak dlouho, až naberou dostatek vody, změknou a dají bez potíží rozkousnout. Alespoň 2x denně vyměňujeme vodu v nádobě, aby se nezačala kazit, je-li teplo, i vícekrát. Oves obvykle stačí máčet ½-1 den, žito až 2 dny. Pokud obilí potom hned nespotřebujete, už je nemáčejte, jen uchovejte v ledničce, a přibližně 2x denně proplachujte čistou vodou. Obilky zůstanou “živé” po několik dní.
  • ječmen
  • oves
  • žito
  • pšenice

Pohanku též máčíme, ale jiným způsobem než obiloviny a ořechy. Určené množství pohanky (např. hrneček) zalijeme přibližně stejným objemem vody. Během několika hodin pohanka nasákne vodu, nabobtná, a vytvoří jakýsi sliz, kterým semínka drží pohromadě. Již ji neproplachujeme ani nepřiléváme vodu, stačí semínka trochu zamíchat, aby se sušší z vrchu promíchala s vlhčími ze spodu.

Namočená pohanka je dosti měkká, můžeme ji jíst jen tak, ovšem kdo chce, může si ji opět dokořenit, rozmixovat či jinak upravit podle chuti.

Obiloviny lze kombinovat se zeleninou ovocem i luštěninami

 

Máčení a klíčení semínek, ořechů a obilovin

Diskusní téma: Máčení

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Chcete získat energii, zkuste byliny!

13.12.2016 18:05
Je tu zimná období..cítíte sa unavení, vyčerpaní ...?, Vonku je pochmúrne počasie s hmlami, svítímálo slniečka a sú aj stále kratšie dni! Ráno máte problém vstať z postele a energia sa vám nedostáva? Môžete vypiť veľa kávy energetických nápojov. Ale sú iné tzv. Nakopávač. Vyskúšaj energetickej...

TOP 8 potravin pro spálení tuků

09.12.2016 13:36
Dnes pro Vás mám 8 potravin, které jsou skvělým pomocníkem pro spalování tuků. Jako první bych zmínila bobulovité plody. Tyto plody jsou bohaté na vlákninu, obsahují vodu a díky své přirozené sladké chuti mám dokáží zahnat chuť na mlsání. Mluvím o borůvkách, jahodách a brusinkách. Toto šťavnaté...

5 vitamínů a minerálů, které jsou součástí vyvážené stravy a mohou pomoci vyřešit mnoho potenciálních problémů.

07.12.2016 23:18
Doporučení a poradenství přichází ze všech směrů.... Váš lékař vám doporučuje vápník pro vaše kosti, vaši přátelé doporučují železo, váš manžel miluje vitamin E. Pokud se vám z toho točí hlava a nevíte jak se v tom vyznat?, tady je způsob jak tozjednodušit. Je zde pět vitamínů a minerálů, které...

6 vegetariánských zdrojů bílkovin

03.12.2016 22:20
Nechceme spoléhat na živočišné bílkoviny? Představujeme několik vegetariánských zdrojů bílkovin. Všichni potřebujeme bílkoviny k přežití. Ale možná existuje mylná představa, že musíme všechny bílkoviny konzumovat z masa, mléka a dalších živočišných zdrojů. Minulé studie ukázaly, že spoléhat pouze...

Magnézium neboli hořčík

03.12.2016 00:12
Hořčík zmírňuje bolesti hlavy, zmírňuje úzkost ale i chutě na sladké. Až 68% z nás trpí nedostatkem hořčíku ( magnézia). Co kdybychom vám řekli, že váše čokoládové chutě mohou být potlačeny, a nebo, že vaše křeče, zácpa nebo dokonce úzkost může být odstraněna? Potenciálním řešením je hořčík,...

21 superpotravin pro výživu vašeho mozku

26.11.2016 23:07
Těmito superpotravinami můžete dodat vašemu mozku podporu a zvýšit paměť. A navíc jak po ochutnání zjistíte jsou chutné, snadno dostupné a stanou se součástí vašeho oblíbeného jídelníčku. Může klidně každý den, zařadit 5 z těchto potravin a dodáte vašemu potřebnou sílu, paměť a energii. Článek:...

Skrytá vitaminová bomba – rakytník!

25.11.2016 22:47
Rakytník se využívá už po stolení, záznamy o těchto léčebných účincích bychom hledali ale až v době starého Řecka. Rakytník je trnitý keř, který má zeleno-stříbrné listy a oranžové plody. Rakytník řešetlákový je původem z Nepálu, Sibiře, Indie a Kavkazu. V dnešní době jsou už...

Jídlo pro zdravý mozek na celý den

14.11.2016 23:41
Co se týče orgánů je mozek a CNS jením se základů. Proto nabízíme několik tipů jídelníčku pro výživu mozku(brainfood). Snídaně Dejte si ráno ke snídani vločky s borůvkami, jahodami, špetkou  skořice  a šálkem kávy. Bylo prokázáno, že tato kombinace snižuje riziko Alzheimerovy choroby až o...

5 důvodů, proč budete mít pravděpodobně nízký obsah vitamínu B12

14.11.2016 17:49
Začátkem tohoto měsíce měl můj přítel ošklivý pád, když omdlel během pěšího výletu. Její diagnóza? B12. Poté, co jsem se naučil příznaky, uvědomil jsem si, že celé měsíce byly signalizovány, ale bez povšimnutí. Proto je potřeba poskytnout více informací o B12. Vitamin B12 je nezbytný pro nervový...

7 důležitých vitamínů které potřebujeme po čtyřicítce

10.11.2016 14:55
Přemýšlejte o vitamínech a živinách jako armádě, která odráží onemocnění související s věkem. A nejlepší způsob, jak budovat a podporovat tuto armádu, je tím, že jíme zdravou a dobře připravenou stravu, říká manažer wellness programu výživy na Cleveland Clinic Wellness Institutu. I když je to vždy...
<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>